Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Askeri unsurlar arasındaki muhtemel müdahalelerin engellenmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Müteakip toplantının önümüzdeki günlerde icra edilmesi planlanmaktadır' ifadesi kullanıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen hafta, iki taraf arasında askeri gerilimin tırmanmasını gidermek amacıyla teknik görüşmeler yapılacağını açıklamıştı. Doğu Akdeniz'de askeri bir çatışmayı önlemenin yollarının masaya yatırıldığı toplantının aslında Salı günü yapılması planlanıyordu ancak bugüne ertelenmişti.

NATO'daki görüşmelerde, ana mesele olan kıta sahanlığı üzerindeki anlaşmazlıkları değil, iki ordu arasında kırmızı hat oluşturulması gibi teknik konular ele alınıyor. Yunanistan görüşmeler için 'önce Türkiye gemilerini çekmeli' şartını öne sürerken, Türkiye ise ön koşullar altında görüşme yapmayacağını belirtti.

Yunan yetkililer, NATO'daki teknik görüşmelerle ilgili bir toplantı olmadığını da ileri sürdü.

Çavuşoğlu: Avrupa Birliği'nin Tarafsız Kalması Gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun Doğu Akdeniz gerilimini ele aldığı toplantısına video konferans yoluyla katılarak açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu konuşmasında, Avrupa Birliği'nin (AB) Yunanistan ile yaşanan ihtilafta tarafsız kalması gerektiği mesajını verdi.

AB'nin deniz sınırları konusunda yetki sahibi olmadığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Yunanistan ve AB ile 'önkoşulsuz' diyaloga hazır olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, "AB'nin meseleyle ilgili olarak uluslararası bir mahkeme gibi davranıp, bir tarafın iddialarını savunarak bu sorunda bir taraf haline geldiğini" söyledi.

Ankara ve Atina arasında Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı ve potansiyel enerji kaynakları üzerinde hak talepleri konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklanan bir gerilim yaşanıyor. Yunanistan, Türkiye'nin iki savaş gemisinin de eşlik ettiği Oruç Reis gemisini Kıbrıs'ın batısındaki sularda enerji kaynakları arama faaliyetlerini başlatması üzerine aniden harekete geçti. AB'yi desteğe çağırdı. Fransa da bu gerginlikte Yunanistan'a destek veriyor.

İşgal Ordusunda Paralı Askerler ve Batı'nın Katliama Doğrudan İştiraki İşgal Ordusunda Paralı Askerler ve Batı'nın Katliama Doğrudan İştiraki

Yunanistan Avrupa Birliği'ne de Türkiye'ye yaptırımlar getirilmesi için baskı yapıyor. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel Cuma günü yaptığı açıklamada, AB liderlerinin 24-25 Eylül'de düzenleyecekleri zirvede Türkiye'ye karşı 'havuç ve sopa' yaklaşımını içeren bir karar vereceklerini bildirmişti. Michel, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimi düşürmek için çok taraflı bir konferans önerisi getirdiklerini de açıklamıştı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis Perşembe günü yaptığı açıklamada, AB'nin, bölgeden gemilerini çekmemesi halinde Türkiye'ye "anlamlı" yaptırımlar getirmesi gerektiğini belirtti. Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan'ın diyaloga ihtiyacı olduğunu ancak bu diyalogun "tehdit altında" olamayacağını söyledi.