Filistin

Aksa Tufanı’nın Yıl Dönümü: Gazze’de Soykırım Devam Ediyor!

Hamas’ın 7 Ekim 2023'te başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından işgalci İsrail, Gazze'ye yönelik ağır bombardımanlara devam ediyor. ABD'nin askeri desteğiyle sürdürülen saldırılar sonucunda on binlerce Filistinli şehit oldu. Filistin halkı, abluka altındaki Gazze'de hayatta kalma mücadelesi verirken, dünya genelinde İsrail karşıtı protestolar artıyor. İsrail'in katliamları, sivil can kayıpları ve insani krize rağmen hız kesmeden devam ediyor.

Abone Ol

Operasyonun başlamasından bu yana Gazze'de 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 870 Filistinli şehit oldu, 97 bin 166 kişi ise yaralandı. Ayrıca, yüzbinlerce kişi yaralandı ve bölgedeki altyapı neredeyse tamamen çöktü. İşgalci İsrail'in saldırılarında kullanılan silahların büyük kısmı ABD’den sağlanan askeri yardımlarla finanse ediliyor. 2023'ün son çeyreğinden itibaren ABD'nin işgalci Siyonistlere yaptığı askeri yardım miktarı 17,9 milyar doları buldu. Bu yardımlar, Gazze'deki çatışmaların tırmanmasına yol açan en büyük etkenlerden biri olarak görülüyor​.

FİLİSTİN İÇİN DESTEK EYLEMLERİ: KÜRESEL BİR DALGAYA DÖNÜŞTÜ

İşgal güçlerinin Gazze'deki sivil kayıpları artıran operasyonları, dünya genelinde protesto dalgasına neden oldu. ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’da büyük gösteriler düzenlenirken, pek çok ülke işgalci İsrail'e karşı diplomatik baskıyı artırdı. Uluslararası Adalet Divanı’na İsrail aleyhinde açılan soykırım davası ise, Gazze’deki insani kriz konusunda bir dönüm noktası oldu. Ancak ABD ve Batı ülkelerinin bu konuda çekimser kalmaları, eleştirileri beraberinde getirdi​.

GAZZE’DE YAŞAM: SAĞLIK VE ALTYAPI KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Gazze'de artan saldırılar, yalnızca can kayıplarına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda sağlık ve altyapı krizini de derinleştirdi. Hastaneler, ilaç ve malzeme sıkıntısı nedeniyle kritik durumda. Bunun yanı sıra Gazze’de yaşayan sivil halk gıda, su ve barınma gibi temel ihtiyaçları karşılanmakta güçlük çekiyor. Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşları, Gazze’ye giriş ve çıkışlar üzerindeki katı kısıtlamalar nedeniyle bölgeye erişmekte zorlanıyor. Yardım çalışanlarının hedef alınması, insani yardımların bölgeye ulaştırılmasını daha da zor hale getiriyor​.

İSMAİL HENİYYE ŞEHİT EDİLDİ

HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunan konutunda suikaste uğrayarak şehit edildi. Siyonist İsrail'in saldırılarında 3 oğlu ve 4 torununu da şehit veren Heniyye’ye düzenlenen alçak saldırı sonrası kamuoyundan tepkiler çığ gibi büyüdü. İsmail Heniyye’nin cenaze töreni Katar'ın başkenti Doha'da kılınan cuma namazının ardından toprağa verildi.

HİZBULLAH LİDERİ HASAN NASRALLAH’A SUİKAST YAPILDI

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, işgalci İsrail'in 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. İsrail'in beton delici bombalarla gerçekleştirdiği saldırıda Hizbullah'ın üst yönetiminden Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki, İstihbarat Şefi Hasan Yasin ve İran Devrim Muhafızları'nın Lübnan'daki Kudüs Gücü Komutanı Abbas Nilforuşan da öldü.

SAVAŞ LÜBNAN’A DA SIÇRADI

Hizbullah lideri Nasrallah’ın suikastının ardından uzun zamandır gerilimli olan Lübnan İsrail hattı savaş durumuna geçti. 17 Eylül’de Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazları ve telsizler iki dalga halinde patlatıldı, en az 37 kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı.

İşgalci İsrail, bunun peşinden Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye mahallesine saldırı düzenledi ve 55 kişiyi öldürdü.

İsrail, Lübnan'a büyük bir bombardıman başlattı ve ülkenin güneyinde, doğusunda ve başkentinde belirlediği en az 1300 hedefi vurdu. Tek bir günde 550'den fazla kişi öldürüldü.

İşgalci İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken, New York'taki BM zirvesinde dünya liderleri gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu. (ABD, İngiltere ve AB yönetimi dahil 12 ülke ve organizasyonu ateşkes çağrısı yaptı. işgalciler çağrıyı reddetti.

Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Hizbullah'ı yenme" sözünü sarf ettikten saatler sonra örgütün Beyrut'taki karargahı vuruldu. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü.

İRAN MİSİLLEME İÇİN İŞGAL TOPRAKLARINA FÜZEYLE SALDIRDI

İşgalci İsrail’in Hasan Nasrallah’a yönelik suikastının ardından, İran tarafından işgal rejimine karşı füze saldırısı başlatıldı. IRGC’nin yazılı açıklamasında, saldırının İsrail’in üst düzey bir komutanlarını ve bölgedeki İran destekli milis liderlerinin öldürülmesine misilleme olduğu belirtildi.

Açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve geçen hafta sonu Beyrut’ta IRGC komutanı Abbas Nilforoşan’ın öldürülmesinden bahsedildi.

IRGC, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Temmuz’da Tahran’da öldürülmesine de değindi. Üst düzey bir İranlı yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, saldırı emrini Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in bizzat verdiğini söyledi.

İran İsrail’e yüzlerce füze fırlatırken, en azından bir kısmı İsrail topraklarına düştü. Bu, Nisan ayında İsrail’e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderen İran’ın bu yıl İsrail’e karşı ikinci saldırısı oldu.

7 Ekim yıl dönümü, Gazze'deki durumu tekrar dünya gündemine taşıdı ve Filistin halkının uzun yıllardır sürdürdüğü direnişin yeni bir boyut kazanmasına yol açtı. Uluslararası toplum ve İslam dünyasının, Gazze’deki katliamı sona erdirmek için atacağı adımlar ise merakla bekleniyor.