Kıta Amerika

ABD 858 Milyar Dolarlık Savunma Bütçesini Onayladı

ABD Senatosu yıllık 858 milyar dolarlık rekor savunma bütçesini onayladı. Geçen hafta Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan savunma tasarısı, Ukrayna ve Tayvan’a desteği kapsıyor. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) Başkan Biden’ın imzasıyla yürürlüğe girecek.

Abone Ol

Savunma Bakanlığı'nın harcamaları için her yıl Kongre tarafından kabul edilmesi gereken yasa tasarısı, Senato'da 11'e karşı 83 gibi ezici bir çoğunlukla onaylandı.

Oylamada yükselen askeri bütçeye itiraz eden liberaller ve harcama konusunda daha sıkı mali denetim talep eden muhafazakarlar, hayır oyu kullandı.

Yasa tasarısı Başkan Joe Biden'ın savunma programları için talep ettiği miktardan 45 milyar dolar daha fazla.

Ukrayna ve Tayvan'a yardımı kapsıyor

858 milyar dolarlık savunma bütçesi askerler için yüzde 4,6 oranında maaş zammı, silah, gemi ve uçak alımı için kaynak, Çin'in saldırganlığı karşısında Tayvan'a; Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'ya desteği kapsıyor.

Yasa kapsamında gelecek yıl Ukrayna'ya en az 800 milyon dolarlık ilave güvenlik yardımı sağlanacak.

Çin'le yaşanan gerilimin gölgesinde Tayvan'a da milyarlarca dolarlık güvenlik yardımı ve hızla tamamlanacak bir süreçle silah desteği yapılacak.

Tayvan savunma bakanlığı destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve planlanan adımların adanın askeri hazırlık kabiliyetini artıracağını ve Indo-Pasifik bölgesinde özgürlük, barış ve istikrarı sağlayacağını belirtti.

ABD ordusunda Covid aşısı zorunluluğu kalktı

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD ordusunda 2021 yılı Ağustos ayından bu yana uygulanan COVID-19 aşı zorunluluğu da kalktı.

Cumhuriyetçiler bu maddenin tasarıda yer almasında ısrar etmiş, çok sayıda Demokratsa buna karşı çıkmıştı.

Bu ay itibariyle Donanma, Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nde aktif görevde olan askerlerin yüzde 99'u, Ordu'nun da yüzde 98'i aşılarını yaptırdı.

Aşılı olmayan askerlerin özellikle piyadelerin ve denizcilerin gemilerde görev yapmasına izin verilmiyor.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası gelecekte yapılacak yatırımlar için benimsenecek politikaları ve izlenecek yol haritasını belirliyor. Kongre üyelerinin yasada yer alan çok sayıda maddeyi hayata geçirebilmek için harcama tasarıları sunmaları gerekiyor.

1961 yılından bu yana her yıl Kongre'den geçirilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, askerlerin maaşlarına yapılacak zamlardan kaç adet gemi ya da uçak satın alınacağına, Çin ve Rusya'ya nasıl yanıt verileceğine kadar savunmayla ilgili her başlığı kapsıyor.