Kıta Amerika

Dünya Bankası: 'En Kötü Senaryo' Gerçekleşirse İflas Dalgası Kapıda

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, hükümetlerin tüm çabalarına rağmen 1870'lerden bu yana görülmemiş küresel ekonomik çöküşe yol açtı.

Abone Ol

'Küresel Ekonomik Görünüm' raporunu hazırlayan Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,2 küçülerek son 80 yılın en kötü resesyonunun yaşanacağını öngördü. Krizin boyutu, etkileri ve sıkıntıdaki ülke sayısı göz önüne alındığında ise bu gidişatın son 150 yılın en kötü resesyonu olması bekleniyor.

Dünya Bankası Grubu Adil Büyüme, Finans ve Kurumlar Başkan Yardımcısı Ceyla Pazarbaşıoğlu, pandeminin iş gücüne yansımalarına işaret ederek, 70 ila 100 milyon kişinin aşırı yoksulluğa sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Genel tablonun endişe verici olduğunu söyleyen Pazarbaşıoğlu, krizin kalıcı izler bırakacağını ve belirsizliklerin aşağı yönlü tahminlere kapı araladığını ifade etti.

'İkinci dalga demek iflas dalgası demek'

Dünya Bankası'nın konuya ilişkin raporunda, salgında olası ikinci dalganın toparlanma sürecine darbe vurup 'iflas dalgası'yla dolu finansal krize zemin hazırlayabileceğine de değinildi. Rapora göre en kötü senaryoda küresel ekonominin yüzde 8 oranında daralması söz konusu.

Covid-19 salgınının beklenmedik bir anda tüm dünyayı sarması, krizin faturasının hesaplanmasını da güçleştirdi. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'nde 128 aydan sonra ibrenin ilk kez negatif yöne dönmesiyle 'ülke tarihinin en uzun süren büyüme döneminin' sona ermesi, krizin boyutunu anlatır nitelikte.

Öte yandan, salgının çıkış noktası Çin'de ise yavaşlama olsa dahi bu yıl büyüme bekleniyor. Tahminlere göre Çin'in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) yüzde 1 oranında artarken, ABD'nin yüzde 6,1, Euro Bölgesi'nin ise yüzde 9,1 oranında GSYİH'de kayba uğraması öngörülüyor.

Japonya için bu tahmini kayıp oranı yüzde 6,1 iken Brezilya için yüzde 8, Meksika için yüzde 7,5 ve Hindistan için yüzde 3,2 küçülme tahmin ediliyor.

(Euronews)