Ortadoğu

Afganistan İçin Tarihi 'Barış Masası' Kuruldu

Katar'ın başkenti Doha'da Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki tarihi barış görüşmeleri başladı. Yıllardır devam eden savaş sonrası iki tarafın ilk kez karşılıklı masaya oturduğu müzakerelerin açılışında Taliban heyeti "İslami bir sistem" istediklerini açıkladı.

Abone Ol

Taliban'ın siyasi şefi Abdul Ghani Baradar, "Herkesin müzakereler ve anlaşmalar sırasınca İslamı hesaba katmasını, İslam'ın kişisel çıkarlara kurban edilmemesini istiyorum." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da görüşmelerin açılışında konuştu. Pompeo, tarafları Afganistan'da gelecek nesiller için barış yapabilme "fırsatını yakalamaya" çağırdı. Pompeo, "Görüşmelerde, önümüzdeki günler, haftalar ve aylar boyunca hiç kuşkusuz bir çok engeli ortadan kaldıracağız." dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Şimdi Gerçek Bir Barış Şansı Var

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da video konferans yöntemiyle görüşmelerin açılışına katıldı. Çavuşoğlu, "Yıllarca süren çatışmalardan sonra, şimdi gerçek bir barış şansı var. Bu tarihi fırsatın kaçırılmayacağını ve müzakere sürecinin kalıcı bir barış anlaşmasına yol açacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Farklı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, müzakerelerin birinci gününde bir sonraki görüşmelerde ele alınacak konular, müzakere ilkeleri, her iki taraf temsilcilerinden ortak sekretarya belirlenecek.

Taliban tarafından yapılan açıklamada da Taliban heyetinin barış görüşmelerine hazır olduğunu aktarıldı.

Barış Görüşmelerinin Seyri

ABD, ilk kez eski Başkan Barack Obama yönetiminde Afganistan'da barış için Taliban ve Afgan hükümetleri arasında görüşmeler yürütülmesi için girişimlerde bulundu. 2011, 2012 ve 2013'teki girişimler sonuçsuz kaldı.

Donald Trump'ın, 2017'de ABD Başkanı seçilmesinin ardından müzakereler yeniden gündeme geldi. ABD ile Taliban temsilcileri, 25 Şubat 2019'da barış görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'da ilk kez bir araya geldi.

ABD Başkanı Trump'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Eylül 2019'da taraflar arasında anlaşmaya varıldığını, anlaşmanın Başkan Trump'ın onayını beklediğini açıkladı. Ancak aynı günlerde Kabil'de yaşanan terör saldırısında bir ABD askerinin ölmesi üzerine Trump anlaşmayı erteledi.

ABD ile Taliban arasında Aralık 2019'da yeniden başlayan görüşmeler, "şiddetin azaltılması" adı verilen bir fiili ateşkes kararıyla sonuçlandı. 22 Şubat 2020'de başlayan 7 günlük sürenin sonunda 29 Şubat'ta barış anlaşması imzalandı.