Avrupa

Müslüman Ülkelerde Halkın Sokağa Dökülmesi Fransızları Ürküttü

Fransa'nın Cumhurbaşkanı ve bazı basılı yayın organlarıyla İslam dinine saldırması, Türkiye'den Bangladeş'e, Kuveyt'ten Filistin'e Müslüman coğrafyalarda halkı sokağa döktü. Panikleyen Fransa, bu ülkelerdeki vatandaşlarını her zamankinden daha temkinli olmaya çağırdı.

Abone Ol

Fransızların faşizan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed (sav) ısrarlı saldırı yayınlarının ardından Fransa'da bir öğretmen, öğrencilerine ders sırasında bu karikatürleri göstermiş ve akabinde de 16 Ekim'de başı kesilerek öldürüldüğü aktarılmıştı.

İslam düşmanı çizimlerin ilk kez yayınlandığında Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine 2015 yılının Ocak ayında saldırı düzenlenmiş, 12 kişi ölmüştü. Saldırıyı düzenleyen iki kişiye yardım ettiği gerekçesiyle 14 şüphelinin mahkemeye çıkmasından bir gün önce; 1 Eylül 2020 tarihinde Charlie Hebdo faşizan yayın anlayışıyla karikatürleri yeniden yayınladı.

Bangladeş'te Yüzbinlerce Kişi Protesto Etti

Bangladeş'in başkentinde Yüzbinlerce gösterici Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam düşmanı söylemlerine karşı sokaklara döküldü. Göstericiler Macron posterini çiğnedi.

İran, Fransa'nın maslahatgüzarını çağırarak karikatürlere duyulan tepkiyi dile getirdi.

Fransa'nın İslam düşmanı tavrı devret politikasına yansıması Müslüman dünyasında boykot çağrıları ve tepkiyle karşılandı.

İstanbul'da 'Macron' Protestosu

Memur-Sen İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Hz. Muhammed'i saldıran faşizan karikatürlere verdiği destek nedeniyle protesto etti.Türkiye'nin 81 ilinde toplanma kararı alan Memur-Sen üyelerinin adreslerinden biri de İstanbul oldu. Aksaray Metro İstasyonu önünde biraraya gelen grup ellerinde çeşitli dövizler taşıyarak ve sloganlar atarak Macron'u protesto etti.

Macron Öğretmenini Savundu İslam'ı Hedefe Koydu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, öldürülen öğretmen için ''kahraman'' dedi ve 'İslamcı ayrılıkçılığın' Fransa'da tüm Müslüman toplulukları ele geçirmek üzere olduğunu söyledi.

Protestolar Üzerine Vatandaşlarını Uyardı

Endonezya, Türkiye, Bangladeş, Irak ve Moritanya'daki vatandaşlarına temkinli olmaları çağrısında bulunan Fransız yönetimi, vatandaşlarından kamuya açık alanlarda yapılan toplantılardan ve karikatürlere yönelik protesto gösterilerinden uzak durmalarını istedi.

Açıklamada özellikle turistik bölgelere yapılan seyahatlerde dikkat edilmesi istendi.

Rusya'nın nüfusu Müslüman ağırlıklı Çeçenistan bölgesinin lideri Ramazan Kadirov, Macron'a hitaben bir Instagram iletisi yayınladı. ''İnsanları teröre zorluyorsun, onlara başka şans bırakmıyorsun, genç insanların kafasında aşırılığın büyümesine neden olan koşulları yaratıyorsun. Kendini ülkendeki terörün ilham kaynağı ve lideri olarak görebilirsin'' ifadesini kullandı.

Fransız yönetiminden bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ''Tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Nefret tohumları ekenleri bir kenara yazıyoruz. Kadirov'un yaptığı kabul edilemez'' dedi.

Suudi Arabistan ise Charlie Hebdo saldırganlığını kınarken Müslüman dünyasında yapılan boykot çağrılarına katılmadı.

Erdoğan'dan Fransız Ürünlerine Boykot Çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Pazartesi günü Fransız mallarını boykot çağrısı yaptı ve Fransa'yı İslam karşıtlığıyla suçladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da işadamlarından boykota uymalarını istedi.

Türkiye'de aralarında ana muhalefet partisinin de bulunduğu dört siyasi parti AKP, MHP, CHP ve İyi Parti ortak bir belgeye imza atarak Macron'a tepki gösterdi.

Ürdün'de 50 kadar gösterici başkent Amman'da yoğun güvenlikle korunan Fransız Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı.