Kafkasya

Amerika'daki Dağlık Karabağ Görüşmelerinden Sonuç Çıkmadı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Azeri ve Ermeni mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeler sonuç vermedi. Trump ise çifte standart uygulayarak Ermenilere desteğini açıkladı. Azerbaycan işgale karşı operasyonlarını sürdürdü.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Dağlık Karabağ'da ateşkesin sağlanması amacıyla Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile Washington'da ayrı ayrı görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmelerin yaklaşık birer saat sürdüğü belirtildi. Açıklamada Pompeo'nun her iki bakana da "şiddetin sona erdirilmesi ve sivillerin korunmasının önemini vurguladığı" belirtildi.

Pompeo ABD'nin sorunun "güç kullanımı ya da tehdidi olmadan, toprak bütünlüğü ve halkların eşit hakları ve kendi kaderini tayini" temelinde çözümünden yana olduğunu ifade etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Pompeo (sağda)

Azerbaycan: Ermeni İşgali Sona Ermeli

Bayramov ise Pompeo'ya Dağlık Karabağ'daki "Ermeni işgalinin sona ermesi gerektiğini" söyledi. Bayramov Azerbaycan'ın siyasi çözüme ve müzakerelere açık olduğunu ifade ederek "Ermenistan anlamlı müzakerelerden kaçınmayı durdurmalı ve kalıcı barışı tercih etmeli" diye konuştu.

Azerbaycan'ın saldırganlık içinde olduğunu ileri süren Mnatsakanyan ise "Azerbaycan tarafının saldırganlığı Türkiye'nin doğrudan müdahalesiyle, doğrudan askeri teknik desteği, bölgeden askeri teröristlerin ithal edilmesiyle gerçekleşiyor" diye konuştu.

Dağlık Karabağ'da çatışmaların Cumartesi günü de devam ettiği belirtiliyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı bölge içinde ve çevresinde çatışmaların sürdüğünü duyurdu. Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetimi ise Azerbaycan güçlerini Stepanakert/Hankendi kentini top ateşini tutmakla suçladı. Bu iddia Bakü tarafından yalanlandı.

Rusya arabulucuğunda daha önce taraflar arasında iki kez sağlanan ateşkes kısa sürede bozulmuştu. Azerbaycan tarafı kendi egemenlik sahası içinde bulunan toprakları geri aldığını ve İran ile sınırı tekrar kontrolüne geçirdiğini söylüyor. Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetimi ise bu iddiayı reddediyor.

Aliyev'den Le Figaro'ya Açıklama

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Fransız Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada müzakerelere açık olduklarını söyleyerek savaştan Ermenistan'ı sorumlu tuttu. "Hatta bugün durmaya hazırız" diyen Aliyev "Ancak maalesef Ermenistan ateşkesi ciddi bir biçimde ihlal etti. Onlar durmazsa işgal altındaaki tüm toprakları özgürleştirme hedefiyle sonuna kadar gideceğiz" diye konuştu.

Cuma günü yapılacak görüşmeler öncesinde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan çatışmanın bu aşamasında diplomatik bir çözüm bulunamayacağını Aliyev ise bir barış ihtimalinin "oldukça uzak" olduğunu söylemişti.

Trump Yine Çifte Standart İle Ermenilere Desteğini Duyurdu

Pompeo'nun her iki tarafla ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump basın mensuplarına yaptığı açıklamada konuya değindi.

"Evet, görüşüyoruz. Ermenistan'la çalışıyoruz, onlarla çok iyi ilişkilerimiz var. Çok iyi insanlar. İnanılmaz insanlar. Bana kalırsa görüşmelerde iyi ilerleme sağlanıyor. Neler olacağını göreceğiz. ABD'de yaşayan Ermenistan kökenli çok sayıda kişi var. Harika insanlar. Onlara yardım edeceğiz." dedi.

Mike Pompeo bu hafta içinde yaptığı açıklamada, görüşmelerde doğru yolun bulunmasını umduğunu söylemiş, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise bu aşamada çatışmanın diplomatik yollarla çözülemeyeceğini düşündüğünü belirtmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, taraflar arasında barışın sağlanmasının uzak bir ihtimal olduğunu söylemiş, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolunun Azerbaycan'a geri verileceği konusunda güvence istemişti.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalarda Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan iki ateşkes de başarısız oldu.

Dünya güçleri Azerbaycan'a güçlü destek veren Türkiye ve Ermenistan'la savunma anlaşması bulunan Rusya'nın da dahil olabileceği daha kapsamlı bir savaşı engellemek istiyor.

Dağlık Karabağ'da 1991-1994 yılları arasındaki çatışmalarda 30 binden fazla insan hayatını kaybetti.