Avrupa

BioNTech CEO'su Şahin: Aşıyı Olabildiğince Çabuk Geliştirmek İstiyoruz

Trump'ın "Covid-19 aşısı çalışmalarını geciktirdiler" iddialarına açıklık getiren Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Alman BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin, "Bu aşıyı olabildiğince çabuk geliştirmek istiyoruz. Siyasetle işimiz olmaz" dedi.

Abone Ol

Amerika Başkanı Donald Trump'ın "Covid-19 aşısı çalışmalarıyla ilgili olumlu gelişmeleri bilerek geciktirdiler" iddialarına açıklık getiren Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Alman BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin, "Bu aşıyı olabildiğince çabuk geliştimek istiyoruz. Siyasetle işimiz olmaz." yanıtını verdi.

ABD merkezli ilaç devi Pfizer ile Alman BioNTech firması, geçtiğimiz pazartesi günü, geliştirdikleri Covid-19 aşısının yüzde 90'ın üzerinde başarılı olduğunu açıklamıştı. Söz konusu gelişme ABD'deki seçim sonuçlarının açıklanması sonrası geldiği için Trump'ın eleştirilerinin hedefi olmuştu.

İngiliz The Guardian gazetesine açıklamalarda bulunan Türk asıllı Alman Doktor Uğur Şahin, ilaç geliştirme çalışmalarının asla siyasallaşmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu aşıyı olabildiğince hızlı geliştirmek istiyoruz. Kendimize ait bir koordinat sistemimiz var. Her geçen gün önemliydi ve çaresiz bir şekilde testlerin sonuçlarını bekledik. Yeterince erken sonuç alamadık." ifadelerini kullandı.

Elde ettikleri bilgileri saklamının etik olmayacağının altını çizen Şahin, "İlaç araştırmaları asla siyasete bulaşmamalıdır. Bu, doğruluk ve bütünlük meselesidir. Bizim için önemli olan aşı geliştiriyor olmamız ve siyaset yapmamamız." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr Şahin aynı zamanda geliştirdikleri aşının Covid-19 salgınını bitireceğinden "emin" olduğunu söylemişti.

Pfizer, şirketin değeri yükselirken hisse sattı, eleştirilerin hedefi oldu

Bazı kesimler de aşı geliştirme çalışmalarında BioNTech'in ortağı olan ABD'li Pfizer şirketinin ellerindeki bilgileri daha uzun süre saklamadıkları için eleştirmişti. Pfizer firmasının Yunan asıllı CEO'su Albert Bourla şirketin borsadaki değeri hızla yükselirken 5.6 milyon dolar değerinde hisse senedi satıldığını doğrulamış, bu işlemin otomatik bir sistem aracılığıyla yapıldığını açıklamıştı.

BioNTech firmasında yüzde 18 ile en fazla kişisel hisseye sahip olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti, şirket değerinin borsada 21 milyar euroyu geçmesiyle birlikte "Almanya'nın en zengin 100 listesinde" 93. sıraya yerleşti.

Ancak bu gelişme doktor çiftin ilk ticari başarısı değil. Şahin ve Türeci çifti 2001 yılında kurdukları ve kanser araştırmalarına odaklanan Ganymed Pharmaceuticals AG'yi 2016 yılında, Japon bir şirkete 1,4 milyar euro bedelle satmıştı.

BioNTech CEO'su Şahin: Geliştirdiğimiz aşının Covid-19 salgınını bitireceğinden eminim

Koronavirüs aşısı çalışmalarında yüzde 90'ın üzerinde başarıya ulaştıklarını belirten BioNTech şirketinin Türk CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının Covid-19 salgınını bitireceğinden "emin" olduğunu söyledi.

ABD merkezli ilaç firması Pfizer ile Alman BioNTech, geçtiğimiz günlerde geliştirdikleri aşı denemelerinin 3. fazı başarıyla geçtiğini belirterek yüzde 94'e yakın bir oranda başarılı olduğunu duyurmuştu.

İngiltere merkezli The Guardian gazetesine konuşan Şahin, Covid-19 salgınını bitireceklerine dair iyimser olduğunu ifade ederek, "Salgını durdurup durduramayacağımız konusunda bir sorunuz varsa buna cevabım " evet" olur. Geliştirdiğimiz aşının koronavirüsün başını ezerek ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınını bitireceğine inanıyorum. Çünkü yan etki görülen hastalarda dahi virüse karşı koruma sağlanması, aşının büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Uğur Şahin: "Elzem olan, aşının dünya üzerinde en çok nerede ihtiyacı varsa oraya gönderilmesidir." ifadelerini kullandı.

Yapılan son testler sonrası geliştirdikleri aşının hastaların bağışıklık sistemini yeterince güçlendirdiğine emin olduklarını ifade eden Şahin, "Bu gelişmeden sonra firma olarak pazartesi günü bir açıklama yaptık. Artık aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin: Aşıyı ilk kendimde deneyeceğim, öncelik aciliyeti olan yerlere gitmesi

Uğur Şahin ayrıca aşının Avrupa ve ABD'deki merciilerden onay alır almaz ilk olarak kendisinde deneyeceğini belirterek, "Ancak elzem olan, aşının dünya üzerinde en çok nerede ihtiyacı varsa oraya gönderilmesidir. Özellikle de yaşlı insanlar, sağlık çalışanları ve özel durumu olan hastalar için." diye de sözlerine ekledi.

Bağışıklık sistemi üzerinden ihtisas yapan Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Doktor Özlem Türeci, Pfizer-BioNTech ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısı çalışmalarının baş mimarları olarak son günlerde bir anda tüm dünya medyasının ilgi odağı oldu.

Almanya'nın en zengin ilk 100 listesine girdiler

Türkiye doğumlu olan Şahin ve İstanbullu bir ailenin çocuğu olan Türeci, "bağışıklık sistemini geliştiren" nRNA teknolojisini Covid-19 üzerinde denemeden önce kanser araştırmalarında kullanmışlardı. Koronavirüs krizinin tüm dünyada patlak vermesinin ardından BioNTech şirketinin çalışmalarını bu yöne doğru kayrıran çift, yaklaşık 9 ay süreyle 500'ün üzerinde bir ekiple söz konusu aşı üzerinde çalışıyordu.

Doktor çift Covid-19 salgını sonrası BioNTech'in borsa hisselerinin 21 milyar doları geçmesi üzerine şirketteki hisselerinden dolayı "Almanya'nın en zengin 100 listesinde" 93. sıraya yerleşti. Çiftin BioNTech'te yüzde 18 hissesi bulunuyor.