Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

Yasadışı şekilde yapılan kum madenciliği, Jamuna nehri etrafındaki sel bentlerini yok ederek Tangail ve Sirajganj bölgelerindeki tarım alanlarını riske atıyor.

Dünya da olduğu gibi Bangladeş'te de süregelen hızlı kentleşme inşaatlar için kum talebini artırıyor. Bu talep nehir yataklarından genellikle kontrolsüz ve yasadışı şekilde kum çekilmesine sebep oluyor.

Kum açlığı, Jamuna nehri etrafındaki sel setlerini tehdit ediyor ve Kuzey Bangladeş'in Tangail ve Sirajganj ilçelerindeki tarım arazilerini riske atarak yerel çiftçilerin geçim kaynaklarını tehdit altında bırakıyor.

Koijuri köyünde yaşayan 35 yaşındaki Ratna Khatun, 'Tarama yaptıktan sonra kamyonlarla nehir yatağındaki tüm kumu yasa dışı bir şekilde alıyorlar ve bir düden oluşturuyorlar. Bu yapılan kaçak madencilik evlerimizi ve çiftliklerimizi yok ediyor ayrıca sel setine çok fazla zarar veriyor.' açıklamalarında bulundu.

70 yaşındaki Abur Rhaman Khan, yerel yetkililer tarafından taranan nehir nedeniyle Tangail'de bulunan dede topraklarını kaybettiklerini aktardı.

'Bu insanlar mahkeme emrini görmezden gelerek, nehre yeni bir rota açmak için arazimizi yasa dışı bir şekilde tarıyorlar. Köylülere herhangi bir tazminat ödemeden atalarımızın topraklarını zorla ele geçiriyorlar.'

Bangladeş Çevre Avukatları Derneği'nin başkanı Syeda Rizwana Hasan, El Cezire'ye kum madenciliği ile ilgili kanunların kapsamlı şekilde hazırlanmadığını aktardı.

Açıklamalarına devam eden Hasan, 'Konuyla ilgili çok zayıf bir yasal çerçevemiz var ve bu zayıf yasal çerçeve bile, kum madenciliği için belirli bir alanın ilan edilmesinde veya gerçek madencilik faaliyetlerinin düzenlenmesinde uygulanmıyor.' ifadelerini kullandı.

Kentsel kalkınma vakfı CEUD'a göre, Bangladeş'teki tarım arazilerinin yüzde biri hızla büyüyen ekonomi ve hızlı kentleşme nedeniyle her yıl yok oluyor.

Tangail'de bulunan Noleen köyünden 58 yaşındaki bir çiftçi olan Resul Khan, ailesinin pirinç tarlasının tarım arazilerine dökülen kumla yok edildiğini söyledi.

Uğradıkları zarar için devletten tazminat bekleyen çiftçi Resul Khan 'Bunlar atalarımızın toprakları ve bunu kanıtlayacak tüm belgelere sahibiz.' ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in çevre ajansı, şu anda yılda 40-50 milyar ton olan kuma yönelik küresel talebin dünya için bir kriz olduğunu aktarıyor.

Ratna Khatun, diğer köylülerle birlikte kum madenciliği nedeniyle tarım arazilerini kaybetti.

Çıkarılan kum, daha sonra bölge sakinleri tarafından sulak alanları doldurmak için de kullanılıyor.

İşçiler, Sirajganj bölgesinden yasadışı şekilde çıkarılan kumla bir kamyonu yüklüyor.

Bangladeş Çevre Hukukçuları Derneği başkanı Syeda Rizwana Hasan, kum madenciliğinin ilgili yasaların büyük ölçüde düzenlenmediğini söylüyor.

70 yaşındaki Abur Rhaman Khan, taramanın tarım arazisi üzerindeki etkilerine bakıyor.

Khan, 'Köylülere herhangi bir tazminat ödemeden atalarımızın topraklarını zorla ele geçiriyorlar.' diyor.

Hamas ve El Fetih, Çin'in Arabuluculuğunda Anlaşmaya Vardı Hamas ve El Fetih, Çin'in Arabuluculuğunda Anlaşmaya Vardı

Tarama borusu tarım arazisine kum püskürtüyor.