Avrupa

Ukrayna Savaşı Bir Haftayı Geride Bıraktı: Çatışmalar Aralıksız Sürüyor

Rusya'nın kontrollü başlattığı savaşın son günlerinde ise şiddeti artırdı. Ağır bombardımanlar sonucunda birçok kentte kontrolü ele almaya başladı. Hedefinde ise iki büyü şehir, başkent Kiev ve Harkov var. Ukrayna ordusu ise kentleri savunmaya devam ederken Kiev yönetimine Batı desteği de devam ediyor.

Abone Ol

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bir haftayı geride bıraktı. Herson kentinin Rus güçlerinin kontrolüne geçtiğini Ukrayna tarafı da doğruladı. Ülkeyi terk edenlerin sayısı 1 milyonu geçti.

Harkov'da son 24 saat içinde 34 sivil öldü

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov'da, yerel yetkililerin verdiği bilgilere göre son 24 saat içinde 34 sivil yaşamını yitirdi. Ülkenin doğusundaki Donetsk oblastı yönetimi de liman kenti Mariupol'de elektriğin kesildiğini, kente su verilemediğini bildirdi. Mariupol, Rusya'nın ilk saldırdığı kentlerden biri olmuştu. Bu sabah İngiltere Savunma Bakanlığı yeni istihbarat bilgilerine dayandırdığı açıklamasında, Mariupol ile birlikte Harkov ve Çernihiv'in hala Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu duyurdu. Herson kentinde ise bazı Rus birliklerin bulunduğunu anacak askeri durumun henüz netlik kazanmadığı kaydedildi. Savunma Bakanlığının açıklamasında, Rus ordusunun geçen üç gün içinde pek ilerleme kaydedemediği belirtilerek, Rus askeri konvoyunun başkent Kiev'in merkezinden 30 kilometre mesafede bulunduğu, ancak Ukrayna'nın direnişi ve teknik arızalar nedeniyle ilerleyemediği ifade edildi.

Ukrayna'da gece boyunca hava saldırıları sürdü

Ukrayna'da gece boyunca çok sayıda kentte Rusya'nın hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Ukraynalı yetkililer ülkenin güneyindeki liman kenti Herson'un Rus birliklerinin kontrolüne geçtiğini teyit etti. Bölge valisi Gennady Lakhuta Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rus "işgalcilerin" kentin bütün semtlerine yayıldığını ve "çok tehlikeli" olduklarını belirtti. Rus ordusu, Herson'da kontrolün sağlandığını Çarşamba sabahı duyurmuştu.

Başkent Kiev'de de çok sayıda patlama meydana geldiği, kentte gece boyunca siren sesleri duyulduğu bildirildi. Ukrayna medyası kentin banliyölerinde çatışmalar yaşandığını, bir Rus uçağının düşürüldüğünü aktardı. Ülkenin doğusundaki Harkov kenti yakınlarındaki İzyum'daki hava saldırısında, bölge yetkililerinin verdiği bilgilere göre 8 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna medyası Harkov'da ise belediye binasına iki roketin düştüğünü duyurdu. Yaklaşık 440 bin nüfuslu liman kenti Mariupol de ise hava saldırıları sonrasında su ve elektriğin kesildiği, ısınma sisteminin hasar gördüğü bildirildi.

Almanya, Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füze gönderecek

Alman haber ajansı dpa'nın Ekonomi Bakanlığı çevrelerine dayandırdığı haberine göre Almanya, Ukrayna'ya 2 bin 700 adet Strela tipi uçaksavar füze gönderilmesine onay verdi. Söz konusu silahların, eski Doğu Almanya'nın Ulusal Halk Ordusu (NVA) envanterinde bulunan Sovyet yapımı uçaksavarlar olduğu belirtildi. Alman hükümet, çatışma bölgelerine silah gönderilmemesi yönündeki siyasetinde değişiklik yaparak Ukrayna'ya silah desteği verilmesi kararı almıştı. Dpa'nın edindiği bilgilere göre, hangi silahların Ukrayna'ya gönderilebileceği konusunda Savunma Bakanlığı'nın günlerdir incelemeler yaptığı belirtiliyor. Bu arada, hükümet çevrelerinden yapılan açıklamaya göre, Almanya'nın Ukrayna'ya gönderileceğini açıkladığı bin tanksavar ile 500 Stinger tipi hava savunma silahı Çarşamba günü Ukrayna'ya ulaştı.

BM: Ukrayna'dan yedi günde 1 milyon kişi kaçtı

Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Rusya'nın saldırılar düzenlediği Ukrayna'dan son yedi gün için 1 milyon kişinin kaçtığını açıkladı. Grandi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sadece yedi gün içinde 1 milyon sığınmacının Ukrayna'dan komşu ülkelere göçtüğüne tanık olduk" dedi. Grandi, "Ukrayna'daki milyonlarca insan için, hayat kurtaran insan yardımların sağlanabilmesi için silahların susmasının zamanı" ifadelerini kullandı.

Yarım milyondan fazla sığınmacı kabul eden Polonya en fazla Ukraynalı sığınmacı kabul eden ülke durumunda. Onu Macaristan, Moldova, Slovakya ve Romanya takip ediyor. UNHCR'nin tahminine göre Ukrayna'yı terk eden sığınmacıların sayısı 4 milyona kadar yükselebilir.

Ukrayna'ya silahlar nasıl ulaştırılıyor?

Londra merkezli düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden araştırmacı Ed Arnold, "Şu anda bu teçhizatın tamamı öncelikli olarak Polonya sınırında toplanıyor. Örneğin Slovakya istemiş olsaydı da Slovakya'dan Romanya'ya doğru inen sıradağların bulunduğu coğrafyadan dolayı bu kolay bir güzergah olmazdı. Bu nedenle iki güzergah var: İlki Belarus sınırına yakın, diğeriyse biraz daha güneyde" dedi.

Cenevre Güvenlik Politikası Merkezi'nin silahlanmayla ilgili bölümünün başındaki Marc Finaud ise sahadaki dinamiklerin her an değişebileceğine vurgu yapıyor. Finaud, "Bu konvoylar ya da sevkiyat araçları vurulursa, yani Batılı ülkeler saldırıya uğrarsa -bu ister NATO topraklarında ister Ukrayna sınırını geçtikten sonra olsun- gerilim daha da yükselir" ifadesini kullanıyor.