Kiev'in kuzeyinde çatışmalar şiddetleniyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyinde çatışmalar dün gece ve bu sabah şiddetlenmeye başladı.

Rusya'nın büyük askeri konvoyu, kente kuzeyden 25 kilometre kadar yaklaştı.

Kiev sokaklarında da barikatlar kurularak Rus ordusunun kente girişine karşı önlemler artırıldı.

Biden: NATO ile Rusya'nın doğrudan karşı karşıya gelmesi 3. Dünya Savaşı'nı başlatır

biden

Amerika Başkanı Joe Biden, NATO ülkelerinin her karış toprağını savunmaya hazır olduklarını söyledi.

Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Biden 'Fakat Rusya ile Ukrayna'da savaşmayacağız' dedi.

Biden, NATO ve Rusya'nın doğrudan karşı karşıya gelmesinin 3. Dünya Savaşı'nı başlatacağını ve bunu önlemek için çabalayacaklarını vurguladı.

Bu paylaşımının ardından bir mesaj daha paylaşan Biden 'Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı asla zaferle sonuçlanmayacak' dedi ve ekledi:

'Ukrayna'ya savaşmadan hükmetmeyi umdu.

'Avrupa'yı bölmeyi umdu.

'Trans-Atlantik İttifakı'nı zayıflatmayı umdu.

'Amerika'yı parçalamayı umdu.

'Başaramadı.'

Mariupol'de 34'ü çocuk 86 Türk'ün sığındıkları cami bombalandı

Caminin Temmuz 2021'de çekilmiş bir totoğrafı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken dün akşam saatlerinde Ukrayna'nın Mariupol kentinde 34'ü çocuk 86 Türk'ün sığındıkları Süleyman Camisi'nde mahsur kaldıkları açıklanmıştı.

Bugün Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Mariupol'da Türk vatandaşlarının sığındığı camiyi bombaladığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, caminin içinde 34'ü çocuk olmak üzere toplam 86 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğu kaydedildi.

Bakanlık ayrıca, 'Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Roksolana'nın (Hürrem Sultan) Mariupol'deki camisi Rus işgalciler tarafından bombalandı' denildi.

Saldırıların ardından ölen veya yaralanan olup olmadığı açıklanmadı.

Biyolojik silahlar kimyasal silahlardan farklıdır. Ebola gibi zararlı virüs veya bakterilerin silah amacıyla kullanılmasını ifade eder.

Rusya Ukrayna'nın ABD ile işbirliği içinde biyolojik silahlar üzerinde çalıştığını öne sürüyor.

Ukrayna, dünyadaki pek çok ülke gibi nüfusunu korumak amacıyla Covid ve diğer zararlı virüslere karşı çalışmalar yürütüyor.

Rus Ordusu, Ukrayna'ya Son Üç Ayın En Yoğun Hava Saldırısını Başlattı Rus Ordusu, Ukrayna'ya Son Üç Ayın En Yoğun Hava Saldırısını Başlattı

Kiev hükümeti biyolojik silah ürettiklerine dair iddiaları reddediyor.

Nüfusunuzu bir virüsten korumak için çalışma yürütmek ile bu virüsü bir silah olarak kullanmak için çalışmak arasında gri bir alan bulunuyor.

Rusya'nın sunduğu bir kanıt ise yok.

Öte yandan Rusya, Sovyetler Birliği döneminde dev bir biyolojik silah programı yürütmüştü.

Soğuk Savaş'ın ardından bilim insanları bu faaliyetleri sonlandırmak için biyolojik silah tesislerine girdiğinde, SSCB'nin şarbon bakterisi ve çiçek hastalığı virüsü gibi patojenleri birer silah olarak ürettiğini gördü.

Bu virüsler Rusya'nın güneyinde maymunlar üzerinde denenmişti.

Bunun da ötesinde, hedefinde Batı kentleri olan uzun menzilli kıtalar arası füzelerin başlıklarına yüklenmiş olan şarbon bakterileri bulunmuştu.

Ukrayna savaşında kullanılan İHA Hırvatistan'a düştü: İsim karışıklığı mı yaşandı?

Hırvatistan'da İHA'nın düştüğü yer

Ukrayna ordusu tarafından fırlatıldığı sanılan esrarengiz insansız hava aracı, bir saat Macaristan üzerinden uçtuğu halde, hiç tespit edilmeden Hırvatistan'a ulaşarak Zagreb'e düştü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'da biyolojik silah üretildiği iddiasını görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda konuşan BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, BM'nin Ukrayna'da herhangi bir biyolojik silah üretim faaliyetinden haberdar olmadığını söyledi.

Nakamitsu, Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini, bunun endişe verici bir durum olduğunu söyledi ve ekledi:

'Nükleer santrallerde gerekli bakımlar yapılamadığı için kazalar yaşanma ihtimali her gün artıyor.

'Bu tesislerde yaşanabilecek kazalar halk sağlığı ve çevreye büyük zarar verebilir.

'Böylesi bir olayın yaşanmaması için tüm önemler alınmalı.'

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzya ise, Ukrayna'da biyolojik silahlara dair kanıtların yok edilmeye çalışıldığını, buna dair bulgular olduğunu söyledi.

Nebenzya 'ölümcül hastalıkların daha da etkili hale getirilmesi' üzerinde çalışan en az 30 biyoloji laboratuvarından oluşan bir ağa dair kanıtlar olduğunu, bu 'tehlikeli biyolojik deneylerin' ABD ile koordineli bir şekilde yapıldığını aktardı.

Büyükelçi, ABD'nin belli etnik grupları hedef alabilen biyolojik silahlar geliştirmeye çalıştığını da öne sürdü.

Öte yandan Rusya bu iddiaları hakkında herhangi bir kanıt sunmadı.

ABD ise Rusya'nın iddialarının 'gülünç' olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'da biyolojik silah kullanmak için bu bahaneyi üretmiş olabileceğini söyledi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'yı Güvenlik Konseyi'ne dezenformasyon taşımakla suçladı.

Üçüncü Rus komutanın da Ukrayna'da öldürüldüğü belirtildi

Batılı yetkililer, üçüncü bir Rus tümgeneralinin Ukrayna'da öldürüldüğünü doğruladı, bu komutanın Rusya'nın doğu askeri bölgesinden olduğunu kaydetti.

Generalin adı açıklanmadı, ancak daha önce Ukrayna ordusu, Rusya'nın doğu bölgesi 29. ordusunun komutanı Tümgeneral Andrei Kolesnikov'un öldürüldüğü bilgisini vermişti.

Analistler daha önce, savaş alanında veya yakınında yüksek rütbeli komutanların varlığının, Rusya'nın operasyonlarının planlandığı gibi gitmediğinin işareti olabileceği yorumunu yapmıştı.