Irak

Papa, Parçalanmış Irak’ı Bekledi!

Haçlı zihniyeti 20 yıl önce planladığı ziyareti Irak’ı parçaladıktan sonra gerçekleştiriyor.

Abone Ol

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Irak ziyaretini bugün gerçekleştirmesi beklenirken aslında ziyaretin 20 yıl önce planlandığı ortaya çıktı. 2000'li yılların başında dönemin papası 2. John Paul'un Irak'a yapmayı planladığı ziyaret 'Saddam Hüseyin'in güçlenmesine neden olur' gerekçesiyle ertelenmiş. Papa'nın ziyaretinin Irak'ın ABD tarafından işgal edildikten sonra gerçekleşiyor olması, haçlı zihniyetinin parçalanmış İslam coğrafyası sevdiğini bir kez daha ortaya koydu.

Vatikan Devleti'nin resmi yayın organı olan 'Vatican News'te Papa'nın Irak ziyaretiyle ilgili bir makale yayınlandı. Makalede yer alan önemli bir ayrıntı dikkat çekti.

ZİYARET 20 YIL ÖNCE PLANLANMIŞ!

Aslında bu ziyaretin 20 yıl önce eski Papa 2. John Paul zamanında planlandığı ancak başta ABD olmak üzere Irak işgalinde yer alan ülkeler tarafından bu ziyaretin engellendiği ortaya çıktı. Makalede eski Papa 2. John Paul döneminde yani 1999 ve 2001 yıllarında Irak'a ziyaret planlandığı belirtilirken, bu ziyaretin 'Saddam Hüseyin'i güçlendirir' gerekçesiyle iptal edildiği kaydedildi.

Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda resmi törenle karşılanması planlanan Papa, havalimanında özel isimlerin ağırlandığı salonda Başbakan Mustafa el-Kazımi ile görüşecek. Daha sonra Bağdat'taki Yeşil Bölge'de Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından yine resmi törenle karşılanacak olan Papa, Salih ile baş başa görüşmesi sonrası sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve diplomatlarla bir araya gelecek.

Papa, Bağdat'ta 2010'da ayin sırasında düzenlenen terör saldırısıyla onlarca kişinin öldürüldüğü Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ne geçerek burada Katolik ve Süryani kanaat önderleriyle görüşecek ve bir konuşma yapacak.

'DİNLERARASI' FİTNE İÇİN Mİ GELİYOR?

Irak temaslarının ikinci gününde ise Papa, önce Necef'te Şiilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali el-Hüseyni es-Sistani ile bir araya gelecek. Buradaki görüşme basına kapalı olacak. Papa-Sistani görüşmesinde 'dinlerarası hoşgörü' (!) temalı ortak bir mutabakat zaptının imzalanacağı belirtilse de de, Irak yönetimi ve Sistani tarafı bu haberleri yalanlamıştı.

Papa, Necef'ten sonra Nasiriye'de Hazreti İbrahim'in (as) doğduğu yer olduğuna inanılan antik Ur kentini ziyaret ederek, dinlerarası (!) hoşgörü temalı bir konuşmayla dünyaya seslenecek.

Katoliklerin ruhani lideri, akşam saatlerinde Bağdat'a dönerek, Kildani Yusuf Katedrali'nde kutsal ayin töreni yapacak.

ERBİL'DE BARZANİ İLE BİR ARAYA GELECEK

Papa, 7 Mart Pazar günü ise Erbil'e gidecek. Papa Franciscus, burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'nin yanı sıra bölgedeki dini ve hükümet yetkilileri tarafından karşılanacak. Havalimanında Barzani ile baş başa görüşmesi sonrası Papa, helikopterle Musul'a gidecek.

Papa, Musul'da Hristiyanların çoğunlukta bulunduğu Karkuş bölgesini ziyaret ederek, bir konuşma yapacak. Musul'dan sonra yine Erbil'e geçecek olan Papa, Franso Hariri Stadyumu'nda kutsal ayin gerçekleştirecek. Aynı gün akşam saatlerinde Bağdat'a dönecek olan Papa, burada bir gece geçirdikten sonra sabah erken saatlerde havalimanında yapılacak veda töreni sonrası Roma'ya dönecek.

HER YERDE PAPA POSTERLERİ!

Bağdat'ta Papa ziyareti öncesi güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Başkentin ana yollarıyla Yeşil Bölge'ye çıkan yollarda kontrol noktaları artırılırken, sokak ve caddelerdeki asker ve polis sayısı da dikkati çekiyor. Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı, Uluslararası Bağdat Havalimanı yolu ve kilise duvarlarında Papa'nın posterleri asıldı. Başkentte elektrik direkleri ve duvarlara Papa ile Sistani'nin bir arada olduğu posterlerin asıldığı görülüyor.