Azerbaycan, Pazar günü ateşkesin devreye girmesinden birkaç saat sonra, Ermeni güçlerinin Azerbaycan'da bir petrol boru hattına attığı füzeyi "etkisiz" hale getirdiğini açıklamıştı. Ermenistan ise füze attığı suçlamasını reddetti.
Son ateşkes, Rusya'nın öncülüğünü yaptığı daha önceki ateşkesin çatışmaları durdurmayı başaramaması üzerine Cumartesi günü kabul edilmişti. 1990'lı yıllardan bu yana en kanlı çatışmalara sahne olan Güney Kafkasya'da 27 Eylül'den beri yaşanan son çatışmalarda ölenlerin sayısı bini aştı.
13 Köy Daha İşgalden Kurtarıldı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yaptığı paylaşımda ordusunun "Ermenistan'ın işgali altında olan 13 köyü kurtardığını" duyurdu. Aliyev ayrıca, Ermenistan'ı ateşkesi ihlal etmekle de suçlayarak, "Ermeni silahlı kuvvetleri, üzerinde anlaşmaya varılan geçici ateşkesi büyük ölçüde ihlal ederek, 18 Ekim 00.02'den sonra Azerbaycan yerleşimlerine ve savaş mevzilerine ağır toplar ateşledi" dedi.
Dağlık Karabağ yönetimi ise bölgenin kuzey ve güneyindeki saldırılardan Azerbaycan'ı sorumlu tuttu. Yönetim, açılan ateşin durdurulması için "gerekli önlemlerin ve durumun kontrol altına alındığını" bildirdi.
Lavrov'dan "siyasi çözüm" çağrısı
Taraflar Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes üzerinde anlaşmış ancak bu ateşkese uyulmamıştı. Bunun üzerine cumartesi gecesi insani amaçlı geçici ateşkes yürürlüğe girmişti. Interfax haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tarafları ateşkese bağlı kalmaya çağırarak, "siyasi çözüm için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini" dile getirdi. Lavrov ayrıca, ateşkesin gözlemlenmesi çağrısında da bulundu.
Dağlık Karabağ Savunma Bakanlığı, 27 Eylül'da başlayan çatışmalarda, bugüne dek 729 askerin öldürüldüğünü açıkladı. Azerbaycan ise askeri kayıplar konusunda bilgi vermezken, Ermenistan'ın saldırılarında en az 60 sivilin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Cephedeki Son Gelişmeler ve Ateşkes Çıkmazı
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermeni güçlerin, çatışma bölgesine uzak olan Ağcabedi, Tovuz ve Daşkesen bölgelerini top ateşine tuttuğunu bildirdi.
Azerbaycan'dan yapılan açıklamada Ermenistan'ın çatışma bölgesine 300 kilometre uzaklıkta, Azerbaycan'ın Hızı bölgesindeki petrol boru hattını hedef aldığı bildirildi.
Açıklamada Rusya'nın Novorossiisk kentine Azeri petrolünü taşıyan boru hattının hasar görmediği, ancak füze parçalarının boru hattının 250 metre yakınına kadar düştüğü ayrıntısı da yer aldı.
Bu ay başında Moskova'da hazırlanan ateşkes anlaşması, tarafların tutuklu takası yapmasını ve ölenlerin cenazelerinin karşılıklı olarak iade edilmesini amaçlıyordu. Ancak anlaşmanın çatışmaları durdurmaya etkisi olmadı.
Yeni ateşkes, Cumartesi günü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ermeni ve Azeri dışişleri bakanlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinden sonra açıklanmıştı.
Pazartesi günü yeniden barış çağrısı yapan Lavrov, Dağlık Karabağ meselesine ilişkin öfke dolu söylemin sona erdirilmesinin önemli olduğunu belirtti, "Bunun için büyük çaba sarfetmek gerekmiyor" dedi.
Rusya, Fransa ve ABD'nin başkanlığını yürüttüğü Minsk Grubu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çatısı altında çatışmaların sonlandırılması için girişimlerde bulunmuştu.
Türkiye, arabuluculuk girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını kaydederken Azerbaycan, Ankara'nın barış inşa etmede rol oynamasını talep ediyor. Bakü, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'dan çekilmesini isterken Ermenistan bunu reddediyor.