Uzak Asya

Hindistan'da Müslüman Karşıtı Yasayı Protesto Edenlerden Milyonluk Tazminat İstendi

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaleti yönetimi, Müslümanları dışlayan vatandaşlık yasasına karşı yapılan protestolarda kamu mallarına verilen zarar nedeniyle 200'den fazla kişiden milyonlarca rupilik tazminat talep ediyor.

Abone Ol

Ülkenin en kalabalık eyaletinde en az 230 kişiye gönderilen uyarı mektuplarında tazminatın ödenmemesi halinde icra işlemi yapılacağı belirtildi.

En şiddetli protestoların yaşandığı Uttar Pradesh'te gösteriler sırasında 15 kişi hayatını kaybetmişti. Yetkililer şiddet olaylarından yasayı protesto eden 'Müslüman çeteleri' sorumlu tutuyor.

Öte yandan uyarı mektuplarını alanlardan biri olan Muhammed Fehim gözaltına alınan kayınbiraderi Muhammed Mehmud'un gösterilere bile katılmadığını el arabasında baharat satan biri olduğun ve avukat tutmaya bile parası olmadığını belirtti.

Eyalet yönetimi ise kamu mallarına verilen zararın tespitinde ve tazminat mektuplarını gönderilmesinde yasal prosedürlerin uygulandığını savunuyor.

Uygulamayı eleştirenler ise bir kurumun hem şikayetçi hem de yargıç olamayacağını devletin zarar tespitini bağımsız ve yetki bir otoriteye yaptırması gerektiğini belirtiyor.

Gösteriler Devam Ediyor

Öte yandan Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı gösteriler devam ediyor.

Uttar Pradeş eyaletinin Varanasi şehrinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesinde (BHU) 51 profesör vatandaşlık yasasındaki değişiklik ve Ulusal Vatandaşlık Sicili (NRC) karşıtı imza kampanyası başlattı.

Akademisyenler tarafından imzalanan belgede, "Hükümetin Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğin uzun vadeli sonuçlarını yeniden düşünmesini istiyoruz ve ulusal çıkarların partizan politikalara üstün gelmesini umuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Profesörlerin imza kampanyası, gösterilere katılan üniversite öğrencilerinin polis tarafından gözaltına alınmalarının ardından geldi.

'Bir Saat İçinde Yok Edebiliriz'

Sosyal medyaya düşen videoda, iktidardaki Hindistan Halk Partisinin (BJP) Haryana Eyalet Meclisi milletvekili Lila Ram Gurjar'ın bir toplantı sırasında kullandığı ifadeler tepki çekti.

Gurjar'ın, vatandaşlık yasasındaki değişiklik ve NRC karşıtı protestolara katılanlar için "Eğer istenirse bir saat içinde yok edebiliriz" yönündeki açıklamaları çok sayıda kullanıcı tarafından eleştirildi.

Uttar Pradeş'te 5 Bin 400 Gözaltı

Uttar Pradeş polisi, eyalet genelinde yaşanan protestolarda 5 bin 400 kişinin gözaltında olduğunu, 705 kişininse cezaevine gönderildiğini duyurdu.

Öte yandan, eyaletin Agra kentinde yönetim, mobil internet servislerine erişimin cuma 18.00'e kadar askıya alındığını bildirdi. Agra yönetiminin bu kararının, cuma namazı sonrası yaşanabilecek olası protestolar için önlem olduğu belirtiliyor.

Kuzeydoğu eyaletlerinden Assam'da aktivist Akhil Gogoi, protestolara katıldığı gerekçesiyle başkent Guvahati'de polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

'Müslümanların İki Yeri Var: Pakistan veya Kabristan'

Uttar Pradeş eyaletinin Muzaffarnagar kentinde yaşayan 72 yaşındaki Hacı Hamid Hasan, 30 polis memurunun cuma günü saat 23.00'de evine saldırdığını söyledi.

Hasan, buzdolabı, çamaşır makinesi, lavabo ve mobilyaların aralarında bulunduğu çok sayıda eşyanın polisler tarafından kullanılamaz hale getirildiğini ifade ederek, "Ağladım ve merhamet için yalvardım ancak çok acımasızlardı. Bana Müslümanların Pakistan veya kabristan olmak üzere sadece iki yeri olduğunu söylediler." dedi.

Tek suçunun, kendisi ve oğlunun cuma namazından sonra protestolara katılmak olduğunu vurgulayan Hasan, "Eyalet Başbakanı Yogi Adityanath intikam alıyor ve onun polisleri protestolara katıldığı için Müslümanları hedef alıyor." diye konuştu.

Hasan, polislerin, torununun düğünü için hazırladığı çeyizi tahrip ettiğini ve takıları yağmaladığını aktararak "Oğlum hala gözaltında ve isyan çıkarmakla suçlanıyor." ifadesini kullandı.

Müslümanlar Yasa Kapsamının Dışında Kalıyor

Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasa, 9 Aralık'tan bu yana protesto ediliyor.

Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetmişti.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.