Rus askerlerinin Ukrayna'nın kuzeyinden geri çekilmesinden sonra kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki tüm "yüce" emellerine ulaşacağı sözünü verdi.

Savaşın daha uzun süre devam edeceğine ilişkin şimdiye kadarki en güçlü sinyali veren Rusya Cumhurbaşkanı, Kiev'in Rusya'nın savaş suçu işlediği şeklindeki 'sahte' iddialarıyla ve Ukrayna'nın tamamını kapsayacak güvenlik garantileri talep etmesiyle barış görüşmelerini rayından çıkardığını savundu.

Rus uzay dairesi çalışanlarının Ukrayna'daki operasyonun amacına ulaşıp ulaşmayacağı konusundaki sorusuna Putin, "Kesinlikle, bu konuda hiçbir şüphem yok" şeklinde yanıt verdi.

Ukrayna'daki iktidar partisinin üst düzey yetkilisi Davis Arakhamia ise Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın gelecekte dışarıdan güvenlik garantileri almak için internet ortamında görüşmeler yapmaya devam ettiğini söyledi. Arakhamia, Rusya'yla görüşmeleri yürüten müzakere heyetinin üyeleri arasında yer alıyor.

Putin, Rusya'nın "ritmik ve sakin" bir şekilde operasyona devam edeceğini, ancak en önemli stratejik sonucun, Amerika'nın Soğuk Savaş sonrasında oluşturduğu tek taraflı uluslararası düzenin yıkılmakta olması olduğunu vurguladı.

Rusya Cumhurbaşkanı, ülkesinin Ukrayna'nın doğusundaki Rusça konuşan toplumu savunmak ve eski Sovyet komşusunun Moskova'nın düşmanları için bir Rus karşıtı sıçrama tahtası olarak kullanılmasını engellemek için savaşmaktan başka çaresi olmadığını belirtti.

Norveç'ten Soykırımcı Katil için Net Sözler: Netanyahu'yu Tutuklayacağız Norveç'ten Soykırımcı Katil için Net Sözler: Netanyahu'yu Tutuklayacağız

Savaşın ilk günlerinde Rus televizyonunda sürekli konuşma yapan Putin,, iki hafta önce Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın kuzeyinden çekilmesinden bu yana kamuoyunun gözü önüne çıkmıyordu.

Putin geçen hafta milliyetçi bir siyasetçinin cenaze törenine katılmış, ancak burada savaşa ilişkin doğrudan açıklama yapmamıştı. Putin'in dün Moskova'nın dışındaki bir konutta Avusturya Başbakanı'yla yaptığı görüşmesinden de herhangi bir görüntü yayınlanmamıştı.

Amerika ve İngiltere Rusya'ya Karşı Ortak Hareket Ediyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın makamından yapılan açıklamada Amerika Başkanı Joe Biden ve Johnson'ın bugün Ukrayna'ya askeri ve ekonomik yardım konusunu ele aldıkları bildirildi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, iki liderin Batı'nın Rus petrol ve doğalgazına olan bağımlılığının sona erdirilmesi gerektiği üzerinde de durduklarını kaydetti.

Sözcü, "Liderler, Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin doğusunda yeni bir Rus saldırısına hazırlık yaptığı esnada, Ukrayna'ya yardımların hızlandırılması, askeri yardımın ve ekonomik desteğin güçlendirilmesi konusunu ele aldı. İkili, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e karşı ekonomik baskıların arttırılması için ortak çaba gösterme ve Batı'nın Rus petrol ve doğalgazına olan bağımlılığını kararlı bir şekilde sonlandırma üzerinde anlaştı" dedi.

Savaş AB, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da Gıda Krizine Yol Açıyor!

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, AB'nin Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da giderek yükselen buğday ve gübre fiyatlarına ve beklenen arz sıkıntısına karşı "gıda diplomasisi" uygulayacaklarını bildirdi.

Bir AB diplomatı, Moskova'nın gıda krizini Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların sonucu olarak yansıttığını, gıda güvensizliğinin Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki ülkelerde "rahatsızlığa" yol açtığını söyledi.

Bu durumun AB'nin etki sahasına olası bir tehdit olduğunu belirten Batılı diplomat, sorunu gidermek için "gıda diplomasisi ve söylemler savaşına" başvurmayı planladıklarını kaydetti.

Özellikle Mısır ve Lübnan, Ukrayna ve Rusya'dan gelen buğday ve gübreye bağımlı.

Bir başka AB diplomatı, "Bu bölgeyi kaybetme riskini göze alamayız" dedi.

Gıda sıkıntısının etkilerini azaltmak için uluslararası çabaları güçlendirmeyi amaçlayan 27 üyeli AB'nin Birleşmiş Milletler Gıda Programı'yla birlikte yeni girişimler açıklaması bekleniyor.

AB'nin en büyük tarım üreticisi olan Fransa, yoksul ülkeler için küresel gıda dağıtımı mekanizması oluşturmayı amaçlayan FARM adlı bir girişimin devreye girmesi için çalışıyor.

Macaristan ise iklim hedeflerini değiştirerek AB'nin tarımsal üretimini arttırma önerisinde bulundu.

Putin Yanlısı Ukraynalı Muhalefet Lideri Tutuklandı

Ukraynalı yetkililer, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yakın arkadaşı ve Rus yanlısı muhalefet partisi lideri olan Ukraynalı oligark Viktor Medvedçuk'un gözaltına alındığını açıkladı.

Medvedçuk, ülkede savaş başlamadan önce ev hapsindeydi. Çatışmalar başladıktan kısa süre sonra firar eden Medvedçuk, Ukrayna'nın SBU gizli servisi tarafından yürütülen özel bir operasyonda yakalandı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Teşkilatı Başkanı Ivan Bakanov, teşkilatın Telegram kanalında Medvedçuk'un tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Bakanov'un açıklaması, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin sosyal medya hesabından Medvedçuk'un kelepçeli halde bir fotoğrafını paylaşmasının ardından geldi. Medvedçuk, fotoğrafta Ukrayna bayrağı armalı bir kamuflaj üniforması giyerken görülüyor.

Zelenski'den Medvedçuk'un savaş esirleriyle takas edilmesi teklifi

Zelenski daha sonra yaptığı videolu açıklamada, Medvedçuk'un Rus güçlerin elindeki savaş esirleriyle takas edilmesi teklifinde bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, "Güvenlik ve ordu güçlerimiz açısından bu ihtimali değerlendirmek önemli" dedi.

Medvedçuk, Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu partisinin liderliğini yapıyor.

Vatan hainliğinden yargılanan Medvedçuk, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Ayrıca Putin, Medvedçuk'un en küçük kızının vaftiz babası.

Ukrayna'da Kimyasal Silah İddiası

Ukrayna'nın Mariupol kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Pentagon sözcüsü iddiaları bu aşamada doğrulayamadıklarını ancak haberlerin doğru olması halinde bunun son derece endişe verici olduğunu belirtti.

Bugün sosyal medyada Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'de kimyasal silah kullanıldığını iddia eden ancak doğrulanmayan bazı haberler paylaşıldı. Bu paylaşımlardan birinde Ukrayna'daki Azov Tugayı'nın, Mariupol'de zehirli bir maddenin insansız hava araçlarıyla atıldığını ileri sürdüğü iddia edildi.

Mariupol belediye başkanının danışmanlarından Petro Andryuşçenko ise Telegram kanalında yaptığı bir paylaşımda kimyasal saldırı iddialarının doğrulanmadığını ve daha sonra ayrıntı vermeyi ve durumu açıklığa kavuşturmayı beklediğini yazdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de geç saatlerde yaptığı açıklamada Rus güçlerin Ukrayna'da kimyasal silah kullanabileceği uyarısında bulundu, ancak şimdiye kadar kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusunda ayrıntı vermedi.

Ukrayna lideri 'Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Dünya liderlerine Rus ordusu tarafından kimyasal silah kullanılması olasılığının görüşüldüğünü hatırlatmak isterim' dedi.

Yaptırımların ağırlaştırılması gerektiğini yineleyen Zelenski, 'Rus tarafından kitle imha silahlarının lafını bile duymayacak şekilde bu paketin hazırlanma zamanı geldi. Rusya'ya karşı petrol ambargosu zorunluluk. Rusya'ya karşı petrol sektörünü etkilemeyen yeni bir yaptırım paketi Moskova'da bir tebessümle karşılanacaktır' ifadelerini kullandı.

İngiliz bakan: 'Putin ve rejimi hesap verir'

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss Twitter'dan yaptığı açıklamada, iddialara ilişkin ayrıntıları doğrulamak amacıyla ortak ülkelerle hızlı bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

Truss, 'Bu tür silahların herhangi bir şekilde kullanılması çatışmanın tırmandırılması olur. Putin ve rejimi hesap verir' ifadelerini kullandı.

Pentagon: 'Doğruysa son derece endişe verici'

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de yaptığı yazılı açıklamada, 'Sosyal medyada Rus güçlerin Mariupol kentinde potansiyel bir kimyasal cephane kullandıklarını iddia eden haberlerin farkındayız' dedi; ancak iddiaları şu aşamada doğrulayamadıklarını, durumu yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Pentagon sözcüsü, 'Haberler doğruysa son derece endişe verici. İddialar Rusya'nın Ukrayna'da kimyasalla karışık göz yaşartıcı gaz dahil çeşitli isyan kontrol maddelerini kullanma potansiyeline dair sahip olduğumuz kaygıları yansıtıyor' ifadelerini kullandı.