Amerika İşgalci Birlikleri Irak'ı da Terk Ediyor Amerika İşgalci Birlikleri Irak'ı da Terk Ediyor

CNN'e göre ABD'li yetkililer, insansız hava araçlarının, ABD gözetimi ve savunmasından kaçabildiğini ileri sürdü.

Bir ABD askeri yetkilisi, CNN'e yaptığı açıklamada, bu saldırılarının en sonuncusunun, bu ayın başlarında ABD askerleri ve diplomatlar tarafından kullanılan Bağdat Havalimanı'nın bir girişinde bir insansız hava aracının (dron) infilak etmesiyle gerçekleştiğini belirtti. Geçen Nisan ayında bir insansız hava aracının, Erbil yakınlarındaki CIA'e bağlı bir alana zarar verdiği ifade edildi.

Pentagon'a göre pazar gecesi Irak- Suriye sınırında İran'a yakın iki gruba ait bölgelere yönelik düzenlenen hava saldırıları, Iraktaki ABD kuvvetlerine ve tesislerine karşı insansız hava araçları kullanan Tahran destekli milisler tarafından kullanılan hedeflere yönelikti.

ABD istihbaratı ve askeri personeli, İran yapımı bu yeni daha sofistike insansız hava araçlarının, ABD kuvvetlerine karşı oluşturduğu büyük tehlike konusunda birkaç aydır uyarı yapıyor. Zira bu küçük, sabit kanatlı dronların bazıları, uzak bir yerden bir pilot tarafından yönlendirilmek yerine, ABD gözetim sistemleri tarafından görülmelerini zorlaştıran Küresel Konumlandırma Sistemini (GPS) kullanıyor.

Eski bir istihbarat yetkilisi, 'CIA şu an bu konuya büyük bir önem veriyor' dedi.

Irak'ta ABD güçlerine yönelik füze saldırıları, neredeyse rutin hale geldi. Genellikle intihar uçağı olarak adlandırılan bu yeni İran yapımı insansız hava araçları, istihbarat ve ABD askeri personeli açısından İran tarafından doğrudan bir tırmanış olarak görülüyor.

Yeni İnsansız Hava Aracı Teknolojisi

Raporlar, patlayıcı taşıyan yeni insansız hava araçlarının farklı boyutlarda olduğunu ve 30 kilograma kadar patlayıcı madde taşıyabildiklerini ortaya koydu.

Mevcut ve eski ABD yetkilileri, dronların ABD yapımı 'MQ-9 Reaper' dronlarından daha küçük ve daha az ölümcül olduğunu söylüyor, ancak İran yapımı dronlar benzersiz bir tehdit oluşturuyor.

Eski istihbarat yetkilisi, CNN'e yaptığı açıklamada, 'Geçmişte uçağı kontrol etmek veya düşürmek için uçak ile onu yönlendiren arasındaki bağlantı aracılığıyla uçağı bozmaya çalışırdık. Yapmaya çalıştığımız buydu. Ama şu an GPS ile bir bağlantı yok. Bozacak ve kontrol edilecek bir şey yok' dedi.

Askeri yetkililer, bir yıldan fazla bir süredir bölgede insansız hava araçlarının yayılmasıyla ilgili endişelerini dile getiriyor.

Yakındaki bir hedeften fırlatılan bir füzenin aksine insansız hava araçlarının, çok daha uzağa uçması ve her yerden fırlatılması mümkün.

Ortadoğu'daki en yüksek rütbeli ABD generali olan General Kenneth McKenzie, insansız hava araçlarının bölgede ABD güçleri açısından en büyük tehdit olduğunu ifade etti.