Son ayların en büyük gösterilerine sahne olan ülke Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kilit bir rolde bulunuyor.
Resmi verilere göre yüzde 65 oyla kabul edilen değişiklik, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ülkede ilk defa nükleer silah bulundurulmasının önünü açtı.
Oylama, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Luklaşenko'nun Ukrayna'ya yönelik askeri işgalde Moskova'nın arkasında durması ile geldi.
Protestolar hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, "Ülke dışındaki Belaruslular tarafından Telegram kanallarından yayılmaya çalışılan ülkeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik yıkıcı çağrıya rağmen, kitlesel protestolar gerçekleşmedi. Güvenlik güçleri provokasyonların hızlı bir şekilde bastırılması üzerinde yoğunlaştı" ifadelerini kullandı.
Lukaşenko: Rusya'dan Nükleer Silahları Belarus'a İade Etmesini İsteyebilirim
Referandumla kabul edilen anayasa değişikliği ayrıca Lukaşenko tarafından oluşturulan ve kendi partisine ait üyeler, yetkililer ve hükümet yanlısı aktivistlerden oluşan bir meclise de yetki tanıyor. Cumhurbaşkanının görevden ayrılması durumunda da hakkında ömür boyu kovuşturma açılmasının önünü kapıyor.
Oylama sonrası pazar günü bir açıklama yapan Belaruslu lider, Rusya'dan nükleer silahları Belarus'a "iade etmesini" isteyebileceğini söyledi. Lukashenko, "Eğer (Batı) nükleer silahları Polonya'ya veya Litvanya'ya, bizim sınırlarımıza naklederse, o zaman verdiğim nükleer silahları koşulsuz olarak iade etmesi için Putin'e başvuracağım" dedi.
Batılı ülkeler ise referandum öncesi yaptıkları açıklamalarda referandumdan çıkacak sonuçları tanımayacaklarını açıklamıştı.