Bekir Sıtkı Şirin

Dijital Hafıza Merkezi projesinin sorumluluğunu yürüten Ahmet Faruk Asa, Dijital Hafıza Merkezi'ni ilk kez anlattı.

AGD, Ankara'da Yeni Genel Merkezini Açtı Ardından da İstanbul'un Fethi'ni Kutladı AGD, Ankara'da Yeni Genel Merkezini Açtı Ardından da İstanbul'un Fethi'ni Kutladı

İHH İnsani Yardım Vakfı bünyesinde gerçekleştirilen Dijital Hafıza Merkezi, 13 Mart 2022 tarihi itibarıyla faaliyetlerine başladı. Büyük emekler neticesinde ortaya çıkarılan Dijital Hafıza Merkezi, çok önemli alt birimlerden oluşuyor. İnternet sitesinden sanal müzeye, yayınevinden oyuna, çizgi film ve animasyonlardan sanal gerçeklik çalışmasına dek dikkat çekici alt başlıklara sahip olan Dijital Hafıza Merkezi'nin kısa vadedeki en büyük hedefi, Filistin meselesinde farkındalık oluşturulması. Orta vadede; uluslararası kurum ve kuruluşları harekete geçirecek dinamikliğin sağlanmasının hedeflendiği çalışmada uzun vadede ise Filistin'in yıllardır karşı karşıya kaldığı işgali sonlandırmaya yardımcı olunması amaçlanıyor.

DİJİTAL HAFIZA MERKEZİ ÜMMETİN BİR PROJESİDİR

7'den 70'e herkese hitap eden ve Filistin'in özgürlüğüne giden yolda önemli bir adım olma niteliğini taşıyan Dijital Hafıza Merkezi'nin proje sorumlusu Ahmet Faruk Asa, çalışmanın içeriğini, amaçlarını ve detaylarını gazetemize anlattı. Asa, Dijital Hafıza Merkezi'ne dair çok önemli bilgiler paylaşırken yapmış olduğu açıklamalarda, 'Dijital Hafıza Merkezi ümmetin bir projesidir. 7'den 70'e herkese hitap ettiğini söylemeliyim. Bu proje herkes ile buluşmalı. Çocuklarımızı bu projedeki çizgi filmler ile büyütmeliyiz, bu projeden çıkan oyunlar ile hemhal etmeliyiz. Orta kuşaklarımız bu projedeki kitapları okumalı ve halkalar oluşturmalı. Bu proje ile yetişebilecek bir neslin farkındalığı çok güçlü olacak. Bölgeyi çok iyi tanıyan, İsrail'i çok iyi tanıyan bir nesil oluşturmak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Savaş ve algı metotları değişti Dijital Hafıza Merkezi nedir?

Toplum olmak bugünle ve somut olmakla kısıtlanmayan, geçmişle, gelecekle ve somut düşüncelerle birbirine bağlanmış girift ve kümülatif bir ortaklıktır. Bu yüzden toplumsal hafıza titizlikle korunması, sürekli ayakta ve diri kalması gereken, toplum için varoluşsal bir değer ifade eden bir mekanizmadır. Hafızasını kaybeden kimliğini, kimliğini kaybeden ise varlığını kaybetmiş sayılır. Savaş ve algı metotlarının değiştiği çağımızda Filistinliler sadece silahlı baskılarla değil kendilerine ait kavramlarının, yer isimlerinin, tanıklıklarının en geniş ifadeyle hafızalarının silinmesiyle karşı karşıya bırakılıyor. Uluslararası hukuk mekanizmalarının da bu duruma karşı kayıtsız kalması, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskısını gün geçtikçe artırıyor. Tüm bunların sonucunda Filistin meselesini günümüzde doğru anlamlandırmak, gelecek nesillere ise bu mirası doğru bir şekilde bırakabilmek adına Filistin'e dair toplumsal hafızanın tamamıyla kayıt altına alınmasını son derece önemli buluyoruz. Yıllardır travmaların gölgesi altında varlık mücadelesi veren Filistin'in geçmişinde ve bugününde yaşananların doğru bir şekilde kayıt altına alınması ve aktarılmasının ilerleyen dönemlerde somut ve soyut anlamda ortadan kaldırmak istediği Filistin toplumuna dair verilmesi gereken en büyük mücadelelerden biri olduğuna inanıyoruz. Dijital Hafıza Merkezi, Filistin'in hafızasını kayıt altına alarak bunu teknolojinin ve dijitalliğin unsurlarıyla beraber topluma aktarmayı hedefleyen bir projedir. Aynı zamanda kurucu nesil oluşturmayı da hedeflemektedir.

FİLİSTİNLİLER, SANAT VE EDEBİYATTA ÖNEMLİ BİR KONUMDALAR

Dijital Hafıza Merkezi'nin içeriğine dair bilgilendirmede bulunabilir misiniz?

Dijital Hafıza Merkezi altı tane sacayağından oluşuyor. Birinci ayağı internet sitesi. Biz internet sitesini merkez veri tabanı olarak inşa ettik. İnternet sitesinin içerisinde on tane bölüm var. Bunlardan biri biyografiler, diğeriyse zaman tüneli. Bölgeyi iyi tanımak için süreklilikleri ve değişimleri iyi bilmemiz gerekiyor. Dünden bugüne Filistin meselesini kesintisiz şekilde idrak edebilmeliyiz. Sitedeki bir diğer bölüm de kavramlar... Kavramlar, düşüncelerin ön koşullarıdır. Bu nedenle kendi kavramlarımızla düşünmeli ve mücadeleyi doğru şekilde anlamlandırabilmeliyiz. Bir diğer kısım sergi kısmı... Filistinliler, sanat ve edebiyatta önemli bir konumdalar. Biz sergiler bölümünde Filistin ile ilgili yapılmış sanat eserlerini bir araya getirdik. Bir diğer önemli kısım video ve belgesellerden meydana geliyor. Bu bölümü tasarlarken hafızanın yeniden inşasını hedefledik. Sitenin bir diğer bölümü olan haritalarda da ihlallerin çok boyutlu iz düşümlerini aktarmayı ve coğrafyanın tarihi olaylar üzerindeki etkilerine dikkat çekebilmeyi amaçladık. Bir diğer önemli alanımız da kütüphane... Biz bu bölümü Filistin'i anlama kılavuzu olarak dizayn ettik. Bu noktada Filistin'i güçlü bir yaklaşımla ele almak adına yüzlerce kitabı derledik. Bir diğer alanımız olan info grafiklerde de çok boyutlu krizlere güçlü bir farkındalık teklifi oluşturduk. Bir diğer stratejik alanlardan biri de tarihi belgeler... Zaman boyutunun içerisinde sürekli bir akışla Filistin'e bakıyoruz bu belgelerle. İsrail bir toplumun hafızasını kırıma uğratmaya çalışıyor. Bu noktada bizim tarihi belgeler üzerinden yapacağımız çalışmalar büyük önem taşıyor. Son olarak köşe yazıları bölümünde de ilerleyen dönemlerde Filistin ile alakalı köşe yazılarına yer vereceğiz. Bunlar projemizin bir kısmı. Dijital Hafıza Merkezi olarak bir de yayınevi projemiz var.

Bu proje kapsamında yalnızca Filistin meselesine dair yayın faaliyetleri yapacağız. Hem geçmişin mirası olan eserleri günümüze kazandıracağız hem de yeni eserleri ortaya koyacağız. Bir diğer projemiz de oyun projesi. Oyun projesinin çıkış noktası şu; gelişen teknolojilerle beraber yeni nesillerin oyun ve eğlence anlayışları da değişiyor. Dijital Hafıza Merkezi bünyesinde tasarlanacak oyunlarla beraber hem eğlence hem de bilgi bir araya gelmiş olacak ve Filistin'i keşfetmek daha keyifli hale gelecek. Bir diğer projemiz sanal gerçeklik... Bu projede sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak Filistin tarihinin herhangi bir döneminde, yaşamın içerisinde mimariyi, tarihi yapıları incelememizi sağlayan kısacası sizi bir zaman turisti haline getiren bir çalışmaya imza atıyoruz. Projemizin bir diğer ayağı da çizgi film ve animasyon. Dijital Hafıza Merkezi bünyesinde hazırlanacak olan çizgi film ve animasyonlarla Filistin'e dair kişilerin, yerlerin, olayların ve mekanların belirlenen yaş kitlesiyle buluşturulması hedefleniyor. Çalışmamızın bu sacayağı da yakın zamanda faaliyete geçecek. Son olarak Dijital Hafıza Merkezi'nin en stratejik alanlarından birini tanıtmak isterim; Dijital Hafıza Müzesi. Bu projeyle birlikte çok güçlü bir farkındalık teklifinde bulunuyoruz. Bugün Filistin'in geçmişinin silinmesi tehdidine karşı oluşturulmasını hedeflediğimiz dijital müzeler geçmişe ve geleceğe dair gerçekliklere ışık tutacak.

milli gazete