Muslim Port Haber Merkezi

Avrupa'nın gözünde Müslümanların zerre kadar değerinin olmadığının ispatı olan Hocalı Katliamı'nın üzerinden tam 29 yıl geçti.

29 yıl önce bugün gerçekleştirilen Ermeni mezaliminde 613 Azerbaycan'lı Müslüman katledildi.Azerbeycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde büyük bir soykırıma imza atan Ermenilerin katlettiği 613 kişiden 106'sı kadın -bunlardan 56'sı hamileydi- 83'ü ise çocuktu.

Olay Nasıl Gerçekleşti?

Dağlık Karabağ Sorunu doğrultusunda Azerbeycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesine giren Ermeniler, tarihin en vahşi katliamlarından birine imza attı.

26 Şubat 1992 günü Rus ve Ermeni askerler önce bomba atışlarıyla şehrin havaalanı ile olan bağlantısını kesti. O sıralarda Dağlık Karabağ bölgesinde sadece 200 Azerbaycan askeri vardı.Aynı gün Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tutarak yüzlerce Müslümanı katletti.

Katliamdan yıllar sonra anılarını yazan bir ASALA milisi şu ifadeleri kullanıyordu;

"Gerçekleştirdiğimiz saldırı stratejik bir hamleydi.Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki o saldırı bir intikam vesilesiydi"

Ermeni Zalimler Kesik Başlarla Top Oynadılar

Öte yandan katliamın ardından bölgeyi işgal eden zalim ermeni ordusu insanlık dışı işlere imza atmayı da ihmal etmedi.

Katliamın tanıklarının aktardıklarına göre insnalık dışı uygulamalarını büyük bir şevkle gerçekleştiren Ermeniler, bölgedeki Müslümanların canlı canlı kafa derilerini yüzdüler, sağ olarak ele geçirdiklerini ise sistematik bir işkenceye ve tıbbî deneylere tabi tutarak, insanlık dışı muamelelere maruz bıraktılar.

Hocalı Katliamını Kim Nasıl Kabul Ediyor?

Azerbaycan Meclisi, 1994 yılında düzenlenen bir oturumla, 613 vatandaşının katledildiği hadiseyi, 'Hocalı Soykırımı' olarak kabul etti.

Hocalı'da yaşananlar Meksika, Macaristan, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Honduras, Peru, Sudan ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nca da 'soykırım' olarak tanınıyor.

Hocalı Katliamı'nı 5 ülke parlamentosu kınarken, ABD'de 16 eyalet meclisi, yaşananları 'soykırım' olarak gören kararları kabul etmiş durumda.

Ne Zamanki Müslümanın Canı Yanar; Bm Sadece Kınar

Bölgedeki Müslümanların kesik başlarıyla top oynayan Ermenilerin bu zulümlerine karşı ise BM, NATO gibi oluşumlar olayı kınamakla yetindi.

Bölge Müslümanları da yaşanan elim olaylar karşısında elle tutulur bir hamlede bulunamazken olan yiten yüzlerce cana, mazlumiyeti doruklarına kadar yaşayan Azerbeycan'lı Müslümanlara ve İslam ülkelerinin yerler altına serilen onuruna oldu.

Türkiye'den Hocalı'da Yaşananlara Resmi Olarak 'Katliam' Tanımlaması

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), hadiseyi, Dağlık Karabağ Savaşı sırasında işlenen 'katliam' olarak kayıtlara geçirdi.

Birleşmiş Milletler, henüz resmi bir karar almış değil. Azeri kaynaklar, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin bağlayıcı herhangi bir karar almasını engellediğini belirtiyor.

Ancak 1993 yılında BM Genel Kurulu, Ermenistan'ı kınadı. BM Güvenlik Konseyi de 822 sayılı kararla, Ermenistan'dan işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesini istedi.

Ermenilerin Çoğu Karabağ’ı Terk Etti, BM Heyeti 30 Yıl Sonra Bölgeye Girdi Ermenilerin Çoğu Karabağ’ı Terk Etti, BM Heyeti 30 Yıl Sonra Bölgeye Girdi

Hocalı Vakası Soykırım Olarak Tanınsın

Tarihte olmayan olaylar üzerinden soykırım senaryoları üretmeye bayılan Ermenistan'ın somut delillere haiz olan ve dünyanın gözüne sokarak gerçekleştirdiği vahşet hala daha dünya ülkelerinden gerekli yaptırımı görmüş değil.

Azerbeycan'lı Müslümanların acısının bir nebze de olsa dindirecek olan yaptırımlar hala daha uygulanmazken Azerbeycanlı Müslümanlar, Hocalı Vakası'nın soykırım statüsünde görülmesini istiyor.

Kafkasya Müslümanları İdaresi de 3 yıl önce gerekli makamlara bu doğrultuda bir talepte bulunmuştu.

Ermeniler tarafından yapılan Hocalı katliamının "soykırım" olarak tanınması için dünya dini liderlerine, parlamentolara, uluslararası kurumlara ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne resmi bildiri gönderen idare yaşananların tüm insani ve dini değerlere aykırı olduğu vurgulamıştı.

Azerbaycan'ın yıllardır Hocalı'da yaşananların "soykırım" olarak kabul edilmesi yönünde birçok girişimlerde bulunduğunun ve bazı devlet ve kurumların konuyla ilgili gerçekleri kabul ettiğinin hatırlatıldığı bildiride,ayrıcaşu ifadeler de yer almıştı.

"KMİ, dünya kamuoyunu Ermeni bölücülerin kirli propagandasına inanmamaya, onların Hocalı'da yaptıklarını kendi adı ile 'soykırım' diye çağırmaya ve yaşananları kınamaya davet ediyor. Tüm dinlerde masum insanların katledilmesi, insanlığın yok edilmesine eşdeğer bir günah olarak kabul ediliyor. Biz din adamları olarak tüm dünya halklarına barış, huzur ve refah diliyoruz. Her birimiz Allah ve insanlık karşısında adaletin sağlanması adına borçluyuz. Bu yüzden tüm dini liderlere, parlamentolara, uluslararası kurumlara ve AİHM'e seslenerek, Azerbaycan halkına karşı Ermeniler tarafından yapılanlara hukuki değerinin verilmesi ve Hocalı'da yapılanların soykırım olarak tanınması çağrısında bulunuyoruz."

Azerbaycan'ın Hukuk Mücadelesi Devam Ediyor

Bakü yönetiminin aralarında AİHM ve Lahey Adalet Divanı gibi uluslararası hukuk kurumları nezdindeki girişimleri devam ediyor.

Azerbaycan'a göre, Hocalı'da yaşananlar, 1949 Cenevre Sözleşmelerinin, Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geliyor.