Uzak Asya

''Arakanlı Göçmen Müslümanlar 7 Ay Denizde Kaldıktan Sonra Kurtarıldı''

Endonezya'nın Açe eyaletinde, deniz kenarında gelen yaklaşık 300 Arakanlı Müslüman kurtarıldı. Ujong Blang Plajına ulaşan Rohingya göçmenlerin 7 aydır denizde oldukları tespit edildi.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Asya Pasifik Bölge Koordinatörü Indrika Ratwatte, Rohingyaların denizin ortasında, ağır koşullarda yaklaşık 7 ay boyunca hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir başka BM yetkilisi de ahşap tekneleriyle eyaletin Lhokseumawe kentine ulaşan sığınmacıların 7 aydır denizde olduklarını ve bazılarının tıbbi tedaviye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kurtarılanların 14'ünün çocuk, 181'inin kadın ve 102'sinin erkek oldukları kaydedildi.

Toplam 297 kişiden oluşan Arakanlı Müslümanların bitkin oldukları gözlemlenirken sığınmacılardan bazıları hastaneye nakledildi.

Kalabalık sığınmacı grubun yerel halk tarafından fark edildikten sonra yetkililere haber verildiğini dile getiren Banda Sakti bölgesi askeri yetkilisi Roni Mahendra, yetkililer gelinceye kadar Rohingyaların karaya çıkıp üç gruba ayrıldıklarını söyledi.

Mahendra "Kendilerini (korkmamaları konusunda) ikna edip bir araya toplanmalarını söyledik ve yerel halktan da onlara yardımcı olmalarını istedik." dedi.

UNHCR Bölge Koordinatörü Indrika Ratwatte ise şubat ayında toplam 330 Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'in Cox's Bazaar bölgesinden ahşap tekneyle deniz yolculuğuna çıktıklarını ancak yolda 30 sığınmacının hayatını kaybettiğinin anlaşıldığını aktardı.

Endonezyalı yerel yetkililer kentteki bir kamu binasına geçici olarak yerleştirilen sığınmacıların temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalara başlandığını bildirdi.

BM yetkilileri, grubun 200 gün kaldıkları denizde defalarca karaya çıkmaya çalıştıklarını, ancak buna hiç müsaade edilmediğini belirtti.

Malezya ve Tayland, Arakanlıları Geri Çevirdi

''The Arakan Project'' adlı insan hakları kuruluşunun direktörü Chris Lewa, Açe'ye ulaşanların, 2015'ten bu yana Endonezya'ya gelen en kalabalık sığınmacı grubu olduğunu kaydetti.

Lewa, Bangladeş'ten mart sonu veya nisan başında Malezya'ya gitmek üzere yola çıkan sığınmacıları, Malezya ve Tayland hükümetlerinin koronavirüs (Covid-19) nedeniyle geri çevirdiği bilgisini paylaştı.

24 Haziran'da da Açe'deki Seunuddon Sahili açıklarında teknelerinin arızalanması nedeniyle denizde sürüklenen 94 Arakanlı Müslüman, balıkçılar tarafından kurtarılmıştı.

Ayrıca Lewa, insan kaçakçılarının ailelerinden zorla para almak için sığınmacıları denizin ortasında rehin tutmuş olabileceği bilgisini de paylaştı.

Ancak Chris Lewa, "Henüz hikayeyi tam olarak bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Arakanlı Müslümanlara Irkçı Saşdırıların Amacı: Etnik Temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak tanımlıyor.

euronews