Afrika'nın en yoğun Müslüman nüfusunu barındıran İslam ülkesi Nijerya'da, bu Ramazan'da mutluluk, hüzün ve çaresizlik duyguları bir arada yaşanacak. Rengarenk kültürleriyle İslam Dünyası'na renk katan Nijerya Müslümanları, bu Ramazan'ı koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle evlerinde geçirmek zorunda kalacak. Nijerya'daki milyonlarca insan, salgının ölümcül etkilerinden korunmaya odaklanırken, salgın nedeniyle işsiz kalan ve hiç bir sosyal yardım alamayan gündelik emekçilerin geçim sıkıntıları da ne yazık ki iyice açığa çıkacak. Nijeryalı akademisyen Dr.Musa Umar, Nijerya Müslümanlarının renkli Ramazan kültürünü ve bu Ramazan'ın Nijerya'da nasıl geçeceğini Milli Gazete'den Abdussamet Karataş'a anlattı.
DOKTOR MUSA UMAR KİMDİR?
-Sayın Musa Umar sizi tanıyabilir miyiz?
-1983'de Nijerya'da doğdum. 2008'de Maiduguri Üniversitesi'nden mezun oldum. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi'nde "Nijerya'da İslamiyet’in Yayılışı" konulu yüksek lisans tezimi başarıyla sundum. 2016'da Uludağ Üniversitesi'nde doktora yaptım. Halihazırda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası ilişkileri Anabilim dalında doktorama devam etmekteyim. Çalışmamı yoğunlaştırdığım alanlar Nijerya merkezli olmak üzere Afrika'da enerji, güvenlik ve dini yapılanmadır.
RAMAZAN AYINI VE KADİR GECESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
-Ülkeniz Nijerya, Afrika kıtasının en yoğun Müslüman nüfusuna sahip ülkesi. Ramazan-ı Şerif Nijerya Müslümanları için ne ifade ediyor?
-Bütün ülkelerdeki Müslümanların olduğu gibi, Nijerya Müslümanları da Ramazan ayına çok önem veriyor. Ramazan-ı Şerif'in işareti olan Hilâl'i görme ilanı, Sokoto Sultanı tarafından yapılıyor ve Ramazan etkinlikleri bu ilandan hemen sonra başlıyor. Sultanın açıklamasından sonra Ramazan ayına özel kutlamalar yapılıyor. Bu kutlamaların şekilleri bölgeden bölgeye değişiyor. Camilerde Kuranı Kerim, Salavatı Şerif ve kalabalık halde ilahiler söyleniyor. Ramazan' girerken Nijeryalı Müslümanlar teravih namazı kılıp sahur hazırlığına başlar. Ramazan’ın ilk gününden itibaren Nijerya Müslümanları Ramazan’da Vaaz (Kur’an tefsiri) dinlemeye başlarlar. Nijeryalı alimler Kur’an tefsirini özellikle Hausaca dili ve farklı dillerle verir. Erkeklerin çoğu komşularıyla birlikte iftar yapmayı tercih eder, Ezan başladığında sadece su ve hurma ile iftarı açılır yemeğin kalan kısmına namazdan sonra devam edilir. İftardan sonra Teravih'i kılmak için camilere gidilir, vaaz dersleri dinlenir ve gece yarısı evlere dönülür. Ramazan’ın son 10 gününde tüm camilerde itikâf ve teheccüt namazı başlar. Tabi itikafa Ramazan’ın ilk gününden başlayanlar da var. Nijeryalı Müslümanlar Kadir gecesini çok önemsiyorlar ve Ramazan'ın 27. gecesi olduğunu düşünüyorlar.
NİJERYA MÜSLÜMANLARI İÇİN BU RAMAZAN ÇOK ZOR GEÇECEK
-Korona salgını Nijerya'yı nasıl etkiledi? Bu yıl Ramazan Nijerya'da nasıl geçecek?
-Korona salgını sebebiyle tüm Dünya'da olduğu gibi Nijerya halkı da salgından korunmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Nijerya İslam Konseyi Başkanlığı'nın aldığı kararlara göre, 5 vakit namazı ve teravihleri cemaatle kılmak, toplu halde iftar, sahur, vaaz, itikâf ve teheccütlere katılmak yasakladı. Daha önce de devlet tarafından özellikle salgının yaygın olduğu yerlerde Lagos, Abuja, Imo gibi şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı ile beraber Nijerya Müslümanlarının çoğu bu Ramazanı çok ama çok zor şartlarda geçirecek. Özellikle maddi imkânı olmayanlar zaten devlet tarafından destek alamıyorlar bu insanlar günlük kazancı ile geçinebildikleri için işleri bayağı da zor. Allah yardımcıları olsun.
BUGÜN RABBİMİZE DÖNME VAKTİDİR
-Nijeryalı bir akademisyen olarak İslam dünyasına vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?
-Bugün Allah'a dönme vaktidir bugün birlik ve yardımlaşama günüdür Bütün mazlumların, mağdurların, darda ve zorda olanların yanında olma günüdür. Dua edelim Allah yar ve yardımcımız olsun.
Kaynak: Milligazete- Abdussamet Karataş