Avrupa'da yaşayan Müslümanlar, Avrupa hukuk sistemi tarafından bir kez daha mağdur edilirken Adalet Divanı'nın kararına göre, işverenin çalışanlarının dini semboller taşımasını yasaklaması meşru görüldü.

ÖVÜNDÜKLERİ ÖZGÜRLÜK KONUSUNDA DA İKİYÜZLÜLER

Avrupa Adalet Divanı'ndan çok övündükleri özgürlükler konusunda ikiyüzlü bir karar çıktı. Başörtülü iki Müslüman kadının açtığı davada kararını açıklayan Adalet Divanı, işverenin belli şartlar altında, çalışanlarının dini veya siyasi semboller taşımasını yasaklamasını meşru gördü. Bu kararla birlikte, Avrupa'da işverenlerin, çalışanlarının başörtüsü gibi dini inancı yansıtan sembolleri takmasını ya da giymesini yasaklamasının önü açıldı. Avrupa'nın en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı kararında, birliğin 27 üye ülkesindeki mahkemelerin böylesi bir yasağın 'gerçek bir ihtiyaçtan' kaynaklanıp kaynaklanmadığını göz önünde bulundurması gerektiğini de belirtti.

Avrupa'da işveren, çalışanlarının, başörtüsü gibi dini inancı veya politik görüşü yansıtan sembolleri takmasını ya da giymesini yasaklayabilecek. Ancak Avrupa'nın en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, kararında, birliğin 27 üye ülkesindeki mahkemelerin böylesi bir yasağın 'gerçek bir ihtiyaçtan' kaynaklanıp kaynaklanmadığını göz önünde bulundurması gerektiğini de belirtti.

Karara göre işverenler bu açıdan çalışanların hak ve çıkarlarını da gözetmek zorunda. Bu hak ve çıkarların kapsamına inanç özgürlüğüne dair yasalar da giriyor.

Mahkeme kararında, 'Çalışma yerinde politik, felsefi ya da dini inançlara yönelik görünür durumda herhangi bir şeyin giyilmesini yasaklamak mümkündür. Ancak bunun müşterilere karşı tarafsız yaklaşım ve sosyal ayrımcılığı önlemeye yönelik gerekçeye dayanması gerekiyor' ifadeleri yer aldı.

Söz konusu dava, biri özel çocuk bakım merkezinde çalışan, diğeri ise satış asistanı ve kasiyer olarak görev yapan başörtülü iki kadın tarafından Almanya'da açılmıştı. Ancak dava daha sonra Avrupa Adalet Divanı'na taşınmıştı.

Fransa’da Hükümet Devrildi Fransa’da Hükümet Devrildi

İşe başladıklarında başörtüsü takmayan iki kadın, daha sonra kararlarını değiştirdi. Ancak iki kadına buna izin verilmeyeceği belirtildikten sonra farklı zamanlarda ikisi de işten uzaklaştırıldı. İşten uzaklaştırılan kadınlara, tekrar çalışabilmeleri için ya başörtülerini çıkarmalarını ya da başka iş aramaları söylendi.

DAVAYI, ALMANYA'DA ÇALIŞAN İKİ BAŞÖRTÜLÜ KADIN AÇMIŞTI

Söz konusu dava, biri özel çocuk bakım merkezinde çalışan, diğeri ise satış asistanı ve kasiyer olarak görev yapan başörtülü iki kadın tarafından Almanya'da açılmıştı. Ancak dava daha sonra Avrupa Adalet Divanı'na taşınmıştı. İşe başladıklarında başörtüsü takmayan iki kadın, daha sonra kararlarını değiştirdi. Ancak iki kadına buna izin verilmeyeceği belirtildikten sonra farklı zamanlarda ikisi de işten uzaklaştırıldı. İşten uzaklaştırılan kadınlara, tekrar çalışabilmeleri için ya başörtülerini çıkarmaları ya da başka iş aramaları söylendi. Kadınlar ise haklarını mahkemede arama yoluna gitti. Ne yazık ki mahkeme, başörtülü kadınlar aleyhine karar çıkararak Avrupa'da yaşayan Müslümanları bir kez daha mağdur etti.