Balkanlar

Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin Suçlamaları Reddedildi

Lahey'deki Özel Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, mahkemenin Kosova Kurtuluş Ordusu'nun eski liderleri olduğu belirtilen Haşim Taçi, Kadri Veseli, Recep Selimi ve Yakup Krasniqi'nin “cinayet, zalimce muamele” ve “bölgedeki kişilerin zorla kaybedilmesi” ile suçladığını duyurdu. Söz konusu iddianamedeki suçlamalar Kosova gazileri tarafından tepkiyle karşılandı

Abone Ol

Kosova Özel Mahkemesi'nden yapılan açıklamaya göre, savcılık tarafından haklarında tutuklama kararı verilen Taçi ile eski Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) Yakup Krasniki ve örgütün yöneticilerinden Recep Selimi Lahey'deki gözaltı merkezine sevk edildi.

Mahkemenin 26 Ekim'de yaptığı ön oturumda, eski Kosova Cumhurbaşkanı Taçi ile Veseli, Selimi ve Krasniki hakkındaki iddianame kabul edilmişti.

Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığı için savaşan UÇK'nın lideri olan Haşim Taçi, 1998 - 1999 yılları arasındaki çatışmalarda savaş ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor.

Mahkemenin hazırladığı iddianameye göre sanıklar, Mart 1998-Eylül 1999 tarihleri arasında Arnavutluk'ta birtakım cinayetleri işlemekle suçlandı. Ayrıca cinayete kurban gidenler arasında Kosova Demokratik Birliği üyeleri olduğu da belirtildi.

Bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova'nın ilk cumhurbaşkanı olan Taçi ile tutuklanan UÇK yöneticileri hakında Lahey'deki mahkeme tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Taçi'nin de bulunduğu sanıklarla ilgili olarak şu suçlamalara yer verildi.

Söz konusu dört ismin Lahey'deki Özel Mahkeme cezaevine nakledildiğinin duyurulmasının ardından Özel Mahkeme, sanıklar hakkındaki iddianameleri kamuoyu ile paylaştı.

İddianamede, Mart 1998 ile Eylül 1999 dönemini kapsayan 'kanun dışı tutuklama veya gözaltına alma, zalimce muamele, işkence ve hukuka aykırı cinayetle ilgili savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar, hapis, kişilerin zorla kaybedilmesi, zulüm ve diğer insanlık dışı eylemler ve işkence' gibi çeşitli suçlamalar yer alıyor.

İddianamede, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) mensuplarının, Kosova'nın çeşitli yerlerinde ve Arnavutluk'un kuzeyinde bulunan Kukës ve Cahan kasabasında savaşta aktif rol almayan yüzlerce sivil ve masum insanları hedef aldığı iddia ediliyor.

İddianamede Yer Alan Suçlamalar

Savcılık, UÇK'yı desteklemeyen diğer parti üyesi Arnavutlar'ın da aralarında bulunduğu kesimlere yönelik yaygın ve sistematik bir saldırı gerçekleştirildiğini vurguladı.

İddianamede yer alan ifadelere göre;

Mağdurlar arasında UÇK'ya ve Kosova Geçici Hükümet'e karşı olduğu iddia edilen şüpheli kişiler, (i) Sırplar, Romlar ve Aşkaliler, Katolikler, Sırp yetkililerle işbirliği yaptığı veya Sırplarla temas halinde olduğu iddia edilen siviller, Kosova Demokratik Birliği veya UÇK'ya karşı olduğu düşünülen diğer partilerin mensupları veya destekçileri olan Arnavutlar, UÇK'ya katılmamış veya destek vermemiş olan Arnavutlar, ayrıca UÇK'ya karşıt olarak değerlendirilip istihdam edilmiş veya daha önce istihdam edilmiş kişiler olduğu ifade ediliyor.

İddianamede, uluslararası ölçekte sayılmayan silahlı çatışmalar bağlamında, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi ve Jakup Krasniqi hakkında ileri sürülen sözkonusu suçlardan sorumlu tutularak cezai sorumluluk taşıdıkları iddia ediliyor.

Öte yandan iddianameyle ilgili yapılan kısa açıklamada, "UÇK'ya muhalif olduğundan şüphelenilen kişilere yönelik yaygın ve sistematik saldırı yapıldığı" da iddia ediliyor.

Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin hakkındaki iddianameyi kabul etmesinin ardından görevinden istifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi'nin, Hollanda'nın Lahey kentine getirilerek gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Haşim Taçi, Lahey'deki mahkemeye "Kosova Cumhurbaşkanı" sıfatıyla çıkmama sözü verdiğini belirterek, "Kosova Devleti'nin itibarını korumak için" görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Haşim Taçi ve eski UÇK yöneticileri hakkındaki duruşma, önümüzdeki günlerde halka açık olarak yapılacak.

Lahey'deki Özel Mahkeme, Kosova'da 1998 - 2000 tarihleri arasında işlenen insanlığa karşı suçları araştırmak amacıyla 2015 yılında kuruldu.

Kosova'da Gazilerden Lahey'deki Mahkemeye Tepki Sürüyor: "İddianame Kabul Edilemez"

Öte yandan Kosova gazileri, Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve Kosova Demokrat Partisi'nin Genel Başkanı Kadri Veseli hakkında savaş suçu işledikleri iddiasıyla Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kosova Özel Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianameye tepkiler sürüyor.

Kosova'da gaziler, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kosova Özel Mahkemesinin hazırladığı iddianameyi protesto etti. Başkent Priştine'de "Kurtuluş Savaşını Korumak" sloganıyla gerçekleştirilen protestoda gazilere yöneltilen suçlamaların kabul edilemez olduğu ifade edildi. Sosyal mesafe kurallarının uygulandığı protestoda gaziler, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun özgürlük savaşının lekelenmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) Savaş Gazileri Dernekleri Başkanı Hysni Gucati, savcının eyleminin pervasız ve haksız olduğunu belirterek, 'Sırbistan ve müttefikleri tarafından 20 yıldan bu yana UÇK'ya karşı yapılan haksız ve tek taraflı suçlamalara karşı çıkmak için olağanüstü şartlarda Kosova'nın dört bir yanında bir araya geldik. UÇK liderlerine yönelik suçlamaların yapılması medeni dünyayı şaşırttı" ifadelerini kullandı.

Gucati tek taraflı davranan ve şüpheli kararlar alan bu iddianameyi kabul etmediklerini belirterek mahkemenin iddianame hakkındaki kararının Kosova'ya ve özgürlüğüne doğrudan saldırıyı teşkil ettiğini vurguladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Taçi, Lahey'de İfade Verdi

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Hollanda'nın Lahey kentine giderek, Kosova Savaşı sırasında 100 kişinin ölümünden sorumlu olduğu suçlamasıyla hakkında hazırlanan iddianame kapsamında özel savcıya ifade verdi.

Kosova Özel Mahkemesi'nin girişinde bir grup Kosovalı tarafından sloganlarla karşılanan Taçi, yaptığı açıklamada, "Kimse tarihi yeniden yazamaz. Bu özgürlüğün bedeli. Barışa, hakikate, uzlaşmaya ve adalete inanıyorum. Tüm komşularla diyaloğa ve iyi ilişkilere inanıyorum. Kosova bir başarı öyküsüdür. Çok gururluyum. Kosova'nın nihai hedefi Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmak ve ABD ile ölümsüz bir dostluk kurmak." ifadesini kullandı.

Yanlış herhangi bir şey yapmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Taçi, "Bugün hayalini kurduğum ve onun için savaştığım konulara saygıdan dolayı buradayım. Bu konular bireysel haklara, çok etnik yapılı topluma ve hukukun üstünlüğüne dayanan özgür ve bağımsız bir Kosova. Yeni zorluklarla yüzleşmeye, oğlum, ailem, halkım ve ülkem için başarılı olmaya hazırım." şeklinde konuştu.

Taçi mahkeme girişinde kısa açıklama yaptı ancak herhangi bir soru almadı.