ABD'deki gösterileri 'Siyahilerin yıllardır yaşadığı tecrübelerin bir yansıması olarak artık bardağın taştığının resmi' olarak değerlendiren MÜSİAD Amerika Koordinatörü ve Saadet Partisi GİK üyesi Mustafa Tuncer 'Protestolar sadece bir siyahi hakkı arayışı olmaktan çıkıp, sistem içerisinde kendisine yer bulmaya çalışan bütün grupların devlete karşı varlıklarını gösterme çabasına dönüştü. Zira milyonları sokağa taşıran öfke, kanunların ötesinde hukuka dair kaygıların olması. Devlet ve vatandaş arasındaki problemin genişlemesi.' diyerek özetledi.

'MÜESSES NİZAMININ ARTIK SESSİZ KALAMADIĞINI GÖSTERİYOR'

ABD ilk defa siyahi bir genralin kuvvet komutanı olmasını değerlendiren Tuncer 'ABD'de ilk defa siyahi bir generalin (Charles Brown) bir kuvvet komutanı olarak Başkan tarafından atanması ve bunun senatonun tüm üyeleri hem demokrat hem de cumhuriyetçi senatörler tarafından oy birliği ile kabul edilmesi, adalet talebinin sokaklardaki haykırışına ABD'nin müesses nizamının artık sessiz kalamadığının bir işareti. Zira Floyd'un öldürülmesine karşı protestolara katıl insanların yüzde 74ü sorunun sadece bir siyahinin öldürülmesinden daha derinde ve devlet sisteminde olduğunu düşünmesi tüm ırkçı yaklaşımlarına ve aba altından sopa göstermesine rağmen Trump'ın gösteriler karşısında uzlaşma yolu aramak istediğini gösteriyor. Siyahiler haklarını direne direne alacak. Bu ABD'de sistem dışına itilmek istenen tüm muhaliflere de direnişin sonuç aldırıcı olduğunu gösterir. Sadece ABD'de değil dünyanın farklı ülkelerinde de demokratik sistem içerisinde haklarını almakta zorlanan halk kitlelerini de direniş konusunda motive edecektir.' İfadelerini kullandı.

Eski Amerika Başkanı ve Cumhuriyetçilerin Adayı Trump'a Suikast Girişimi Eski Amerika Başkanı ve Cumhuriyetçilerin Adayı Trump'a Suikast Girişimi
'DERİN BİR İSYAN'

Gösterilen ilk olmadığını ama daha öncekilerden farklı olduğunun altını çizen Tuncer 'Siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi son zamanlarda ABD'de görülen en şiddetli eylemlerin yaşanmasına sebep oldu. Halbuki Floyd öldürülen ilk siyahi değildi. 2014 ve 2015 yıllarında Tamir Rice, Eric Garner, Michael Brown gibi siyahilerin de polis şiddetiyle ölümü sonrası ABD sokakları yine hareketlenmişti, lakin bu sefer durum farklı. Sadece ABD içindeki protestolardan ibaret bir itirazdan bahsetmiyoruz. Dünyanın başka coğrafyalarından da yankısı duyulan, siyahilerin dışında daha farklı grupların da en ön safta destek verdiği bir haykırış bu seferki. Ne sadece polisin yetkileri ve davranışı ne de Trump'a karşı muhaliflerin ortak dayanışmasına indirgenemeyecek kadar derin bir isyan.' değerlendirmesinde bulundu.

(Milli Gazete)