Afrika

Etiyopya Savaşa Sürükleniyor

Etiyopya’da, bir yanda Tigray’da hükümete karşı başlayan isyan ve sivil katliamlar ile komşu ülke Eritre’ye füze atılması, bir yanda ise Mısır ve Etiyopya’nın ortak tatbikat düzenlemesi ülkeyi savaşın eşliğine getirdi.

Abone Ol

Muslim Port Haber Merkezi | Fahreddin Uras

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Etiyopya'nın kuzeyinde isyancı yönetime karşı askeri operasyonun sürdüğü Tigray eyaletindeki bir kasabada çok sayıda sivilin bıçak ya da palalarla öldürüldüğünü açıkladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, 9 Kasım'da Mai-Kadra kasabasında yaşananlara ilişkin yapılan incelemede, bölgeden paylaşılan 'dehşet verici ceset fotoğrafı ve görüntülerinin sahih olduğunun anlaşıldığı' belirtildi. Örgüt, cesetleri cadde ortalarına atılan, bıçak ya da palalarla öldürüldüğü anlaşılan kişilerin sayısının 'muhtemelen' yüzlerce olduğuna işaret ederek, katliamı kimin yaptığına ilişkin henüz net bir delile ulaşılamadığını aktardı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmet ise Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerini yüzlerce sivili katletmekle suçladı. Ahmed ayrı bir açıklamada ise Etiyopya ordusunda savaşan askerlerin 'elleri ve ayakları bağlanmış olarak öldürülmüş bedenlerinin bulunduğunu' da kaydetti.

Sivil Katliamı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Etiyopya'nın kuzeyindeki isyancı yönetime yönelik askeri operasyonun sürdüğü Tigray eyaletindeki sivil katliamının 'savaş suçu' sayılabileceğini belirtti.

BM olası 'savaş suçu' gerekçesi göstererek Tigray'da öldürüldüğü iddia edilen çok sayıda sivil hakkında bağımsız bir soruşturma yapılmasını istedi. Bachelet, ayrıca böyle bir savaşta kazananın olmayacağını, tarafların acilen sorunlarını çözmek için diyalog masasına oturması gerektiğine vurgu yaptı. BM, 11 bin sivilin çatışmalardan kaçmak için Etiyopya'dan Sudan'a geçtiğini duyurdu. BM Göçmen Ajansı raporlarına göre bu sayının yarısı çocuklardan oluşuyor.

Tigray Yönetiminin Devrilmesi için Emir Verildi

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, federal hükümete "savaş açan" Tigray eyaleti yönetimini devirmesi için orduya emir verdiğini açıkladı.

Ahmed, yaptığı yazılı açıklamada, bu sabah ulusal ordu birliklerine saldıran Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) karşı tüm sabrın tükendiğini ve orduya harekete geçmesi emri verdiğini aktardı.

Halka, ulusal ordusunun arkasında durması çağrısında bulunan Ahmed, federal hükümetin halka zarar gelmemesi için TPLF yönetimine karşı şimdiye kadar büyük bir sabır gösterdiğine işaret etti.

Ahmed'in kararının uzun yıllardır milislerin silahlanmakta olduğu Tigray'da büyük çatışmalara yol açabileceğinden korkuluyor.
Son dönemde ülkedeki terör saldırılarının arkasında olmakla da suçlanan TPLF, iktidar koalisyonundan geçen yıl ayrılmıştı.

TPLF, hükümetin seçimleri erteleme kararına uymayarak yerel yönetim seçimlerini yapmıştı.

5 milyon nüfusa sahip Tigraylar kendi eyaletlerindeki dağlık bölgeleri kontrol ediyor ve kendi bölgelerinde ilan ettikleri olağanüstü hal ile topraklarının yabancılar tarafından işgal edildiğini öne sürüyorlar.

İç Savaş İddialarına Yanıt​

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Tigray bölgesinde yerel yönetimi devirmek için yapılan askeri operasyonun iç savaşa neden olacağına dair açıklamaları reddetti.

Başbakan Ahmed, Twitter hesabından, Etiyopya'da "iç savaş" çıkabileceğine dair yorumlara cevap verdi.

Etiyopya'ya dair endişelerini dile getiren dostlarına minnettar olduklarını ifade eden Ahmed, "Etiyopya'nın kaosa sürükleneceğine dair kaygılar temelsizdir." açıklamasını yaptı.

Ahmed, "Operasyonumuz, barışı ve istikrarı sağlamayı, failleri de adalete teslim etmeyi amaçlıyor." ifadelerini kullandı.

Etiyopya'nın kendi iç meselesini yönetme kapasitesine sahip bir devlet olduğunun altını çizen Ahmed, mevcut sorunun yakında çözüme kavuşacağını vurguladı.

Federal hükümetin Tigray eyaletinde başlattığı askeri operasyonun ilk aşaması cuma günü tamamlandı.
Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Üyelerinin Dokunulmazlığını Kaldırıldı

Etiyopya meclisi, "orduya karşı suç işlemek" ve "terör" suçlamalarıyla Tigray Eyaleti Başkanı Gebremichael'in de aralarında bulunduğu 7 Tigraylı meclis üyesinin dokunulmazlığını kaldırmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ise çatışmalar nedeniyle on binlerce kişinin göç etmek zorunda kalabileceği uyarısı yaptı.

Bu arada, komşusu Eritre'yle yaptığı barış anlaşması sonrası Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Başbakan Abiy Ahmed, uluslararası örgütlerin diyalog çağrılarına kulak asmayarak bölgedeki "cunta" silahsızlandırılana, yasal bir yönetim kurulana ve suçlular cezalandırılana kadar operasyonun devam edeceğini belirtti.

Seçimleri ertelediği için Addis Ababa hükümetinin gayrimeşru olduğunu ileri süren TPLF, eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı. Seçimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu.

Başbakan Ahmed, 2018'de iktidara gelmeden önce iktidar koalisyonunda ve ülke siyasetinde söz sahibi olan TPLF, uzun yıllardır ülkedeki çok sayıda muhalif grubun hedefinde.

Tigray Bölgesine Yeni Eyalet Başkanı Atandı

Tigray Eyaleti Başkanı Debretsion Gebremichael'in yerine Mulu Nega'yı atandı.

Debretsion Gebremichael

Etiyopya Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Tigray eyalet yönetimi geçici başkanı olarak seçilen Nega, bölgede yasal olarak faaliyet gösteren siyasi partilerden temsilciler seçerek eyalet yönetimi için atamalar yapacak." ifadesine yer verildi.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) bölgede 30 yıldır devam eden baskın gücünü sona erdirmeyi amaçladıklarına dikkati çeken Nega, TPLF yönetimi yerine geçici yönetim kurdukları bilgisini paylaştı.

Etiyopya'da Yolcu Otobüsüne Silahlı Saldırı, TPLF'den Eritre'ye Roket Saldırısı

Etiyopya'da merkezi hükümet ile bölgesel güç TPLF arasındaki çatışmalar hem içsavaş hem de Afrika Boynuzu çapında savaş çanları çaldırıyor. TPLF, Etiyopya hükümetine askeri destek verdiği gerekçesiyle komşu Eritre'nin başkentine roket saldırıları düzenlerken, Etiyopya'da bir yolcu otobüsüne silahlı saldırıda 34 kişinin öldüğü belirtildi.
Savaş suçuyla itham edilen Tigray'ı yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin Etiyopya'nın komşusu Eritre'ye roket saldırıları düzenlerken, Etiyopya'nın kuzey batısındaki Benishangul-Gumuz eyaletinde bir yolcu otobüsünün silahlı saldırıya uğradığı belirtildi.

Bağımsız Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu Twitter hesabından yapılan açıklamada, yolcu otobüsüne silahlı saldırıda 34 kişinin öldüğü duyuruldu.

'Ölü Sayısının Artmasından Endişe Ediliyor'

Dün Benishangul-Gumuz eyaletine bağlı Wonbera'dan Chagni'ye giden yolcu otobüsüne düzenlenen korkunç saldırıdan üzüntü duyulduğu, ölü sayısının artmasından endişe edildiği belirtilen açıklamada faillere dair bilgi verilmedi.

Reuters: Eritre'ye Roket Saldırılarını TPLF Üstlendi

Öncesinde ulusal basında TPLF'nin federal orduya destek verdiği gerekçesiyle Etiyopya'nın çeşitli eyaletlerinin yanısıra Eritre'nin başkenti Asmara'ya da roketli saldırılar düzenlediği haberleri yer aldı. Ardından Eritre'nin başkentindeki havaalanına roket saldırısı düzenlediklerini teyit eden TPLF lideri Debretsion Gebremichael, Eritre'yi Etiyopya hükümetine yardım için tanklar eşliğinde binlerce asker göndermekle suçladı.

TPLF Lideri: Ülkemiz Bize Yabancı Bir Ülkeyle, Eritre'yle Saldırıyor

Reuters'e mesaj gönderen Debretsion, TPLF'nin pek çok cepheden saldırıya uğradığını söyleyerek "Ülkemiz bize yabancı bir ülkeyle, Eritre'yle saldırıyor. Vatana ihanet" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Başbakan Ahmed, Etiyopya'nın Tigray'daki hedeflerine kendi başına ulaşmasını ve çok daha fazlasını sağlayacak kabiliyette olduğuna dair tweet attı.

Sudan'a Kaçanların Sayısı 20 Bini Geçti

12 gündür devam eden çatışmalardan kaçan binlerce Etiyopyalı sivil ise çareyi kuzeydeki Sudan'a sığınmakta arıyor. BM'ye göre Sudan'a sığınan Etiyopyalıların sayısı 20 bini geçti.

Abiy, TPLF'yi Yenene Dek Savaşmakta Israrlı

Komşusu Eritre ile yaptığı barış anlaşması sonrası 2019 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Başbakan Ahmed, Afrika Birliği'nin ateşkes, uluslararası örgütlerin diyalog çağrılarını reddeder pozisyonda.

Ahmed, 'anayasayı ve anayasal düzeni tehdit eden suç cuntası' diye nitelediği TPLF silahsızlandırılana, Tigray'da yasal bir yönetim kurulana ve suçlular cezalandırılana dek operasyonun devam edeceğinde ısrarcı açıklamalar yapıyor.

Mısır ve Sudan Ordularından Ortak Askeri Tatbikat

Mısır ordusu, Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeyindeki Marva Hava Üssü'nde 'Nil Kartalları 1' isimli Mısır-Sudan ortak hava tatbikatının başlatıldığını açıkladı.

Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Tamer er-Rifai, Mısır Hava Kuvvetleri ve Sa'ka Kuvvetleri'nin (komando) iki ülke arasında ilk kez gerçekleştirilen ve 26 Kasım'a kadar devam edecek olan ortak tatbikata katılmak üzere Sudan'daki Marva Hava Üssü'ne gittiğini bildirdi.

Rifai Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Mısır ve Sudan hava kuvvetleri arasındaki ortak tatbikatın, her iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki askeri işbirliği ilişkilerinin desteklenmesi ve çeşitli hava silahlarını kullanarak ortak hava operasyonları gerçekleştirme becerisinin geliştirilmesi kapsamında düzenlendiğini ifade etti.

Rifai, yaptığı ikinci açıklamada, Sudan Hava Kuvvetleri Komutanı Abdulhayr Nasır'ın kısa süre önce Mısır'a iki günlük ziyaret gerçekleştirdiğini, Mısır Hava Kuvvetleri Komutanı Ali Fehmi ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Öte yandan Sudan ordusundan yapılan açıklamada, 31 Ekim'de Hartum'da iki ülke genel kurmay başkanlarının katıldığı askeri görüşmelerde, ortak çıkarlara ilişkin ortak vizyon geliştirilmesi için iş birliği konusunun ele alındığı aktarılmıştı.

Etiyopya'nın, Nil Nehri'nin iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda anlaşmazlık çıkmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, ekim sonunda, Sudan ve İsrailli liderle yaptığı telefon görüşmesinde, Etiyopya'nın baraja ilişkin anlaşmaya yanaşmadığını, Mısır'ın Etiyopya'daki Hedasi Barajı'nı patlatabileceğini söylemişti.