Ortadoğu

BAE ve Ermenistan İle Normalleşme Tamam! Mısır ve İsrail Sırada mı?

BAE ile Türkiye arasında uzun süredir devam eden kopukluk,Dubai prensinin Ankara’yı ziyaret etmesi ile son buldu. S. Arabistan’la da karşılıklı yumuşama adımları atılırken, Ermenistan'a çağrı yapıldı.

Abone Ol

Türkiye iktidarının BAE, Ermenistan ve Suudi Arabistan'la ikili ilişkilerde normalleşmeye başlaması, sırada Mısır ve İsrail mi var sorusunu akla getirdi.

ABD basını da Başkan Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Körfez Arap ülkeleri Mısır ve İsrail ile ilişkilerini düzeltmesini istediğini iddia etmişti.

Mısır'la 2021'in yaz aylarında başlayan normalleşme girişimi ve dışişleri heyetleri arasındaki görüşmelerde hızlı ilerlemeler sağlanamadığı belirtildi.

Şimdiye kadar her iki ülke birbirlerinin başkentlerine büyükelçi yollamış değiller.

Arap basınına göre, Mısır, Türkiye'de bulunan rejim muhaliflerinin ya kendisine iade etmesini ya da bunların faaliyetlerinin durdurmasını istiyor.

Mısır basınında yer alan yorumlara göre Kahire, İstanbul merkezli yayın yapan muhalif medya kuruluşlarından büyük rahatsızlık duyduğunu Ankara'ya bildirdi.

Önemli rejim muhaliflerinin Türkiye dışına çıkarılmaları veya Katar'a gönderilmeleri gibi alternatiflerin sunulduğu öne sürüldü.

Her ne kadar ilişkiler normalleşse bile, muhalifler konusunun, Mısır tarafından sürekli gündeme getirileceği anlaşılıyor.

Diğer taraftan, Ankara'nın normalleşmek istediği diğer ülke de Filistinlilere cehennem yaşatan İsrail.

İşgalci İsrail'in, Türkiye ile 'normalleşme' için öne sürdüğü şartları da Mısır'ınkilerle benziyor.

Şimdiye dek, ciddi adılar atılmasa da, Yahudi basınında çıkan haberlere göre, işgal yönetimi Türkiye'deki Hamas mensuplarının faaliyetlerinin kısıtlanmasını ve bunların önde gelen isimlerinin ülkeden çıkarılmasını talep ediyor.

Türkiye ise İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yasa dışı yerleşimler açmaması ve iki devletli bir çözüm için Filistin temsilcileriyle yeniden masaya oturmasını istiyor.

İki ülkenin cumhurbaşkanları arasında protokol nezaketi gereği yapılan son telefon görüşmeleri, diplomatlar arasında yüz yüze diyaloğun çok yakında başlayabileceğinin işareti olarak yorumlanmıştı.