Muslim Port Haber Merkezi
Filistin topraklarını işgal eden Siyonist İsrail, Kovid-19'a karşı kendi nüfusunu en hızlı aşılayan toplum oldu. Filistinliler işgalden dolayı Kovid-19'a karşı aşı bulmakta zorlanırken Siyonist İsrail, Ocak ayının ilk haftası itibarıyla ülke nüfusunun yüzde 15'inden fazlası aşıladı.
Öyle ki genç nüfus bile aşı kuyruklarında sıra beklemeye başladı.
İsrail'de aşılama 19 Aralık'ta Pfizer-BioNTech aşısı ile başladı. Ocak ayının ilk haftası itibarıyla 9,3 milyonluk ülkede 1,5 milyondan fazla kişi aşılandı.
Muhalefet tarafından köşeye sıkıştırılan İsrail Başbakanı Netanyahu seçimlerden önce yani Mart ayına kadar bütün nüfusu aşılamayı planlıyor.
Siyonist İsrail, Biontech ve Moderna aşıları için, onaylanmadan aylar önce pazarlıkları tamamlamıştı. Kovid-19'a karşı Pfizer ve Moderna aşısı kullanıyor. 8 milyon doz Pfizer/ Biontech, 6 milyon doz Moderna aşısı satın alan İsrail'in elinde nüfusun yüzde 77'sine kadar yetecek aşı vardı.
İsrail medyasına isminin açıklanmaması karşılığı konuşan bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi, aşıya 62 dolar ödendiğini söyledi.
ABD, bu aşıyı 19,50 dolara satın aldı.
İsrail Maliye Bakanı İsrael Katz, diğer ülkelerle rekabet nedeniyle bu yüksek fiyatın gerekli olduğunu savundu.
Önce Yahudiler Aşılanıyor!
Toprakları işgal altında olan Filistin ekonomisi işgal nedeniyle aşı bulmakta zorlanıyor. Filistinli liderler Filistinlilerin aşılanamamasında Siyonist İsrail'in sorumlu olduğunu söylüyor. Sağlık Bakanı Yuli Edelstein ise bu duruma karşı çıkıyor. Siyonist Bakan önce Yahudilerin aşılanacağını söylüyor. Yahudiler aşılandıktan sonra Filistin'e bir miktar aşı verilebileceğini dile getiriyor.
Filistin'deki son verilere göre aktif olarak 22 bin 604 Kovid vakası var. Ülkede şu ana kadar Kovid virüsü nedeniyle bin 243 kişi hayatını kaybetti. Kovid virüsüyle kısıtlı imkanlarla mücadele eden ülkede yeni açıklanan rakamlara göre 105 bin 233 kişi hastalığı yenmeyi başardı. Gazze'de bulunan Filistin Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Abd Robbo konuyla ilgili teknik gereksinimlere sahip olmadıklarını ifade etti.
Ambargo Altındaki Gazze ve Batı Şeria Aşıya Ulaşamayacak
Gazze ve Batı Şeria, Siyonist İsrail tarafından işgal ve ambargo ile mücadele ediyor. Sağlık uzmanları, İşgalci İsrail'in DSÖ tarafından acil kullanım için onaylanan aşıların kontrol noktalarında durdurulabileceğini ifade ediyor. Filistin Kovid-19 Görev Gücü Üyesi Salwa Najjab, "Herkes aşıyı alamayacağımızdan korkuyor." dedi.
Filistinlilerin Umudu Covax
Filistin halkı gözlerini Covax tarafından gönderilme ihtimali bulunan aşılara dikmiş durumda. Hem Gazze'yi yöneten Hamas hem de Barış Şeria Filistin Yönetimi, Covax programına kayıt oldu. DSÖ ve Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen oluşum, dünya çapında geliştirilmekte olan 14 aşıyı gözden geçiriyor. Ancak Gazze ve Batı Şeria yeni bir corona virüsü dalgasıyla karşı karşıya kalsa bile aşılanma süresi aylar alacak gibi duruyor. DSÖ yetkilisi Rockenschaub konuyla ilgili '2021'in ilk çeyreğinin sonunda gelişme sağlanabilir, ancak bunu tahmin etmek gerçekten zor' diyor.
'Eğer Beni İşgal Altında Tutuyorsan, Aşı İhtiyacını Karşılamalısın'
BBC Türkçe'nin konuştuğu Gazze'deki bir kamu sağlığı uzmanı olan Dr. Muhammed abu Rayya da Cenevre Konvansiyonu'na atıf yaparak, Filistinlileri aşılama sorumluluğunun İsrail'de olduğunu savunuyor:
"Eğer beni işgal altında tutuyorsan, senin (İsrail), sağlık, gıda, su ve iletişim gibi temel ihtiyaçları karşılamanı gerektirir. Eğer kendini, bölgedeki tüm insanları kontrol eder pozisyona sokuyorsan temel ihtiyaçlarını karşılamalısın. Aşılama şu an ihtiyaç duyulan konu."
Filistin'e ilk aşıların şubat ayında Rusya ve Dünya Sağlık Örgütü'nün yoksul ülkeler için başlattığı girişim olan COVAX aracılığı ile gelmesi bekleniyor.
Joel Greenberg, Filistinlilerin aşılanmasının, İsrail'de çalışanların olduğu göz önüne alındığında, bu ülke için de bir kamu sağlığı sorunu olduğunu söylüyor.