Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

Avrupa devletleri Filistin'deki İsrail zulmünü görmezden gelmeye devam ediyor. Almanya'da son yaşanan olayda Filistinli bir aktivist olan Muhammed el-Kurd'ün faaliyetlerine sansür getirmeye çalışan devlet destekli Goethe Enstitüsü, bir grup sanatçının direnişi sayesinde etkinliklerini iptal etmek zorunda kaldı. Söz konusu sansür girişimi Alman kamuoyunda geniş yankı bulurken dünyanın dört bir yanından insanlar Filistin direnişine desteklerini açıkladı.

Almanya'nın Hamburg kentinde devlet tarafından faaliyetleri destek gören Goethe Enstitüsü, sağcı grupların sosyal medyayı nasıl manipüle ettiğine dair konuyu inceleyen bir konferansa katılması için Afganistan kökenli Moshtari Hilal'e davet götürdü.

Nazi Yağmacılığını Gündeme Taşımışlardı

Söz konusu etkinliğe katılmayı ihtiyatlı bir şekilde kabul eden Hilal ve sanatçı Sinthujan Varatharaj'dan etkinlik için hazırlık yapmaları talep edildi.

2022 yılı başında iki isim de Almanya'nın çeşitli yerlerinde bulunan büyük sanat koleksiyonlarının bir dönem iktidarda olan Nazilerin yağmacı faaliyetlerinden miras kaldığına dair çalışmalarda bulunmuştu.

Filistinli Aktivisti Etkinliğe Davet Ettiler

Bir süre boyunca nasıl bir etkinlik yapılması gerektiğini tartışan ikili, aralarında Filistinli şair Muhammed el-Kurd'un de bulunduğu bir davetli listesi hazırlayarak Goethe Enstitüsü'ne gönderdi.

El-Kurd Filistin Direnişinde Önemli Bir Rol Oynuyor

Hamas: Beyt Lahiya Katliamı Amerika Vetosunun Neticesi Hamas: Beyt Lahiya Katliamı Amerika Vetosunun Neticesi

El-Kurd, işgalci İsrail'in Şeyh Cerrah'taki aile evini kurtarmak için bulunduğu girişimlerden dolayı Alman kamuoyunda tanınıyordu. Söz konusu faaliyetlerle bir milyon kişi tarafından takip ediliyordu.
Hilal, Middle East Eye'e verdiği röportajda, El-Kurd'ü davet etmekteki amaçlarının sağdan gelen deneyim ve uzmanlığından yararlanmak olduğunu, kendisini ve çalışmalarını medya yoluyla tanıtmak olduğunu açıklamıştı.

Filistin Karşıtı Faaliyetler Birçok Platformda Devam Ediyor

Hilal konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Kasıtlı olarak İsrail'e değil, ulusal çerçevelerin ötesinde karşılaştırmalı bir yuvarlak masaya odaklandık, çünkü bu saldırılar ve kampanyalar farklı platformlarda da gerçekleşiyor.' ifadelerini kullanmıştı.

Enstitü Önce El-Kurd'ün Davetini Onaylamıştı

El-Kurd, Enstitü'nün davetli listesinin onaylanması ile beraber Almanya'ya nasıl geleceği ve vize işlemleri için Enstitü ile iletişime geçti.
Süreç olumlu olarak ilerlerken, haftalar süren bir oyalama sürecine gidildi ve en sonunda Goethe Enstitüsü el-Kurd'ün davetli listesinde çıkarılarak Almanya'ya gelemeyeceğini bildirdi.

Almanya Filistin Direnişine Sansür Getirmek İstedi

El-Kurd, Almanya'da Filistinlilerin sesini duyurmak için hazırlanırken Alman sansürünün son kurbanı oldu.

İsrail'i Boykotu Antisemitik Olarak Değerlendirdiler

Diğer yandan Federal Meclis, 2019 yılında Filistin liderliğinde yürütülen İsrail'e karşı boykot ve yaptırım girişimlerini sembolik olarak 'Antisemitik' olarak değerlendirerek skandal bir harekete imza atmıştı.

Hilal, "Onu davet etmememiz gerektiği konusunda bilgilendirildik" dedi. Açıklamasına devam eden Hilal, "Goethe Enstitüsü bize yuvarlak masa toplantısının bir parçası olamayacağını ve etkinlik organizatörlerinin ilk davetinin bir hata olduğunu söyledi.

'El-Kurd Yerine Alman Bir Akademisyen Çağırın'

Hilal açıklamasının devamında, Enstitü'nün El-Kurd yerine farklı birine davet götürmelerini istediğini belirterek, bunu kabul etmediklerini Filistin'in sesinin başka kimsenin duyuramayacağını ilettiklerini belirtti. Hatta Enstitü'nün Alman bir akademisyen önerdiğini fakat Hilal'in bunu uygun bulmadığı aktarıldı.

Almanya'da İslami Faaliyetler Sansüre Maruz Kalıyor

Filistinli sivil toplumun sansürle mücadele etmesine ve Avrupa'daki Filistin aktivizmine yönelik saldırılarla mücadele etmesine yardımcı olan bir sivil toplum kuruluşu olan Avrupa Hukuk Destek Merkezi direktörü Giovanni Fassina, Almanya'daki iklimi 'özellikle sert' olarak nitelendirdi.

İnsanlar Filistin Hakkında Konuşmaktan Çekiniyor

Fassina konuyla alakalı yaptığı açıklamada, 'Filistin davası ile ilgili konuşma korkusu akademide, kültür ve sanat sahnesinde ve hatta aktivistler arasında öne çıkıyor' sözlerine yer verdi.

Enstitünün İki Yüzlülüğünü Kamuoyuna Afişe Ettiler

Fakat bu korku ortamı Hilal ve Varaharaj'ın konuyla ilgili susmasını sağlamadı. İki sanatçıda Enstitüye bir bildiri göndererek kararı protesto ettiklerini açıkladı ve El-Kurd'ün davetinin iptal edilmesini kamuya duyuracaklarını bildirdiler.

Etkinlik Protestolar Sonrası İptal Edildi

Söz konusu bildirinin kamuoyuna duyurulması sonrası Filistin davasına destek veren yazarlar ve sanatçılar etkinliğe katılımlarını ardı ardına iptal etti.

En sonunda Goethe konferansını küçültmek zorunda kaldı ve sonunda Haziran ayının son haftasında gerçekleşecek olan etkinliği iptal etti.

'Alman Toplumuna Önemli Bir Şeyi Kanıtladık'

Varatharaj etkinliğin iptal edilmesi sonrası yaptığı açıklamada, etkinliğin yapılamadığını fakat Alman toplumuna çok önemli bir şey kanıtladıklarını belirterek, Filistin karşıtı ırkçı hareketlerin başarıya ulaşamayacağını ifade etti.
Varatharaj açıklamasında, 'Yaptığımız şeyin etkisi beklediğimizden çok daha büyük. Yansımaları hala bu dünyanın farklı uçlarında hissediliyor ve bu çok güçlü.' sözlerine yer verdi.