Avrupa

İngiltere'de Akaryakıt Krizi: Ordu Devreye Sokuldu

İngiltere'de ağır vasıta şoförü eksikliğinden kaynaklanan tedarik sorunu, akaryakıt istasyonlarının bir kısmının kapanmasına neden olurken, hükümet giderek büyüyen krizi yönetmek için çare arıyor. 1998'den beri yürürlükte olan Rekabet Yasası askıya alındı. Krize karşı ordu devreye alındı.

Abone Ol

İngiltere'de TIR ve kamyon şoförü açığından kaynaklanan akaryakıt tedariki sorunlarını gidermek ve büyüyen krizi yönetmek için hükümet çare üretmeye çalışıyor.

Şoför eksikliğinden tedarik yapılamadığı için İngiltere genelinde benzin istasyonlarında 'panik halde benzin almak isteyenler' uzun kuyruklar oluşturmuş, çoğu benzin istasyonu stokların tükenmesi nedeniyle pompaları kapatmıştı.

BP, petrol istasyonlarının üçte birinde iki ana tip yakıtın kalmadığını duyurdu, yaklaşık 5.500 bağımsız istasyonu temsil eden Petrol Perakendecileri Derneği (PRA) de üyelerinin %50'si ila %90'ının benzinin tükendiğini bildirdiğini söyledi. Yakında geri kalan istasyonlarda da stokların tükenmesi bekleniyor.

Hükümet, çözüm için yaklaşık 5 bin şoföre geçici vize verilmesi kararı aldı ancak muhalefet bu kararın yeterli olmadığını savunuyor.

Ordu Devreye Sokuldu

İngiliz hükümeti, orduda görevli 150 tanker şoförünün ihtiyaç halinde harekete geçebilmeleri için eğitildiklerini söyledi.

Devreye girmek üzere 75 ordu personeli şoförün hazırda bekletileceği daha sonra 150 şoförün gerekli görüldüğünde müdahale edeceği belirtildi. İhtiyaca göre aynı sayıda askeri personelin yine destek için görevlendirilebileceği ifade edildi.

Askeri personel için eğitimin beş gün süreceği bildiriliyor.

İngiltere'de işletmelerden sorumlu bakan Kwasi Kwarteng, kararın 'tedbir amaçlı' alındığını söyledi

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Ulaşım Bakanı Gant Shapps ve işletmelerden sorumlu bakan Kwasi Kwarteng Pazar günü öğleden sonra 'Escalin Operasyonu' dahil bir dizi önlemi ele almak bir araya gelmişti.

Operasyonun çıkış noktası, anlaşmasız Brexit yaşanması durumunda tedarik yardımı için devreye ordunun girmesini ve yüzlerce askerin 80 tankerlik bir tedarik konvoyu oluşturmasını ön görüyordu.

Escalin, geçen hafta da gündeme gelmişti ama hükümet yetkilileri uygulanma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyordu.

Rekabet Yasasının Askıya Alınacağı Duyuruldu

Hükümet ek önlem olarak, petrol şirketlerinin yakıt ikmalini hızlandırmaları için rekabet yasasını da askıya alacağını duyurdu. İngiltere'de işletmelerden sorumlu bakan Kwasi Kwarteng, Pazar günü yaptığı açıklamada '1998 Rekabetçi Yasa' olarak bilinen yasadan petrol endüstrisini muaf tutarak hem bilgi akışını sağlamak hem de yakıta en çok ihtiyaç duyan bölgelere tedariki optimum hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bakan, 'tedarik zincirinde bazı sorunlar olduğunu' kabul etti ama rafinerilerde ve terminallerde çok yüklü miktarda yakıt bulunduğunu belirtti.

'Escalin Operasyonu'nun yanı sıra Pazartesi günü Boris Johnson'ın bakanlarla toplantısında başka önlemlerde görüşülecek. Hükümet, 'panik halde yapılan alış verişin' önüne geçmek ve halkın bu tutumunu değiştirmek için yollar arıyor.