Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

27 Ağustos 2020 tarihinde Türk Hava kuvvetlerine ait radar sistemleri tarafından Girit Adası'ndan kalkan ve GKRY'ye doğru giden 6 adet F-16 uçağı tespit edilmiştir. Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan söz konusu askeri trafiklere gözle teşhis sağlamak ve bölgeden uzaklaştırmak maksadıyla Türk Hava kuvvetlerine ait F-16 uçakları tarafından Kıbrıs adasının güneybatısında önleme yapılmış, uçakların Yunanistan'a ait olduğu teşhis edilmiş ve bölgeden uzaklaştırılmıştır.

Deniz ve Hava Kuvvetlerimiz, Doğu Akdeniz'de de hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak konusunda sonsuz bir kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir.

Doğu Akdeniz'deki Ortak Tatbikata 6 Yunan F-16'sı Katıldı

Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve Fransa'nın Doğu Akdeniz'de düzenlediği ortak tatbikata, altı Yunan F-16 savaş uçağının katıldığı belirtildi.

Girit adasının güneyinde gerçekleşen ve üç gün sürecek olan ortak askeri tatbikata, altı adet Yunan F-16 savaş uçağının da katıldığı aktarıldı. Ekathimerini'nin haberine göre, Girit'ten havalanan savaş uçakları, Kıbrıs'ta bulunan iki F-16 ve Fransız Rafale'lerine katıldı. Savaş uçaklarının tatbikatın ardından Girit'e döndüğü belirtildi.

Ekathimerini'ye açıklama yapan güvenilir kaynaklara göre, altı Yunan jeti Türk tarafından Kıbrıs'a giderken görüldü. Kaynaklar, geri dönüş sırasında uçakların engellemeyle karşılaştığını ancak bunun başarısız olduğunu aktardı.

Tatbikat, Atina'daki Savunma Bakanlığı merkezinde bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros tarafından da yakından takip ediliyor.

AB'nin, Türkiye'ye Olası Yaptırımları Belirledi

AB Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de yaşanan anlaşmazlıkta tek taraflı eylemlerden kaçınma konusunda uyardı. AB, toplantıda Türkiye'ye yönelik olası yaptırımları belirledi. Dışişleri Bakanlığı ise AB'ye sert yanıt verdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de yaşanan anlaşmazlıkta tek taraflı eylemlerden kaçınma konusunda uyardı.

Borrell, Berlin'de düzenlenen gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ele alınan konulardan Doğu Akdeniz hakkında AB'nin çıkarlarını korumaya kararlı olduklarını belirten Borrell, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile dayanışma içinde olduklarını dile getirdi. Türkiye'nin tek taraflı eylemlerden kaçınmasını istediklerini aktaran Borrell, şunları ifade etti:

"Hem Türkiye'nin hem AB'nin çıkarına olacak şekilde daha sağlıklı bir ilişki için yol bulmak istiyoruz. Bu nedenle diyalog için gerçek bir alan bırakarak ortak çıkarlarımızı da savunmak için iyi bir yol izlemeliyiz. Diyaloğa ciddi bir şans vermek istiyoruz. Almanya'nın bu yöndeki çabaları için de teşekkür ederim. Ben de yüksek temsilci olarak Türkiye ile zor ve karmaşık ilişkilerimizde müzakerelere alan açmak için çaba göstereceğim."

Borrell, AB içinde Türkiye'nin faaliyetlerine yönelik bir rahatsızlık bulunduğunu, bu nedenle AB Konseyinin ilgili çalışma gruplarının çalışmalarını hızlandırılmasını istediğini, Rum kesiminin daha önce iki TPAO yetkilisinin isminin bulunduğu kısıtlayıcı tedbirler listesine yeni isimler eklenmesini önerdiğini söyledi.

Borrell, "Türkiye ile ilerleme olmaması durumunda 24 Eylül'deki AB Konseyi toplantısında tartışılmak üzere daha fazla kısıtlayıcı tedbir geliştirebiliriz" dedi.

Kısıtlayıcı tedbirlerin neler olacağı sorulan Borrell, çeşitli seçenekler arasında kişilere yönelik tedbirler bulunduğunu ancak duruma göre varlıkların dondurulması, Avrupa limanlarının, teknolojisinin kullanımı, finansal ve Türk ekonomisinin Avrupa ekonomisiyle bağlantılı sektörel faaliyetlerinin de gündeme gelebileceğini aktardı. Borrell, "Şu anda sadece isimler gündemde" diye konuştu.

Doğu Akdeniz'de bir çatışma riski bulunduğu görüşünü savunan Borrell, Almanya'nın yaptığı gibi bir ara buluculuğun önemine değindi. Borrell, Türkiye ile AB arasında karmaşık ilişkiler olduğunu belirterek, Türkiye ile ilişkileri "zehirleyen" her konuda görüşmeleri gerektiğini söyledi. Önceliğin Doğu Akdeniz olduğunu aktaran Borrell, diğer konuların önemli olmakla birlikte aciliyet taşımadığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye Sert Yanıt

AB'den yapılan 'yaptırım' açıklamasına yanıt veren Dışişleri Bakanlığı, 'AB'nin, ülkemizin yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi, haddine değildir' açıklaması yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı: Ege ve Akdeniz'de Eğitimler İcra Edildi

Milli Savunma Bakanlığı, Ege ve Akdeniz'de taarruz helikopterleri ve hücumbotlarıyla müşterek eğitimlerin icra edildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Denizin üstünde çakan şimşekler Taarruz Helikopterlerimiz ile Beyaz Fırtınalar Hücumbotlarımız tarafından Ege ve Akdeniz'de müşterek eğitimler icra edilmiştir' dedi.

'Trump, Miçotakis'le Doğu Akdeniz'deki Son Gelişmeleri Görüştü'

ABD Başkanı Donald Trump ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in bugünkü telefon görüşmesinde Doğu Akdeniz'deki durumu değerlendirdiği belirtildi.

ABD medyasının ve Sky Televizyonu'nun aktardığına göre Trump, Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri görüşmek için Miçotakis'i aradı.

Miçotakis'in Trump'a gösterdiği ilgiden ve Cumhuriyetçi Parti kongresinde verdiği sözden dolayı teşekkür ettiği ifade edilirken yaklaşık 30 dakika süren görüşme sırasında, Yunan liderin 'Türkiye'nin, tüm bölgede barış ve istikrarı riske atan ve NATO'nun birlik beraberliğini test eden istikrarsızlaştırıcı eylemlerini gündeme getirdiği' aktarıldı.

Miçotakis'in, 'Türkiye'nin derhal provokasyonlarına son vermesi şartıyla Yunanistan'ın gerilimi azaltmaya önemli katkıda bulunmaya hazır olduğu' yönünde ifade kullandığı bildirildi.

Akdeniz'deki Gerginlik

Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi için ilk Navtex ilanı (Temmuz ayı) Yunanistan ve Fransa'dan sert tepkiler almıştı.

Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili krizi alevlendirmişti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yürüttüğü diploması sonrası Türkiye Oruç Reis'in faaliyetlerini askıya aldı.

Fakat Türkiye Yunanistan'ın Mısır ile deniz yetki alanını sınırlandırma anlaşması imzalamasının ardından Atina'yı "sözünü tutmamakla" eleştirerek sondaj çalışmalarına tekrar başlayacağını açıkladı ve çalışmalar Ağustos'ta tekrar başladı.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü hem Atina hem Ankara'yı ziyaret ederek doğrudan diyalog çağrısı yaptı.

AGD, Ankara'da Yeni Genel Merkezini Açtı Ardından da İstanbul'un Fethi'ni Kutladı AGD, Ankara'da Yeni Genel Merkezini Açtı Ardından da İstanbul'un Fethi'ni Kutladı

Son uyarı çağrısı da hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Trump yönetiminden geldi.