Bu kapsamda ABD'nin Massachussets eyaletine bağlı Boston kentinde, Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb'un heykelinin başı koparıldı.
George Floyd'un polis tarafından öldürüldüğü Minnesota eyaletindeki Kolomb heykeli de daha önce yıkılmıştı. Richmond kentindeki Kolomb heykeli de saldırıya uğramıştı.
Polis, İtalyan kaşif Kolomb'a ait heykelin başının dün gece kesilmiş halde büstün yanında bulunduğunu dile getirdi.
Olayın fail ya da failleri henüz belirlenemezken, eylemin Floyd'un gözaltı esnasında öldürülmesi üzerine başlayan ve siyahi Amerikalıların haklarını arama mücadelesine dönüşen protestolarla ilgisi olabileceği ifade edildi.
Bu arada Boston Belediye Başkanı Marty Walsh, Kristof Kolomb'un heykeline yönelik saldırıyı kınadı ancak heykelin durumuyla ilgili belediye meclis kararını beklemeden bulunduğu yerden kaldırılacağını kaydetti.
Kolomb heykeline yönelik bir başka saldırı da Floyd'un, polis şiddetiyle yaşamını yitirdiği Minnesota eyaletinde yaşandı.
Göstericiler, eyalet meclisi önündeki Kristof Kolomb'un heykelini kırdı.
Daha önce de Kolomb heykeline saldırılar olmuştu
Boston'da 2006'da da Kolomb heykelinin başı kesilmiş, 2015'te ise ırksal ayrımcılık üzerine yapılan protestolarda aynı heykel kırmızıya boyanmış ve üzerine "siyahi hayatlar önemlidir" yazılmıştı.
Öte yandan, Virginia eyaletinde dün Floyd gösterilerinde protestocular Kolomb heykelini kırıp göle atmıştı.
Amerika'nın keşfinde büyük rol oynadığı kabulüyle her sene yapılan ''Kolomb Günü'' kutlamalarına ABD'nin bazı eyaletlerinin katılmadığı biliniyor.
Özellikle Amerikan yerli halkı ve siyahi Amerikalılar, Atlantik ötesi köle ticaretini başlatan kişi olarak gördükleri Kolomb'a karşı, aynı gün "Yerli Halklar Günü" adıyla karşı kutlama yapıyor.
Bu arada, ABD'de iki haftadır süren Floyd gösterilerinde, Amerikan iç savaşında köleliğin kaldırılmasına karşı çıkan General Robert E. Lee'nin de Virginia'daki heykeli etrafında olaylar yaşanmış, bir kişinin hayatını kaybettiği protestolar sonrası Lee'nin heykeli kaldırılmıştı.
Lee, 1861-1865'te yaşanan Amerikan İç Savaşı'nda, kölelik taraftarı Amerikan Konfedere Devletleri ordusunun başında bulunuyordu.