BAE Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, 'Bugün BAE'nin Arap dünyasındaki ilk barışçıl nükleer reaktörünün Abu Dabi'deki Baraka istasyonunda başarıyla faaliyete geçtiğini duyuruyoruz. Çalışma ekipleri nükleer yakıtı yüklemeyi, kapsamlı testleri yapmayı ve faaliyete geçirme işlemini başarıyla tamamladı' diye yazdı.
Büyük enerji rezervlerine sahip olan BAE, güneş enerjisi de dahil alternatif enerji kaynaklarına büyük yatırımlar yapıyor.
BAE'nin Baraka Nükleer Enerji Santrali'nin açılışını 2017'de yapması bekleniyordu. Ancak açılış birkaç kez ertelendi.
Baraka Nükleer Enerji Santrali Abu Dabi'nin kuzeyinde yer alıyor. Güney Koreli Kepco firmasının öncülüğündeki konsorsiyum tarafından inşa edildi. Proje 24,4 milyar dolara mal oldu.
BAE nükleer sektörünü düzenlemekten sorumlu düzenleyici otorite olan Federal Nükleer Denetleme Kurumu (FNR) 17 Şubat'ta Baraka Nükleer Enerji Santrali çalışma iznini çıkardığını açıklamıştı.
Baraka Nükleer Enerji Santrali'nin ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini sağlaması hedefleniyor.
Katar: "Bölge Barışı İçin Tehlike"
Birleşik Arap Emirlikleri'ne komşu ülkelerden Katar ise nükleer santralin faaliyete girmesinden hoşnut değil. Katar resmi makamları Baraka Santrali'nin, "Bölge barışı için bir tehlike" teşkil ettiğini dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile bir anlaşma imzalayan BAE, sahip olduğu nükleer tesislerde uranyum zenginleştirme faaliyetinde bulunmayacağını daha önce taahhüt etmişti. BAE ayrıca Barakah Nükleer Enerji Santrali'nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEO) denetimlerine açık olduğunu duyurdu.
Sırada Mısır Var
BAE'nin ardından nükleer santrale sahip ikinci Arap ülkesinin Mısır olması bekleniyor. Rus firmaları tarafından Akdeniz sahilinde yapımı devam eden nükleer enerji santralinin 2026'de devreye girmesi planlanıyor. Ancak uzmanlar, inşaat sürecinde aksaklıklar yaşanan tesisin büyük olasılıkla daha geç bir tarihte faaliyete geçebileceğini belirtiyor.