Moskova-Kiev hattındaki karşılıklı söylemler daha da sertleşirken Zelenski-Erdoğan görüşmesinde gündeme dair meseleler ele alınacak.
İstanbul'daki Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna lideri Zelenski'nin görüşmesi basına kapalı gerçekleştirildi.
Zelenski, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'inin (YDSK) dokuzuncu toplantısı nedeniyle Türkiye'ye geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ukrayna ile iş birliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir" dedi.
Ukrayna'nın NATO üyeliği, ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde artan gerilim ve Rusya ile yaşanan krizin gölgesinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski Türkiye'ye geldi.
Huber Köşkü'nde yaklaşık 3 saat süren baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Ukrayna ile ilgili olarak, "Siyasi ve savunma konularının birbiriyle bağlantısını dikkate alarak Dışişleri ve Savunma bakanlarımızın katılımıyla iki artı iki formatında yeni bir platformda istişareleri başlattık." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İş birliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir." şeklinde konuştu.
'Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir biçimde savunduk'
"Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir biçimde savunduk" şeklinde konuşan Erdoğan "Karadeniz'in bir barış, huzur ve iş birliği denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir" dedi.
Zelenski ile Ukrayna'nın doğusundaki güncel duruma dair fikir teatisinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı ayrıca "Mevcut krizin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'Türkiye'nin toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği önemli'
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski de yaptığı konuşmada, Karadeniz'de "güvenlik ve meydan okumalara ortak karşı koyma" adımlarını kapsamlı şekilde görüştüklerini kaydeden Zelenski, "Kiev'in ve Ankara'nın gerek tehdit gerekse onlara verilmesi gereken tepki konusundaki vizyonunun aynı olduğunu belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.
Zelenski, "Türkiye'nin, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği Ukrayna için son derece önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan söz konusu desteğin devam ettiğini ve Türkiye'nin bu yöndeki tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim." dedi.
Ukrayna Savunma Bakanı: Rusya'nın açıklamaları durumu kışkırtabilir
Bu arada Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, Rusya tarafının Donbas'la ilgili yaptığı açıklamaların, krizi körükleyebileceği ve durumu kışkırtabileceği uyarısında bulundu.
Bakan Taran, Rusya'nın Donbas'ta 'Rusça konuşanların haklarının ihlal edilmesi' ile ilgili suçlamalarının Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırının yeniden başlamasının nedeni olabileceğini dile getirdi.
Ukraynalı Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırısının yoğunlaşmasının ancak Kremlin'de en üst düzeyde uygun bir siyasi karar alınmasıyla mümkün olacağına dikkat edilmeli, not edilmeli."
Kiev, Ukrayna ile Rusya arasındaki sınıra Rus güçlerinin konuşlandırılması ve Ukrayna ordu birlikleriyle Donbas'taki Rusya destekli ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle endişesini en üst düzeyde dile getiriyor.
Ukrayna, Rusya'nın sınıra yakın mesafedeki askeri hareketliliğinin var olan gerilimi daha da arttıracağı uyarısında bulunuyor.
ABD'den Ukrayna'ya açıktan destek
Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri, 2 savaş gemisinin İstanbul Boğazı hattından Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulunmuştu.
Washington, Ukrayna'ya desteğini açıktan iletirken, bunun göstergesi olarak savaş gemilerini Karadeniz'e göndereceğini duyurmuştu.