Irak

Iraklı Mukteda es-Sadr Siyaseti Bıraktığını Açıkladı Başkent Savaş Alanına Döndü

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından Sadr'ın destekçileri, başkent Bağdat'ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde sokaklara döküldü. Güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda en az 30 kişi öldü.

Abone Ol

Muslim Port Haber Merkezi

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından Sadr'ın destekçileri, başkent Bağdat'ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de sokaklara dökülmeye başladı.

Güvenlik güçlerinin olaylara müdahalesinde ateş açtığı ve 30 kişinin öldüğü, 700'den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Şiddet olaylarının ardından Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.

Sadr'ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı." dedi.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım." ifadesini kullandı.

Açıklamasında, İran'da ikamet eden ve dün "mercilik görevine son verdiğini" duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Ayetullah Kazım es-Hairi'yi de eleştiren Sadr, Hairi'nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığın savundu.

Iraklı liderin destekçileri, alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde toplandı.

Sadr yanlısı grup, burada protestolarla hükümet yetkililerini istifaya çağırdı.

Şii lider Sadr yanlısı bir grup, başkentte hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı.

Öte yandan Sadr destekçisi bir diğer grup da Bağdat'taki Hükümet Sarayı'na girdi.

Mukteda es-Sadr'ın destekçileri, başkent Bağdat'ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de sokaklara dökülmeye başladı.

Sadr'ın destekçileri, Bağdat'ın birçok bölgesinde sokağa çıkarken, güney kentlerde de Sadr yanlılarının sokakları doldurduğu ve bazı hükümet binalarına girdiği aktarıldı.

Komşu Ülkeler Alarm Durumuna Geçti

Irak güne de çatışmalarla başladı. Türkiye Irak'a seyahat uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığınca, Bağdat'ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, Türk vatandaşlarına zorunlu haller dışında Bağdat'a seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edildi.

İran, Irak'ta meydana gelen olaylar nedeniyle tüm kara sınırlarını kapatıldığını ve Bağdat'a uçuşların durduruldu.

Kuveyt, Irak sınırındaki güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardı.

30 kişi öldü, 700'den fazla yaralı

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin Bağdat'taki Yeşil Bölge'yi basması sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 30 kişinin öldüğü, 700'ü aşkın eylemcinin yaralandığı belirtildi.

Sadr Hareketi'ne bağlı haber kaynaklarının paylaştığı bilgilere göre, bugünkü olaylarda askerlerin açtığı ateş sonucu 30 kişinin öldüğü, 700'ün üzerinde kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Yaralılardan bazılarının hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı kaydedildi.

Irak resmi makamlarından ise konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sadr destekçilerinin eyleminden dolayı Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'dan yapılan açıklamada, Bağdat'ta bugün saat 15.30 itibarıyla sokağa çıkma yasağı kararı alındığı bildirildi.

Bağdat'ta Yeşil Bölge semalarında ise Irak uçaklarının uçuş yaptığı görüldü.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de Bakanlar Kurulu'nun haftalık toplantılarını askıya aldı.

Sadr yanlıları daha önce de Meclisi basmıştı

Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr hareketine mensup milletvekillerini istifa ettirmişti.

Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclisten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.