Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, 29 Ağustos 1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmesine ilişkin kısmi, Danıştay Onuncu Dairesinin 11 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edildiğinden, Kariye Camisi yönetiminin 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

6'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina İstanbulûn fethi'nden sonra 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak adlandırıldı.

Yunan ve AB Karaye'ye de Tepkili

Ayasofya'dan sonra Kariye Müzesi'nin de ibadete açılacak olmasına Yunanistan ve Avrupa Birliği'nden tepkiler geldi.

Çok sayıda İslam eserinin ibadete açılmasına izin verilmeyen ve kutsal mekanların müze, restoran, sinema gibi alanlarda kullanıldığı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Türk yetkililerin kararı uluslararası toplumdaki ve heryerdeki dindarlara karşı bir başka provokasyondur. Türkiye topraklarında bulunan dünya kültür mirası ile ilgili uluslararası sorumluluklarını çiğniyor" ifadeleriyle Türkiye'ye dil uzattı.

Kariye Müzesi'nin camiye çevrilecek olmasına Avrupa Birliği'nden (AB) de tepki geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Nabila Massral, "Ayasofya gibi Kariye de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Türkiye Medeniyetler İttifakı projesinin kurucu üyesi olarak dinler ve kültürler arası diyaloğu, bir arada yaşamayı ve hoşgörüyü teşvik edeceğini taahhüt etmişti" şeklinde konuştu.

Dışişleri Tepki Gösterdi

Yunanistan'ın İstanbul Fatih'teki Kariye Müzesi'nin ibadete açılmasını provokasyon olarak nitelendirmesine Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, konuya ilişkin bir soru üzerine Yunanistan'ın bu konudaki açıklamalarını hadsizlik olarak nitelendirdi.

AGD, Ankara'da Yeni Genel Merkezini Açtı Ardından da İstanbul'un Fethi'ni Kutladı AGD, Ankara'da Yeni Genel Merkezini Açtı Ardından da İstanbul'un Fethi'ni Kutladı

Aksoy 'Kendi topraklarındaki Osmanlı mirası cami ve mescitleri kiliseye çeviren Yunanistan, diğer dinlere saygı konusunda bize söz söyleyecek en son ülkedir. Yine kendi ülkesindeki Türk Azınlığın insan hak ve özgürlüklerini uluslararası anlaşmalara rağmen her türlü baskıcı uygulamayla kısıtlayan Yunanistan'ın bu konuda bize ders vermeye kalkması ise hadsizliktir. Yunanistan'ın tarihsel kompleksleriyle bölgede suni gündemler yaratma çabası başarısızlığa mahkumdur. Yunanistan'ı bir kez daha tarihiyle barışmaya ve Müslümanların kendi ülkesinde ibadetlerini yerine getirmeleri için gereken imkanları sağlamaya davet ediyoruz' dedi.