Uzmanlar, BM’nin artık Gazze’deki ekiplerinin güvenliğini garanti edemediğini, eşi benzeri görülmemiş sayıda yardım görevlisinin İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım nedeniyle öldürüldüğünü belirtti.

ıklamada, İsrail’in politikalarının 7 Ekim 2023’ten bu yana daha da radikalleştiği ve soykırımın daha da şiddetlendiği vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, dünya liderlerine çağrıda bulunarak, kuşatma altında bombalanan ve aç bırakılan Gazze’deki iki milyondan fazla Filistinliyi kurtarmak için acilen harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

İlaç ve tıbbi yardım çağrısı

Öte yandan, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanelerde yaşanan ilaç ve hayati tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle acil yardım çağrısı yaptı.

Bu durum, geçiş kapılarının kapalı kalması ve artan yaralı sayısı nedeniyle sağlık hizmetleri ile cerrahi operasyonların büyük ölçüde durmasına neden oldu.

BM’ye bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), Pazar günü X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, “Gazze'deki insani yardım stokları tükeniyor, durum her geçen gün kötüleşiyor. İsrail kuşatması sona ermeli ve yardımların girişine izin verilmeli” dedi.

Sağlık altyapısı yok ediliyor

7 Ekim 2023’ten bu yana, İsrail’in Gazze’deki 38 hastaneden 34’ünü tamamen tahrip ettiği ve geriye kalan 4 hastanenin de sınırlı kapasiteyle çalıştığı açıklandı. Bu hastaneler de ciddi şekilde hasar görmüş durumda ve ilaç ile tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanıyor.

Ayrıca, 80 sağlık merkezi tamamen hizmet dışı bırakılırken, 162 tıbbi kuruluş da bombalanarak yok edildi.

"İşgal Ablukası Yüzünden Fırınların Çoğu Durdu ve Ulaşım Tamamen Felç Oldu" "İşgal Ablukası Yüzünden Fırınların Çoğu Durdu ve Ulaşım Tamamen Felç Oldu"

ABD'nin desteğiyle, İsrail 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de bir soykırım gerçekleştiriyor. Bu süreçte çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 165 binden fazla Filistinli şehit oldu veya yaralandı. Ayrıca 11 binden fazla kişi hâlâ kayıp.