Muslim Port Haber Merkezi | Fahreddin Uras
Bangladeş’in başkenti Dakka başta olmak üzere bir çok kentte yüzbinlerce Müslüman sokaklara döküldü.Hindistan Başbakanı Modi'nin 17 Martta Bangladeş’e gerçekleştireceği ziyaret protesto edildi. ‘Terörist Modi’yi istemiyoruz’ yazılı pankartlar dikkat çekti.
Hindistan’ın Bangladeş’deki büyükelçiliklerine yürüyen göstericiler, Hasina hükümetinden Modi ile görüşmenin iptal edilmesini istedi.
Bangladeş’in başkenti Dakka başta olmak üzere bir çok kentte yüzbinlerce Müslüman sokaklara döküldü.
Hindistan Başbakanı Modi'nin 17 Martta Bangladeş’e gerçekleştireceği ziyaret protesto edildi. pic.twitter.com/Wez36o3ApL
Müslümanları Dışlayan Yasa Tasarısı!
Hindistan’da geçtiğimiz yılın sonunda imzalanan yeni yasayla; komşu ülkeler Bangladeş, Pakistan ve Afganistan'dan ülkeye giren altı dini grubun mensuplarına altı yıldır ülkede yaşadıklarını kanıtlamaları koşuluyla vatandaşlık hakkı verdi.
Hindistan Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik öngören tasarı, 9 Aralık 2019'da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'dan, 11 Aralık'ta de üst meclis Rajya Sabha'dan geçmiş, bir sonraki gün de cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yasalaşmıştı.
Yasaya göre, Hindistan'a vize ve pasaport gibi geçerli bir seyahat belgesi olmadan yasa dışı yollardan giren ya da yasal olarak girip ülkede kalmasına izin verilen süreyi geçiren kişiler "yasa dışı göçmen" olarak tanımlanıyor. Vatandaşlık elde etmesine izin verilmeyen yasa dışı göçmenler, hapis cezasına çarptırılabiliyor veya sınır dışı edilebiliyor.
Yasa Müslümanları kapsamıyordu. Hindistan’da yaşayan yüzbinlerce Müslüman Modi yönetimi’nin ırkçı yaklaşımına protesto gösterileri düzenlemiş, Hint polisinin müdahalesi sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
Dünya Müslüman Alimler Birliği: Hindistan'daki Müslümanlar, insanlığa karşı suçlara maruz kalıyor
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Hindistan'daki Müslüman azınlığın "insanlığa karşı suçlara" maruz kaldığını belirtti.
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Hindistan Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik öngören tasarının geçen yıl aralık ayında kabul edilmesinden bu yana ülkedeki Müslümanların insanlığa karşı suç sayılabilecek çirkin ihlallere maruz kaldığı ifade edildi.
Hindistan'da yaşananların yakından takip edildiği aktarılan açıklamada, Hindistan hükümeti ve halkına "ötekini kabul etme ve birlikte yaşama" çağrısı yapıldı.
Birlik ayrıca, Hindistan'daki Müslüman azınlığın maddi, manevi ve siyasi açıdan desteklenmesi çağrısında da bulundu.