Muslim Port Haber Merkezi | Oğuzhan Çördük

Tepe aşiretlerinin genellikle yerleşimlerini kurdukları su kaynakları ve orman, muson yağmurlarında bile kuru olmaya devam ediyor. 'Tarımsal alan artık su almadığı için ormandan toplanan meyveleri satmak zorunda kalıyoruz." diyor.

Küresel ısınma, Bangladeş'in güneydoğusundaki Chittagong Hill Yolları'ndaki su kaynaklarını kurutarak binlerce yerli kabile halkını geleneksel yerleşim yerlerinden çıkmaya zorladı. Kırsal ve kıyı bölgeleri zaten sel ve kasırgaların yükünü taşırken, iklim değişikliği Güney Asya ülkesinin yüksek irtifa alan bölgesinde büyük hasara yol açtı.

Çevreciler, Bangladeş'in kara alanlarının yüzde 10'unu kaplayan bölgelerinin su akışlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyorlar. Bandarban'ın Lulain köyünün tepe bölgesinde yaşayan Manu Ching, "Birkaç yıl önce buradaki köylüler pirinç ve çeşitli sebzeler yetiştirirdi ve akarsular balık ve içme suyu sağlardı." dedi. "Ama artık değil." "[Birşeyler] değişti, yağışlar eskiden olduğu gibi değil, çok düzensiz hale geldi, bu yüzden artık mevsimlik bitkileri yetiştirmek mümkün değil. İklim değişti." diye de ekliyor.

Manusher Jonno Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, temiz içme suyu kıtlığı Bangladeş'in dağlık bölgesinde yaşayan insanlar için büyük bir sorun!

Hill Tracts bölgesindeki kadınlar içme suyu bulmak için uzun bir yol katetmek zorunda!

Küresel ısınma, Chittagong Tepesi Yolları'ndaki su kaynaklarını kurutarak binlerce insanı geleneksel yerleşim yerlerinden çıkmaya zorladı.

Chittagong Hill Tracts bölgesinde bir çok şelale yatağı da kurudu. Küresel sıcaklığın yükselmesi ve ormansızlaşmanın artması nedeniyle su kaynakları hızla tükeniyor.

Bangladeş'teki etnik azınlıklara ev sahipliği yapan Chittagong Hill Tracts'in yaklaşık 2 milyonluk nüfusu var.

Manu Ching, "Bu alan orman doluydu ve arazi verimli, biz yine de ekimi yapmak için çalışıyoruz ama şimdi işler çok değişti" diyor.

Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırım Düşmesi Sonucu 63 Kişi Can Verdi Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırım Düşmesi Sonucu 63 Kişi Can Verdi

Aşiret nüfusunun çoğu kasabalara ve diğer kentsel bölgelere taşındı.

Bandarban kasabasına taşınan aşiretler sıkışık gecekondularda yaşıyorlar ve geçimlerini menial işlerle kazanıyorlar.

Bangladeş'te iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan göç ile 2050 yılına kadar 3 milyon kişinin yerlerinden olma durumu var, bu durum Güney Asya ülkesi için yedi kata kadar artmış olabilir.