Yüksek Planlama Konseyi'nin onayı ile bölgede süren inşaat yasağı sona ermiş oldu.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Batı Şeria'da Filistinlilere ait özel araziler üzerine kurulan 4 bin Yahudi yerleşkesini yasallaştıran kanunu Haziran ayında iptal etmişti.

İşgal Ordusu Gazze'de 24 Saatte Üç Askerinin Öldürüldüğünü Duyurdu İşgal Ordusu Gazze'de 24 Saatte Üç Askerinin Öldürüldüğünü Duyurdu

2017 yılında yürürlüğe giren kanun, yerleşimcilerin evlerini inşa ettikleri sırada arazinin bir Filistinli'ye ait olduğunu bilmemeleri ya da evlerin devletin yönlendirmesi ile inşa edilmiş olması halinde bu evleri terk etmeme hakkı veriyordu.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde 450 binden fazla İsrailli yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözümün önünde bir engel olarak görüldüğünü açıklamıştı.

İsrailli sivil topluk kuruluşu Peace Now, ek konut projesinin perşembe günü onaylanmasını beklendiğini duyurdu.

İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve İşgal yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

İşgal yönetimi, ABD'nin arabuluculuğu ile Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri ile "normalleşme anlaşması" imzalamıştı.

İsrail, normalleşmenin bir parçası olarak, Filistin topraklarını ilhak etme planını geçici olarak askıya almıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri ise, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye karşılık, Tel Aviv'in Batı Şeria topraklarını ilhak etmeyeceğini savunmuştu.