Azerbaycan Milli Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen kararda, Minsk Grubu eş başkanı Fransa'nın tarafsızlığını yitirdiği belirtilerek, Karabağ sorununun çözümünde eş başkanlıktan çıkarılması istendi.

Fransız Senatosu'nun dün yapılan görüşmelerin ardından kabul ettiği karar, Azerbaycan ile Fransa arasında politik krize yol açtı.

Karar üzerine bu sabah acil toplanan Azerbaycan Milli Meclisi, Azerbaycan Hükümeti'nden, Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitiren Fransa'nın Minsk Grubu eş başkanlığından çıkarılması için AGİT yönetimine başvurması çağrısı yaptı.

Ulusal Meclis, hükümetten aynı zamanda, "Fransa ve Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkileri yeniden gözden geçirmesi ve derinlemesine inceleme yapmasını da" istedi.

Azerbaycan-Rusya ve Ermenistan arasında 10 Kasım'da bir ateşkes imzalandığına dikkat çekilen kararda, "Bu anlaşma Dağlık Karabağ sorununu sona erdirdi. Bu üçlü anlaşma, Fransa'nın da desteklediği BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarının uygulanmasını ifade ediyor. Bu bildirge aynı zamanda diğer uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen belgelerin uygulanmasını da sağlamıştır. Azerbaycan Parlamentosu, yeni gerçeklerin herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini hatırlatır" ifadesine yer verildi.

Fransız Senatosu'nda dün yapılan görüşmelerde, "Fransa'nın Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımasını içeren" karar 305 senatörün oyu ile kabul edilmişti. Görüşmelerde Fransa hükümeti, "Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınmasının sorunun çözümüne katkı sağlayacağına inanmadıklarını" belirterek, bu öneriye karşı görüş belirtmişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı: "Sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni' tanımıyoruz"

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, "Sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni' tanımıyoruz" ifadesini kullandı.

Mühll, yaptığı yazılı açıklamada, Senato'da önceki gün kabul edilen kararda, hükümete Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanıma çağrısı yapıldığını hatırlattı.

Fransa'nın "sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımadığını" belirten Agnes von der Mühll, Fransa'nın AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı olarak sorumluluğunun, Dağlık Karabağ sorununun müzakere yoluyla çözülmesi için çalışma olduğunu kaydetti.

Mühll, bugün önceliğin Dağlık Karabağ'da yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönebilmesi olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne'nin bugüne kadar hiçbir ülkenin Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımadığını belirttiğini ifade eden Agnes von der Mühll, ülkesinin Güney Kafkasya'daki durumu istikrara kavuşturmak için çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Macron: Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır, müdahale edemeyiz

Mühll, ülkesinin AGİT Minsk Grubu çerçevesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalanmasından sonraki müzakere sürecine, "yabancı savaşçılar"ın bölgeden ayrılmasına ve kültürel ile tarihi mirasın korunmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mühll, Fransa'nın Dağlık Karabağ bölgesine insani yardımda bulunduğunu da aktardı.

Karabağ'ın Azerbaycan'a Entegrasyonu Nasıl Olacak? Karabağ'ın Azerbaycan'a Entegrasyonu Nasıl Olacak?

Senato'da önceki gün, Fransız hükümetine sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıma çağrısında bulunan karar onaylanmıştı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ'ın statüsünü belirten bir unsur bulunmuyor. Ayrıca Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor.

Fransa, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı ülkelerden biri olarak Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitirmekle ve Ermenistan'a destek vermekle eleştiriliyor.