Öte yandan, Nijer gibi askerler tarafından yönetilen Mali ve Burkina Faso, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Niamey’e herhangi bir müdahalesinin kendilerine ‘savaş ilanı’ anlamına geleceği konusunda uyardı.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mali Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Assimi Goita ile dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Kremlin’in açıklamasına göre, görüşmede Rusya ile Mali arasındaki ilişkilerin yanı sıra Nijer ile ilgili durumun yalnızca barışçıl siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinin önemi vurgulandı.
Başta uranyum olmak üzere doğal kaynaklara sahip olmasına rağmen dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer’de krizin nüfusu üzerindeki etkisine ilişkin korkular artıyor.
Sahel bölgesine uluslararası yardımı koordine eden Sahel Koalisyonu, Nijerd’e anayasal düzene geri dönülmesi çağrısında bulundu.
Berlin, Paris ve Avrupa Birliği’nin (AB) girişimiyle 2017’de kurulan koalisyona liderlik eden Almanya’nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze’nin açıklamasına göre, koalisyon darbeyi ve Bazoum’un alıkonulmasını en güçlü ifadelerle kınadı.
Batı Afrika’yı ziyaret eden Schulze, darbenin Sahel ülkelerindeki karmaşık kalkınma zorluklarını derinleştirdiğini vurgulayarak, koalisyonun, bu krizin en savunmasız kişiler üzerindeki sonuçları ve insan hakları üzerindeki artan kısıtlamalardan duyduğu endişeyi ifade etti.
İnsani yardımın engellenmeden devam etmesinin önemli olduğunu dile getiren Schulze, koalisyon ülkelerinin çoğunun, askeri darbenin ardından Nijer’e yardımlarını askıya aldığını söyledi.