Türkiye, Doğu Akdeniz'deki gaz arama çalışmaları nedeniyle son aylarda Mısır ve Yunanistan ile gerilim yaşıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Mısır ve Yunanistan'ın deniz sınırlarını çizme yönünde imzaladıkları anlaşma ise Türk protestosuyla karşılaşarak bu gerilimi artırmıştı.
Dün Kahire'de Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'ı ağırlayan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Mısır-Yunan ilişkilerinin her seviyedeki gücünü ve iki ülke arasındaki dostluk bağlarını vurguladı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, iki ülke arasındaki iş birliği alanlarını artırmanın yollarını tartışan iki tarafın karşılıklı çıkarları ilgilendiren bölgesel konuları da ele aldığını bildirdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre Şukri, 'Mısır'ın, Yunan yatırımlarını ülkeye çekmeyi kolaylaştırmak ve şirketlerinin karşılaşabileceği engelleri aşmakla, iki ülke arasındaki turizm iş birliğini desteklemekle ilgilendiğini' dile getirdi.
Şukri ve Dendias, bölgedeki tüm gelişmelerle ilgili tutumları koordine etme yönünde iki ülke arasındaki siyasi istişareleri memnuniyetle karşıladı.
Geçtiğimiz yıllarda Doğu Akdeniz bölgesinde yapılan sondaj çalışmaları, Mısır'ın Zohr doğalgaz sahası da dahil olmak üzere devasa doğalgaz rezervlerinin keşfedilmesini sağlamıştı. Bu keşifler Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs arasında yakın iş birliği ile sonuçlanmıştı.
Öte yandan Mısır, aralarındaki deniz sınırları üzerinde bir anlaşmaya varmak için müzakereye oturma yönünde geçtiğimiz günlerde tekrarlanan Türk çağrılarını görmezden geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz hafta Ankara'da düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, 'İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz' ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise dünkü röportajında, 'Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir' ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu da iki taraf arasında süregelen siyasi gerginliğe rağmen ülkesinin Mısır ile ilişkilerin iyileşmesi yönündeki iyimserliğini dile getirdi.
Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerde, özellikle de Türkiye'nin desteklediği Müslüman Kardeşler'e bağlı eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 2013'ten bu yana gerginlik kaydediliyor.
Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail, Ürdün, İtalya ve Filistin, 2019'da Doğu Akdeniz Gaz Forumu düzenlemiş, Türkiye ise bu foruma davet edilmemişti.
Diğer yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Kahire'de bir araya geldi. Genel Sekreterlik'ten resmi bir kaynak, Gayt'ın Dışişleri Bakanı Dendias'ın ziyaretini memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Arap Birliği'nin Avrupa Birliği'nin (AB) önde gelen ülkelerinden olan, uluslararası ilişkiler arenasında aktif Yunanistan ile kurduğu kapsamlı ve özel ilişkiyi korumaya verdiği ciddi önemi vurgulayan kaynak; siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda tarafları birbirine bağlayan iş birliğinin çeşitli yönlerinin ve başta Filistin davası olmak üzere Arap meselelerini destekleyici Yunanistan duruşunun da dikkate alındığını belirtti.
Kaynak, söz konusu toplantının bir sonraki aşamada Yunanistan, Arap Birliği ve üye devletleri arasındaki ilişkileri her düzeyde iyileştirme yolları ve çeşitli ortak ilgi konularını ele aldığını da sözlerine ekledi. Arap bölgesinde güvenlik, istikrar, kalkınma ve kriz çözümü çabalarına yönelik desteğin de görüşmede ele alınan konular arasında olduğu belirtildi.
Genel Sekreter Ebu Gayt ise, Arap-Yunan ilişkilerini güçlendirme yönünde bir iş birliği mekanizması kurmaya çalışmanın, aynı zamanda çeşitli bölgesel ve uluslararası forumlardaki pozisyonları koordine etme yönünde siyasi istişarelerin dönemselliğini sürdürmenin önemini vurguladı.
Kahire, Ankara’nın Müzakere Çağrılarını Görmezden Geliyor
Türkiye'nin doğalgaz açısından zengin Doğu Akdeniz'de müzakere çağrılarını görmezden gelen Mısır, dün, enerji alanında Yunanistan ile iş birliğine geçişin hızlandırılması yönündeki arzusunu dile getirdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir