Muslim Port Haber Merkezi
NATO'dan yapılan açıklamada, Doğu Avrupa'daki güçlere ek savaş uçakları ve zırhlıları ekleneceği açıklandı. Rusya'nın Ukrayna'nın doğu sınırına asker yığması sonrası atılan bu adımları Moskova "histeri" olarak değerlendirmişti.
NATO'ya paralel olarak Washington yönetimi de yaklaşık 8 bin 500 Amerikan askerinin 'yüksek düzeyde alarma geçirildiğini' ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bölgeye konuşlanma emri beklediklerini söyledi.
Transatlantik Paktı'nda 'birlik' için bastıran ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizini bir dizi Avrupalı liderle görüştü. 80 dakikalık toplantının ardından verdiği demeçte, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Polonya liderlerinin de aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerle "çok çok iyi bir görüşmem oldu" dedi. "Tam bir birlik" içinde olunduğu mesajı verildi.
Son günlerde ittifak üyeleri tarafından duyurulan görüşmeleri "memnuniyetle karşılayan" NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise daha önce NATO'nun "gerekli tüm önlemleri" alacağını söylemişti.
NATO, Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya'da bulunan çok uluslu taburlarda tanklar, hava savunma sistemleri ve istihbarat ve gözetleme birimleri de dahil olmak üzere toplam 4 bin asker bulunduruyor.
ABD'li yetkililer ise Pentagon'un NATO'nun doğu kanadına konuşlandırabileceği birimleri belirleme çalışmalarının bitmek üzere olduğunu açıklarken bir yetkili, asker sayısının beş bine ulaşabileceğini ifade etti.
NATO'dan bir diplomat da önümüzdeki haftalarda Washington'un Batı Avrupa'da konuşlanmış bazı birlikleri kademeli olarak Doğu Avrupa'ya kaydırmayı düşündüğünü ifade etti. Yetkili ayrıca Danimarka, İspanya, Fransa ve Hollanda'nın Doğu Avrupa'ya asker, uçak veya gemi göndermeyi planladığını veya düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Rusya, Ukrayna sınırında yeni bir askeri askeri tatbikata başladı
Rusya ile Batı ülkeleri arasında Ukrayna krizi tırmanırken Moskova, tek taraflı ilhak ettiği Kırım ve Ukrayna sınırında yeni bir askeri tatbikata başladığını duyurdu.
Rusya, ülkenin güneyinde 29 Ocak'a kadar sürecek askeri tatbikata yaklaşık 6 bin askerin katıldığını açıkladı. Tatbikata kara birliklerinin yanı sıra deniz ve hava güçleri de katılıyor.
Batı ile Rusya arasında Ukrayna krizi
Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna'nın geçen yıl NATO üyeliği için diplomatik girişimde bulunması Moskova'yı harekete geçirdi. Rusya Ukrayna sınırına kasım ayından 100 bin askeri birlik yığarken, Batı'da 'Kiev Ruslar tarafından işgal edilecek' endişesi başladı.
Rusya'nın olası Ukrayna işgalini engellemek için başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri bir dizi girişimde bulundu. İki taraf arasında yapılan görüşmelerde ise bir sonuca ulaşılamadı.
ABD, Rusya'nın istediği güvenlik garantilerini vermedi ve isteyen ülkelerin NATO üyeliği için başvurabileceğini açıkladı. Moskova ise Ukrayna'nın NATO üyeliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğünü duyurdu.
Rusya neyi hedefliyor?
Batılı ülkelerin Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlanmakla itham ettiği Rusya bu planı reddediyor ve Batı'nın tepkisinin Rusya'nın "hedef olmasının bir kanıtı" olarak görürken gerilime Moskova'nın "neden olmadığını" ileri sürüyor.
Avrupa'nın güvenlik haritasının yeniden çizilmesini talep eden Rusya, Ukrayna sınırındaki güçlerini artırarak Batı'yı bu durumu görüşmeye zorlamaya çalışıyor. Moskova, NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmemesini ve ülkede bulunan asker ve mühimmatlarını çekmesini istiyor.
Bu talebin "kabul edilemez" olduğunu belirten Washington, bununla birlikte silah kontrolü, füze konuşlandırmaları ve güven artırıcı önlemlerle ilgili diğer konuları görüşmeye hazır olduğunu söylüyor.
Geçen cuma iki ülke arasındaki görüşmelerin dördüncü ayağından da bir sonuç alınamamasının ardından Moskova Washington'dan bu hafta yazılı bir resmi cevap beklediğini açıklamıştı.