Uzak Asya

Güney Kore’de Sıkıyönetim Krizi: Meclis Kararı Boşa Çıkardı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, YTN televizyon kanalında yaptığı açıklamada Güney Kore'de sıkı yönetim ilan ettiğini duyurdu. Güney Kore'de hükümetin sıkıyönetim kararı, 300 sandalyeli meclisteki 190 vekilin tamamının oyuyla kaldırıldı.

Abone Ol

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu. Yoon, muhalefeti, yönetimi görevden alma hamleleriyle felç etmeye çalışmakla suçlarken, kararın özgürlüğü ve anayasal düzeni korumak için alındığını söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında "Özgürlükçü Güney Kore'yi Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için acil sıkıyönetim ilan ediyorum.” dedi.Güney Kore Devlet Başkanı, "Bu, halkın özgürlük ve güvenliğini sağlamak ve bu yıkıcı, devlet karşıtı unsurlar tarafından kışkırtılan huzursuzluğa karşı ulusun sürdürülebilirliğini garanti altına almak için kaçınılmaz bir önlemdir.” ifadelerini kullandı.

İktidardaki muhafazakar Halk Gücü Partisi lideri Han Dong-hoon yaptığı açıklamada "halkla birlikte sıkıyönetim ilanına karşı çıkacağını" belirterek; "Başkanın sıkıyönetim ilan etmesi yanlıştır." dedi.

Liberal muhalefetteki Demokrat Parti'nin Yoon'un açıklamasının ardından milletvekillerini acil toplantıya çağırdığı bildirildi.

GÜNEY KORE MECLİSİ SIKIYÖNETİM KARARINI KALDIRDI

Güney Kore Meclisi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanını görüşmek üzere toplandı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 300 sandalyeli mecliste mevcut bulunan 190 vekil sıkıyönetimin kaldırılmasını öngören önergeyi kabul etti. Alınan kararın Yoon’un sıkıyönetim kararını kaldırmasını gerektirdiği ifade edilirken, Güney Kore Meclis Başkanı da sıkıyönetim kararının geçersiz olduğunu söyledi.

Bloomberg’in haberine göre, meclisin sıkıyönetimin kaldırılması yönünde karar alması durumunda bu kararın mevcut durumda nasıl uygulanacağı konusunda tartışma var. Anayasanın 77’inci maddesi meclis çoğunluğunun bu yönde talep bildirmesi halinde devlet başkanını sıkıyönetimi kaldırması gerektiğine işaret etse de 89’uncu madde sıkıyönetimi geçersiz kılma kararının kabine tarafından da ele alınması gerektiğini söylüyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yerel saatle gece saatlerinde önceden kamuoyuna duyurulmamış bir konuşma yaparak ülkede sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı.

GÜNEY KORE MEDYASI: PARLAMENTO FAALİYETLERİ ASKIYA ALINDI

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un, muhalefeti devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Güney Kore medyası, askeri güçlerin parlamento faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Yonhap Haber Ajansı, Ulusal Meclis üyelerinin parlamento binasına erişiminin yasaklandığını bildirdi. Sosyal medyada, Güney Kore’nin başkenti Seul'de Yeongdeungpo İlçesi'ndeki parlamento binası önünde yoğun polis kordonuna ilişkin görüntüler yayılmaya başladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Sek Yeol’un, son genel seçimde muhalefetin büyük bir zafer kazanmasının ardından iktidardaki pozisyonu zayıflamıştı. İstediği yasaları geçiremeyen Yoon Sek Yeol bir süredir, muhalefetin parlamentodan geçirdiği yasaları çoğunlukla veto ediyordu.

Yoon Suk Yeol’un eşi de yolsuzluk ve nüfuz ticareti gibi bir dizi suçlama ile karşı karşıya iken muhalefetin, başkanın eşine karşı özel bir soruşturma başlatmak için çaba gösterdiği biliniyor.

Bu hafta, muhalefet ve hükümet arasında bütçe konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine Yeol’un "devlete karşı" olduğunu söylediği güçlerin ülkeyi felce uğratmaya çalıştığını iddia ederek sıkı yönetim ilan etmesi tepkileri beraberinde getirdi.

İktidardaki muhafazakar Halk Gücü Partisine üye olan Yeol’un bu hamlesi kendi partisinden de eleştirilere maruz kaldı. Parti lideri Han Dong-hoon yaptığı açıklamada "halkla birlikte sıkıyönetim ilanına karşı çıkacağını" belirterek; "Başkanın sıkıyönetim ilan etmesi yanlıştır" dedi.