Uzak Asya

Hindistan, Hacca Giden Müslümanlardan Vergi Almayı Planlıyor

Hindistan, vergi kanununda yaptığı değişiklikle Hacca giden Müslümanardan vergi almayı planlıyor. Hükümet konuya henüz açıklık getirmedi. Müslümanlar, hükümetin konuyu kasten belirsiz bıraktığını ve bu belirsizlikle Müslümanları malî olarak baskı altında tutmak istediğini ifade ediyorlar.

Abone Ol

Hindistan'ın aşırı sağcı iktidarının her yıl hacca giden yüzbinlerce Müslümandan hac vergisi almayı planladiğı iddia ediliyor.

Hac vergisi, vergi yasasında, yurt dışı seyahatlerde 2 Lakh ( İkiyüzbin) Hindistan Rupisi'nden fazla olan harcamaların beyan edilmesini ve gerekirse vergilendirilmesini öngören değişiklikteki belirsizlikten kaynaklanıyor.

Değişikliğe göre, komşu ülkelere yapılan seyahatler için böyle bir sınırlandırma getirilmiyor. Komşu ülkelerde ise genellikle Sih, Hindu ve Budist ziyaret mekanları bulunuyor.

Hindistan Hac Komitesi Başkanı Dr Maqsood Ahmed Khan, 2019 yılında değiştirilen vergi kanununda konunun açıklığa kavuşturulmadığını, şu anda federal ve eyalet maliye bakanlıkları dahil hiç bir maliye uzmanının bu konuda kesin bir bilgisi bulunmadığını söyledi. Kendisinin ve pek çok Müslüman avukatın müracaatlarına ve yasal cevap zorunluluğuna rağmen maliye bakanlıkları bu konuda bir bilgilendirmede bulunmadı.

Hindistan Müslümanları Hac ve Umre ziyaretleri için en az 4 veya 5 Lakh Hindistan Rupi'si harcamak durumunda. Hindistan Hac Komitesi Başkanı Dr Maqsood Ahmed Khan, 2019 yılında kişi başına en az 3.8 Lakh Hindistan Rupi'si harcama yapıldığını açıkladı. Khan, bu tür bir belirsizlik ve Müslümanların hac ziyaretlerinin vergilendirilmesinin bağımsızlık sonrası Hinndistan'ında ilk defa olduğunu da ifade etti.

Hükümetin bu konuda her hangi bir açıklama yapmaması, ülkede kaos oluşturma ve Müslümanları mali olarak baskı altında tutma politikası olarak değerlendiriliyor.

Hindistan Müslümanları Hukuk-u Şahsiyye Heyeti İcra Komitesi Üyesi ve Lucknow'lu avukat Zafaryab Jilani, hacca giden Hindistanlı Müslümanların önemli bir bölümünün gelirinin vergi mükellefiyeti olmaya yetecek kadar az olduğunu, hac için ise hayatları boyunca tasarruf ettiklerini veya yakın akraba ve dostlarından mali yardım aldıklarını söyledi.

Hindistan'da 1997 yılında da vergi yasasında buna benzer değişiklik yapılmış, ancak, Maliye Bakanlığı sorular üzerine, her türlü dinî ziyaretin vergilendirme mecburiyeti haricinde tutulduğunu açıklamıştı.

Camiahaber