Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

Birleşmiş Milletler'e göre, yaklaşık dört milyar insan yılda en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşıyor ve yaklaşık 1,6 milyar insan -dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri- temiz, güvenli su kaynağına erişimde sorun yaşıyor.
Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030'a kadar herkes için su çağrısında bulunurken, dünyadaki su kıtlığının arttığı ve 2050'ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağı öngörülüyor.

Pazartesi günü BM'nin Dünya Su Günü öncesinde, Reuters haber ajansından fotoğrafçılar dronları kullanarak dünyanın dört bir yanındaki kirli su yollarının dramatik fotoğraflarını çekti.

Bir fotoğrafta, Brezilya'nın en büyük şehri Sao Paulo'daki Tiete nehrinde, her gün yüzlerce ton arıtılmamış kanalizasyon ve atığın döküldüğü ve bu atılmış çöplük birikintisinin karaya oturmuş olduğu görülmekte.

Diğer fotoğraflarda ise Endonezya'nın Bandung kentindeki Citarum nehrini tıkayan evsel atıklar ve Irak'ın Necef kentinde Fırat'a akan lağımları görülüyor.

Portsmouth Üniversitesi'nde çevre ve kalkınma konusunda uzmanlaşmış bir coğrafyacı olan Julia Brown, yoğun tarım ve endüstriye sahip birçok ülkenin yeterli ve güvenli içme suyuna sahip olmadığını aktardı.

Fransa Seçimlerinde Sol İttifakın Zaferinin Ardından Mélenchon'dan 'Filistin'i Tanıma' Mesajı Fransa Seçimlerinde Sol İttifakın Zaferinin Ardından Mélenchon'dan 'Filistin'i Tanıma' Mesajı

Reuters'e verdiği bir demeçte Julia Brown 'Aldığımız ürünler, yabancı ülkelerden aldığımız yiyecekler, içecekler veya avokado gibi ürünler aslında onların suyunu ithal etmemiz anlamına geliyor.' ifadelerini kullandı.

Brown, suya erişimin genişletilmesinin önemine değinirken, dünyanın en fakir bölgelerinden bazılarında suya erişimin genellikle göz ardı edildiğini de sözlerine ekledi.

'STK'lar, fotoğraflarının yeni ve parlak bir el pompasıyla çekilmesini seviyorlar… sonra oradan uzaklaşıyorlar ve tamir edildiklerinden emin olmak için bu sistemlerin bakımı için gerekli fonları toplamak üzere topluluklara teslim ediliyor. Ya edilmezse?' diyerek sadece kuyu açmanın yeterli olmadığını ifade etti.

'Yapılan araştırmalar Sahra Altı Afrika'daki el pompalarının üçte birinin bozuk olduğunu gösteriyor.'

İşçiler, Sırbistan'ın Priboj kasabasında bir barajın hidroelektrik santrali yakınlarındaki kirli Potpecko Gölü'nü aydınlatan plastik çöpleri topluyorlar.

1969'da Ohio, Akron'daki Cuyahoga Nehri kirlilik nedeniyle kokuştu. ABD Kongresi'nin temiz su yasasını ve Ohio Çevre Koruma Ajansı'nın kurulmasını kabul etmesine neden oldu.

Irak'ın Necef kenti yakınlarındaki Fırat Nehri'ni besleyen bir kanalizasyon borusu, lağım suyunu akar suya bırakıyor.

Endonezya'nın başkenti Jakarta'nın eteklerinde Bekasi'de yoğun nüfuslu bir alandan akan ve evsel atıklarla kirlenen Pisang Batu nehrindeki ahşap bir köprüden insanlar balık tutuyor.