BM Libya Misyonu'nun açıklamasında "kalıcı bir ateşkes için Askeri Komisyon'un sözcüleri gerekirse videokonferansla yeniden görüşebilir" ifadeleri yer aldı.
Askeri Komisyon, her iki taraftan 5 yüksek rütbeli asker üyeden oluşuyor. Şubat ayında Cenevre'de yapılan ikinci görüşmelerde görevi ateşkesin şartlarını belirlemek ve uygulanmasını gözetlemek olan Komisyon askıya alınmıştı.
BM açıklamasında "taraflar ateşkes perspektifini tehdit edecek provokatör tüm söz ve davranışlardan kaçınmalı" dedi. Misyon, taraflardan herhangi birisinin görüşme sürecini sahadaki pozisyonunu güçlendirmek için kullanmasını da provokatör girişimlere dahil etti.
Libya'nın doğusunda güçlü olan Hafter, 4 Nisan 2019'da UMH'ye karşı saldırı başlattı. İki taraf arasındaki çatışmalar Trablus'un güneyinde hala devam ediyor.
Cuma günü başkentin güneyindeki Zenata mahallesine düşen bir roket sebebi ile iki sivil hayatını kaybederken iki kişi de yaralandı. UMH güçleri ise Hafter güçlerime karşı saldırı başlattı.
BM'nin perşembe günü yaptığı çağrı Hafter'in UMH'ye sunduğu ateşkes teklifinden bir gün sonra geldi. UMH, Hafter'in ateşkes planını reddetti.
BM destekli UMH bütün ateşkes önerilerinin uluslararası garanti altında olmasını istiyor. Trablus'taki hükümet bu amaçla Askeri Komisyon'un BM denetiminde çalışmalarına yeniden başlamasını talep ediyor.
BM'ye Rağmen Libya'da Uluslararası Güçler Karşı Karşıya
Libya'da savaşan taraflar üzerinden uluslararası güçler de karşı karşıya geliyor. Türkiye, UMH'yi desteklerken Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri Hafter'in yanında yer alıyor.
BM'nin açıklamasında taraflara askeri destek veren ülkelere de bölgedeki etkilerini azaltma ve BM'nin silah temini konusundaki ambargosuna saygı gösterme çağrısı yer aldı.
Berlin'de ocak ayında yapılan görüşmelerde Hafter'i ve Trablus hükümetini destekleyen ülkeler ateşkes için BM'nin silah ve savaşçı desteği ambargosuna uymayı kabul etti. Ancak BM Libya'da savaşan tarafların müttefiklerinden askeri destek almaya devam ettiğini söylüyor.
Ülkenin batısındaki diğer bölgelerde de devam eden çatışmalarda bir yıla aşkın sürede yüzlerce kişi öldü. 200 bin Libyalı da evlerini terk etmek zorunda kaldı. BM'ye göre 2020'nin ilk üç ayında Libya'daki iç savaşta 64 kişi öldü 67 kişi de yaralandı. Geçen yılın aynı döneminde hayatını kaybedenlerin sayısı daha azdı.