Bu bağlamda Fransa ve ABD, Türkiye karşıtı Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılırken Mısır'ın da Türkiye'yi memnun eden hamlesinden geri adım attığı ifade ediliyor.

Doğu Akdeniz'deki enerji paylaşımı ve egemenlik alanı mücadelesinde önemli gelişmelere şahit olunuyor. Türkiye'nin haklı bir mücadele verdiği Doğu Akdeniz'de yaşananlar emperyalist planların tıkır tıkır işlediğini gösteriyor. Türkiye'nin dar bir alana hapsedilmek istendiği bölgede son olarak meydana gelen olaylar büyük önem taşıyor.

YUNAN BASKISI MISIR'A GERİ ADIM MI ATTIRDI?

Mısır'ın Doğu Akdeniz'de atmış olduğu Türkiye'yi memnun eden adımın ardından gelen Yunan baskısının sonuç verdiği kaydediliyor. Buna göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Kahire'yi ziyaretinin ardından Mısır'ın ihale ilanında değişikliğe gittiği belirtildi. Mısır tarafından 18 Şubat tarihinde ilan edilen ve 1 Ağustos'ta sona ereceği kaydedilen ihalenin Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da BM'ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarına uyularak yapılmasının ardından 'Türkiye-Mısır ilişkilerinde yakınlaşma mı yaşanıyor?' sorusu gündeme gelmişti. Mısır'ın Türkiye'yi memnun eden adımından endişe duyan Yunanistan, Mısır'a baskı uygulamış ve Mısır'ı kararından vazgeçirmeye çalışmıştı.

“Bu Geminin Yola Çıkmasını Neden Engelliyorsunuz? Biz Şehit Olmaya Hazırız” “Bu Geminin Yola Çıkmasını Neden Engelliyorsunuz? Biz Şehit Olmaya Hazırız”
YUNAN BAKAN DENDİAS'TAN KRİTİK AÇIKLAMA

Uluslararası basında yer alan bilgilere göre Yunanistan'ın Mısır'a yönelik baskısı sonuç verdi ve Mısır geri adım attı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, geçtiğimiz günlerde Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmiş ve bir dizi temasta bulunmuştu. Konuya ilişkin olarak Mısır cephesinden resmi bir açıklama gelmezken Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüşen Dendias, iki ülke arasındaki problemin çözüldüğünü duyurdu. Dendias, "Mısır'ın yayımladığı yeni haritaya göre, teknik düzeydeki bu konunun kapandığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİNİ NASIL ETKİLER?

Her ne kadar Mısır cephesinden resmi bir açıklama gelmese de Yunan Bakan Dendias'ın yapmış olduğu açıklamaların doğru olma ihtimali dikkat çeken bir nitelik taşıyor. Zira Mısır'ın Yunanistan'ın tezlerini onaylar nitelikte bir harita yayımlamasının Türkiye tarafından kabul edilir bir durum olmadığı net bir şekilde görülüyor. Bu noktada Atina-Kahire hattında yaşandığı ifade edilen bu gelişmenin Türkiye-Mısır ilişkilerindeki olası bir yakınlaşmayı nasıl etkileyeceği merak konusu olarak duruyor.

FRANSA DA DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU'NA KATILDI

Doğu Akdeniz'deki diğer kritik gelişmeler de Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nda gerçekleşti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklı mücadelesinin karşısında yer alan Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve işgalci İsrail rejiminin öncülüğünde kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun yeni üyesi Fransa oldu. Mısır Petrol Bakanlığı iki gün önce gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun 4. toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, Fransa'nın forumun 8'inci üyesi olduğunu duyuruldu. Uluslararası arenada her fırsatta Türkiye'nin karşısına konumlanan Fransa'nın foruma üye olmasının Türkiye için olumsuz etkiye sebep olacağı düşünülüyor. Zira Doğu Akdeniz denkleminde rol kapmaya çalışan Fransa'nın Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na üye olmasıyla birlikte bölgedeki emperyalist planlar doğrultusunda sesini daha fazla çıkaracağı tahmin ediliyor.

ABD, EMPERYALİST İTTİFAK'TA GÖZLEMCİ OLDU

Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nda yaşanan bir diğer gelişme de ABD'nin gözlemci statüsüyle foruma kabul edilmesi oldu. ABD'nin forumdaki gözlemci statüsü onaylanırken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Türkiye karşıtı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin son bir yıl içinde Doğu Akdeniz'deki bazı eylemlerinden "kaygı duyduklarını" söyleyen Blinken, Ankara'nın bazı durumlarda, "Yunanistan'a karşı provokatif eylemlerde bulunduğunu" iddia etti. Blinken'in sözleri ABD'nin Yunanistan yanlısı tavrını bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.