Albertville Belediye Başkanı Frederic Burnier-Framboret, okul projesinin arkasındaki Milli Görüş derneğini işaret ederek, okulun Türk hükümeti tarafından finanse edildiğini öne sürdü ve inşaat ihalesini durdurmak için projeyi "teknik gerekçelerle" mahkemeye götürdü. Ancak Grenoble Adliyesi, hukuka aykırı bir durum olmadığına hüküm getirerek, projenin devamına karar verdi. Belediye Başkanı Burnier-Framboret, mahkeme kararını temyiz etti.
Macron'a Şikayet Etti
Albertville'in de içinde olduğu Auvergne-Rhone-Alpes Bölgesi Başkanı Laurent Wauquiez, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a mektup yazarak "Fransız devleti naif olmaktan vazgeçmeli ve bu okulun finansmanı konusunda inceleme başlatmalıdır. Bu projenin arkasında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan var" dedi.
IGMG Albertville Derneği Başkanı Engin Seller ise, 400 öğrenci kapasiteli ve 3 milyon Euro'ya malolan okulun "Dini eğitim yapmayacağını, tıpkı diğer dini özel okulların uyduğu müfredatı vereceğini, okulun sadece Müslümanlar'a değil herkese açık olacağını" açıkladı.
CIMG: Projenin Arkasında Türkiye Yok
Milli Görüş Fransa Temsilcisi Fatih Sarıkır da, LCI haber kanalına yaptığı açıklamada, "Milli Görüş 50 yıldır var. Bizim finansmanımızın yüzde 100'ü şeffaftır. Hesaplarımız açık. Tek kuruşunun arkasında Türkiye yok. Defalarca bu projeye engel olunmaya çalışıldı. Ama biz Fransız Anayasası'na sonuna kadar saygılıyız. Bize dayatılan ve Müslümanlar'a ders vermeye kalkan bir metni imzalamadık diye, 50 yıldır faaliyet göstermemize rağmen birden bire, bir günde, anayasa karşıtı bir dernek olduk. Fransa İslamı İlkeler Şartı'nı imzalamadığımız için bizim üzerimize geliniyor. Halbuki asıl bu tüzük ayrılıkçıdır. Çünkü Fransız Müslümanları'na ders veriyor. Sadece biz Müslümanlar'a imzalamamız için dayatılan bir metin" dedi.
"Müslüman Karşıtı Saldırılarda Artış Var"
Gözlemciler ülkede yaşanan Türk Müslüman dernekleri tartışması ve "İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele Yasası" çalışmaları nedeniyle, son haftalarda dernek ve camilerine yönelik saldırılarda artış gözlendiğine dikkat çekiyor.
Fransa'nın Rennes kentinde bulunan Avicennes (İbn-i Sina) Camisi ve Kültür Merkezi binasının duvarlarına, hafta sonu 10 kadar ırkçı ve Müslüman karşıtı slogan yazıldı. Bina üzerine Fransa kraliyetinin sembolü olan zambak ve haç desenleri çizildi; "Charles Martel kurtar bizi", "Allah sahte tanrı", "Harçlı savaşları geri gelmeli", "Fransız devleti katoliktir" gibi ahlaksız sloganlar yazıldı.
Ramazan ayının başlamasına 2 gün kala yaşanan saldırı Fransız hükümetini harekete geçirdi. Rennes kentine gelen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ramazan ayı boyunca dini mekanlara yönelik koruma önlemlerini artıracaklarını duyurdu. Darmanin sosyal medya hesabından da, "Avicennes camisi duvarlarına yazılan sloganlar kabul edilemez. Ülkemizdeki Müslümanlar'la tam dayanışma içindeyiz" dedi.
Avicenne Kültür Derneği Başkanı Ahmed Aït Chikh, "Bu alçak ve iğrenç bir eylem. Bu nefreti anlamıyoruz. Avicennes kültürel bir mekan. Biz diyalogu savunuyoruz ve yurttaşlık görevlerimizi yerine getiriyoruz" dedi.
Nantes kentinde 9 Nisan'da, bir caminin kapısı ateşe verildi. Yine Cuma günü Le Mans kentinde, camiye saldırı tehdidinde bulunan bir kişi gözaltına alındı ve hakkında soruşturma başladı.
Fransa'daki popülist politikacılarla tartışmalara katılan ve Fransız hükümetinin "islamofob" olduğunu savunan türbanlı gazeteci Nadiya Lazzouni, aldığı ölüm tehditlerinin ardından Cumhurbaşkanı Macron'a yazarak koruma istedi.
Rennes'deki Avicennes camisine yapılan saldırıyı değerlendiren İslamafobi ile Mücadele Ulusal Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Şu anda Fransa'da şiddetle kınadığımız islamofob bir iklim var. Maalesef bazı politikacıların yaptığı açıklamalar da bu iklimi körüklüyor" dedi.
Fransa'da Merkez Sağ Partisi, Milli Görüş'ün Kapatılması Çağrısında Bulundu
Fransız merkez sağ Les Republicains Partisi Başkan Yardımcısı Guillaume Peltier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan uzun yıllardır ülkede faaliyet gösteren Milli Görüş Derneği'nin feshedilmesi çağrısında bulundu.
Macron'a seslenen Peltier, İslam Prensipleri Tüzüğü'nü imzalamadığı için Milli Görüş derneğinin kapatılmasını istedi.
Peltier konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir dernek siyasal İslam'ı savunduğu andan itibaren, artık ülkemizde barınmasına müsaade etmemeliyiz" dedi.
Ocak ayında Fransa İslam Konseyi (CFCM), ülkede ilke olarak 'siyasal İslam'ı reddeden "Fransa'da İslam prensipleri tüzüğünü" kabul etmişti. Fakat, İslam Toplumu Milli Görüş Derneği ve iki önemli Müslüman derneği söz konusu tüzüğü imzalamayı reddetmişti.
Geçtiğimiz kasım ayında Fransız aşırı sağ parti Rassemblement National lideri Marine Le Pen sosyal medya hesabından bir çağrıda bulunarak, ülkedeki Ülkü Ocaklarının yanı sıra Milli Görüş vakıflarının da kapatılması gerektiğini söylemişti.
Le Pen mesajında Milli Görüş'ün "hilafet yanlısı olduğunu" belirterek 71 cami ve 10 Türk okulunu idare ettiğini iddia etmişti.
Milli Görüş Okullarını Yasaklayacak Düzenleme Senato'dan Geçti
Fransa Senato pazartesi akşamı, "Fransız Cumhuriyetine 'karşı' olan yabancı ülkelerin desteği ile açılacak sözleşmesiz okulların vali kararıyla izninin iptal edilmesini" öngören bir tasarıyı kabul etti.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Bu yeni yasama aracı, Milli Görüş'ün Albertville'deki gibi okulların açmasını engel olmayı mümkün kılacaktır" ifadesini kullandı.
Söz konusu maddede, "Valinin, Fransa'nın uluslararası ilişkilerinden kaynaklanan nedenlerle veya temel çıkarlarını savunmak için bir özel kuruluşun açılmasına karşı çıkabileceği" ifade ediliyor.
Gerald Darmanin ayrıca, Emmanuel Macron'un isteği üzere böyle bir yasal düzenlemenin getirildiğini ifade etti.
Milli Görüş derneğine bağlı 11 kurumda binlerce çocuğun kreş, ilkokul ve ortaokullarda eğitim aldığını belirten Darmanin, "Önümüzdeki yıl sözleşmesiz on yeni okul açmayı planlıyor" diyerek yeni yasanın bu okulları kapsayacağını ifade etti.
Fransa'da Milli Görüş'ün Açmak İstediği Okul, Belediye İle Mahkemeyi Karşı Karşıya Getirdi
Bu yeni düzenleme, bu hafta ülkenin güneydoğusundaki Albertville kentinde, Milli Görüş'ün inşa etmek istediği okul tartışmalarının ardından geldi.
Auvergne-Rhone-Alpes bölgesinde Milli Görüş'ün 400 öğrenci kapasiteli bir okulun inşaatı için 2019 aldığı izin, Albertville Belediyesince iptal edildi. Milli Görüş'ün Grenoble İdari Mahkemesinde iptal kararına yaptığı itiraz haklı bulundu. Mahkeme 6 Nisan'da iptal kararını bozarak, inşaata yeniden izin verilmesi için belediyeye 2 ay süre tanıdı.
Paris Büyükelçisi Ali Onaner: Milli Görüş'ün Türkiye İle Hiçbir Bağlantısı Yok
Türkiye'nin yeni Paris Büyükelçisi Ali Onaner Fransız radyosuna yaptığı bir açıklamada, Ankara'nın Milli Görüş derneğine bağlı okulları ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını ifade etti.
Onaner, Türkiye'nin Avrupa'da faaliyet gösteren Milli Görüş derneğine ne maddi ne de başka bir şekilde yardım sağladığını söyledi.
Onaner, Milli Görüş'ün Türkiye ile tek bağlantısının 50 yıl önce Fransa'da Türk kökenli kişiler tarafından kurulmuş olduğunu belirtti.
Milli Görüş Okulun 'İslamcı' ve 'Türk' Okulu İddialarını Reddetti
Fransa İslam Toplumu Milli Görüş Başkanı Fatih Sarıkır da bir televizyon programına katılarak, okulun devletten destek almayan dini bir özel okul olacağını kaydetti.
"Okul ne İslamcı ne de Türk olacak, Fransa'nın her yerinde bulunan, çoğunluğu Katolik ya da Yahudi olan çok sayıda devlet desteksiz özel okul gibi bir okul olacak." diyen Sarıkır, ülkenin birçok yerinde özel okulları bulunduğunu, bu okulların her yıl denetlendiğini vurguladı.
Sarıkır, Fransa Milli Eğitim müfredatını sıkı bir şekilde takip ettiklerini, hatta bazı okullarda Türkçe bile öğretilmediğini aktararak, "Ortalama 28 saat dersin, 2 ya da 3 saati dini eğitim, onlar da seçmeli ders." ifadelerini kullandı.
Zaten bir okul açmak istediklerinde bölgenin cumhuriyet savcısı, valisi, eğitim birimi ile kentin belediye başkanının onayı gerektiğinin altını çizen Sarıkır, yasaya eklenen maddeden çekinmediklerini, "Bu maddeyle sorunumuz yok. Çünkü yabancı bir devlet temsil etmiyoruz." açıklamasını yaptı.