Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındığını aktardı.
Koca açıklamasında şunları yazdı:
"Ülkemizde Mart-Mayıs ayları arasında yaşanan ilk dalganın ardından vaka sayılarını kontrol altına almayı başardık. Ancak son aylarda, tüm dünyadakine benzer bir seyirle, vaka ve ölüm sayılarında önemli artışlara şahit oluyoruz.
Son dönemde sürekli dile getirdiğimiz üzere, tüm Türkiye'de genel bir artış eğilimi mevcut. Ancak İstanbul başta olmak üzere ülkemizin genelinde daha ciddi seyrediyor."
"Yalnızca Kamu Kurumlarının Çabası Yeterli Olmaz"
Bir çok ildeki artışın, sağlık kuruluşları üzerindeki baskının da artmasına sebep olduğunu aktaran Bakan, Bilim Kurulunda bu illerin üzerinde özel olarak durdulduğunu ifade etti.
Açıklama şu şekilde devam etti:
"Kış aylarının gelişi nedeniyle insanlar daha yoğun kapalı alanlarda bulunuyor. Vaka artışında birincil etkenin insan hareketliliği ve toplu mekanlarda bulunma olduğuna dikkat çekilerek alınması gereken kısıtlayıcı tedbirler tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındı.
Salgınla mücadelede yalnızca kamu kurumlarının çabası yeterli olmaz. Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyamızın, kanaat önderlerinin ve birer birer her vatandaşımızın sağduyusuna ve katkısına ihtiyacımız var. Unutmayalım, koronavirüs alacağımız tedbirlerden güçlü değildir."
Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının fiyatı, yan etkileri ve merak edilen diğer sorular
Küresel salgının ikinci dalgasının şiddetini arttırmasıyla yorgunluk, bezginlik ve kötümserliğin çoğaldığı bugünlerde Covid-19 aşısıyla ilgili sevindirici ikinci haber Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) geldi.
ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının yüzde 94,5 oranında etkili sonuç verdiği haberi, küresel salgının yakın gelecekte sona ereceğine dair umutları pekiştirdi.
Peki Moderna'nın geliştirdiği aşı nasıl koruyor, yan etkileri neler, kaç paraya satılıması bekleniyor, hangi ülkeler ilgileniyor, Pfizer-BioNTech aşısı ile farkı ne?
İşte Moderna'nın geliştirdiği aşı ile ilgili merak edilenler sorular
Aşı nasıl koruyor?
Pfizer BioNtech işbirliğinde geliştirilen aşı ile benzer bir teknoloji kullanılarak geliştirilen Moderna aşısı da virüse İspanyolca 'korona' yani 'taç' adını veren sivri uçların sentetik olarak laboravutar ortamında üretilmesini hedefliyor. mRNA olarak bilinen ve virüsün sivri uçlu proteinlerini taklit eden genetik maddeler insan vücuduna zerkedildiğinde çoğalmaya başlıyor ve bu şekilde bağışıklık sistemini tetiklemesi hedefleniyor.
Her iki aşının da etkin olabilmesi için birkaç hafta arayla iki doz uygulanması gerekiyor.
Yan etkileri neler?
Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısı için yapılan denemelerde aşının güvenliğine dair herhangi kaygı verici gelişmenin rapor edilmediği ve ciddi yan etkilerin gözlenmediği bildiriliyor. Görülen bazı yan etkilerin aşı yapılan kolda hafif ağrı, yorgunluk hissi ve başağrısı şeklinde olduğu belirtiliyor.
Kaç derecede saklanması gerekiyor?
Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının en büyük avantalarından biri standart buzdolabında saklanabilecek olması. Aşıyı geliştiren araştırmacılar aşının 2 ila 8 derece santigrad düzeyinde 30 gün boyunca, eksi 20 derecede ise altı aya kadar saklanabileceğini belirtiyor.
Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği aşı ise ancak eksi 70 ila 80 derece santigrad düzeyinde korunabiliyor. Aşının korunabilmesi için çok düşük ısıya gerek duyulması, fiyatı onbinlerce doları bulabilen soğutuculara yatırım gerektirmesi ve genel dağıtımında çıkabilecek zorluklar açısından dezavantajlı konumda.
Fiyatı ne olacak?
Covid-19 aşısı ile ilgili araştırmalarını daha ilk başından kar amaçlı olarak yürüttüğünü açıklayan Moderna, geliştirilmekte olan Covid-19 aşıları arasında en pahalı olanı. Moderna iki doz aşı için 50-60 dolar (yaklaşık 380-450 tl) arası bir fiyat belirlemesi bekleniyor.
Pfizer'ın iki doz aşısı halen ABD'de yaklaşık 40 dolara (yaklaşık 310 tl) satılıyor. Denemelerde son aşamaya gelen diğer aşılardan biri olan Oxford Üniversitesi-Astra Zeneca tarafından geliştirilmekte olan aşının bir dozunun 3 sterlin (yaklaşık 30 tl), Johnson&Johnson ve ayrıca Sanofi-GSK tarafından geliştirmekte olan aşıların bir dozunun ise yaklaşık 10 dolardan (yaklaşık 80 tl) satışa sunulması bekleniyor.
Hangi ülkeler ilgileniyor?
Moderna öncelikle ABD pazarını hedefliyor. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri ve ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından federal düzeyde fonlanan aşı çalışmalarında şirket ABD hükümetinden yaklaşık 2 buçuk milyar dolar destek aldı. Moderna, ABD Başkanı Donald Trump'ın aşı programı Operation Warp Speed'in en büyük umudu olarak görülen bu aşının 20 milyon dozunu 2020 yılı sonu itibariyle yalnızca ABD'de piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Yoksul ülkeler Moderna'nın aşısına nasıl erişebilecek?
Hem fiyatının yüksekliği, hem de ABD hükümetiyle bağlantısı sebebiyle Moderna'nın geliştirdiği aşının dünya çapında kullanıma sunulması için henüz beklemek gerekiyor.
Moderna'nın satış için planladığı fiyatın yüksekliği, Birleşmiş Millletler'in Covid-19 aşılarının yoksul ülkelere erişimini kolaylaştırmak adına başlatığı Covax destek programı kapsamında desteklenmesini zorlaştırıyor.
Aşıya erişimin zorluğu karşısında Moderna pandemi bitene kadar aşının patent hakları ile ilgili dayatmada bulunmayacağını açıkladı. Bu sayede aşının Çin ya da Hindistan gibi üretici ülkelerde daha düşük fiyata üretilmesinin önünün açılabileceği belirtiliyor.